Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια κίνησης για τις μετοχές Τιτάνα και Σαράντη

Πού διαμορφώνονται οι στηρίξεις σε πιθανό pullback και πού μπαίνει ο πήχης στο σενάριο της ανοδικής συνέχειας για τις δύο μετοχές. Τι δείχνουν τα θεμελιώδη μεγέθη.

Τα περιθώρια κίνησης για τις μετοχές Τιτάνα και Σαράντη

Δύο μετοχές που το τελευταίο τρίμηνο «κλέβουν» την παράσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι μετοχές του Τιτάνα και του Σαράντη. Με απόδοση +7% και +3% το τελευταίο τρίμηνο που η αγορά χάνει 3%, δείχνει ότι οι δύο τίτλοι είναι σε άλλο τεχνικό τέμπο. Οι δύο μετοχές υπεραποδίδουν και στο χρονικό διάστημα ενός έτους, ενώ τα αποτελέσματά τους στο τρίτο τρίμηνο είναι άκρως ενισχυτικά της πορείας τους στο ΧΑ.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν εκμεταλλεύτηκε την ανοδική ζήτηση σε ΗΠΑ και Βαλκάνια και σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ενεργειακού κόστους κατάφερε στο εννεάμηνο να σημειώσει κερδοφορία-ρεκόρ και παρά τις υψηλές επενδύσεις, περιόρισε το καθαρό της χρέος. Η διατήρηση της κερδοφορίας του ομίλου σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος είναι το πιο πιθανό σενάριο, καθώς οι επενδύσεις μείωσης του κόστους αποδίδουν όλο και περισσότερο.

Να σημειωθεί πως μόλις τον φετινό Σεπτέμβριο η διοίκηση ανακοίνωσε το τριετές business plan του Τιτάνα, που προβλέπει για το έτος 2026 κέρδη τριών ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή 235 εκατ. ευρώ, όταν στο φετινό εννεάμηνο σημείωσε ήδη 198 εκατ. ευρώ).

Συνεπώς, οι αναλυτές περιμένουν αναθεωρήσεις στο business plan, κάτι που μπορεί να αυξήσει την αποτίμηση του ομίλου. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με 5 φορές σε όρους EV/EBITDA και περίπου 9 φορές σε όρους Ρ/Ε. Βάσει των αποτελεσμάτων του 9μήνου ο δείκτης Ρ/Ε δείχνει πολύ χαμηλότερος από ό,τι εμφανίζεται στη βάση δεδομένων της Factset.

Σε σχέση με την τεχνική εικόνα του Τιτάνα, η τιμή των 18,60 ευρώ αποτελεί το pivot point για τη μετοχή. Η στήριξη σε πιθανό pullback είναι τα 16,7 ευρώ. Στο πιθανότερο σενάριο της ανοδικής συνέχειας, οι στόχοι είναι τα 21 και 23 ευρώ. Η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή με βάση δεδομένων της Factset είναι τα 20,06 ευρώ.

Η Σαράντης, από την πλευρά της, αν και επισημαίνει τους μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, συνεχίζει να αναμένει ότι οι καθαρές πωλήσεις για το 2023 θα διαμορφωθούν στα €480 εκατ., αυξημένες κατά 8% περίπου, τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) θα διαμορφωθούν στα €43 εκατ. αυξημένα κατά 33% και σε σύγκριση με το EBIT 2022 στα €32,2 εκατ. Το περιθώριο EBIT θα διαμορφωθεί στο 8,9% για το 2023 (περιθώριο EBIT 2022: 7,2%).

H μετοχή του Σαράντη είναι διαπραγματεύσιμη με 7,5 φορές σε όρους EV/EBITDA το 2024 και περίπου 13,5 φορές σε όρους Ρ/Ε. Η τεχνική εικόνα για τη μετοχή του Σαράντη σε φάση συσσώρευσης στο εύρος των 7,60-8 ευρώ. Φαίνεται ότι στο βασικό σενάριο, η μετοχή βρίσκεται σε μια τροχιά, η οποία μπορεί να έχει στόχο τιμής τα 8,60 ευρώ και υψηλότερα τα 9 ευρώ. Ισχυρές στηρίξεις είναι τα επίπεδα των 7,60 και 7,300 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v