Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιοι κλάδοι ελπίζουν σε «rebound» το 2024

Οι τέσσερις τομείς της αγοράς που «ταλαιπωρήθηκαν» παρά το φετινό ράλι της εγχώριας αγοράς και ποιοι αναμένουν... καλύτερες ημέρες από τη νέα χρονιά. Ποια είναι τα νέα δεδομένα.

Χρηματιστήριο: Ποιοι κλάδοι ελπίζουν σε «rebound» το 2024

Παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από ανοδικές οικονομικές επιδόσεις τόσο για την ελληνική οικονομία (βλέπε αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2%) όσο και για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν έλειψαν και οι κλάδοι οι οποίοι «ταλαιπωρήθηκαν» από τις επικρατούσες συνθήκες και τώρα ελπίζουν σε ένα καλύτερο 2024.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ευρύτερου κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, ο οποίος επλήγη από την πολύ χαμηλή ζήτηση που προέκυψε από τις αγορές τις χώρες της Ευρώπης. «Δεν ξέρω πόσο πιο άσχημα θα μπορούσαν να εξελιχθούν φέτος τα πράγματα» σημειώνει διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις επηρέασαν τα εισοδήματα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, τα οποία ξεκίνησαν τις περικοπές τους από το χώρο της ένδυσης. Αν σ’ αυτό συνεκτιμήσουμε ότι ορισμένες εταιρείες είχαν αγοράσει βαμβάκι σε υψηλότερα επίπεδα καθώς και το ανεβασμένο κόστος χρηματοδότησης, τότε αντιλαμβανόμαστε το πόσο αρνητική συγκυρία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Σε ότι αφορά το 2024, υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κάπως καλύτερα. Αν για παράδειγμα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, ίσως δημιουργηθεί ένας αγοραστικός χώρος για την ένδυση, με δεδομένο ότι τα νοικοκυριά δεν ανανέωσαν την γκαρνταρόμπα τους ούτε κατά το δεύτερο μισό του 2022, ούτε και σε ολόκληρο το 2023. Επίσης, το μέσο κόστος του βάμβακος έχει υποχωρήσει και ελπίζεται ότι κάπως θα αρχίσει να αποδίδει και το brand του “European cotton”, ιδίως από οίκους που θέλουν να προβάλλουν τις επιδόσεις τους στο μέτωπο των ESG κριτηρίων».

Το 2023 επίσης ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις περισσότερες εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου, οι οποίες είδαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα να επιδεινώνονται. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των εταιρειών χάλυβα (π.χ. Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν) και προφίλ αλουμινίου (π.χ. Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ). Οι εταιρείες αυτές μπορεί μεν να είδαν τον όγκο των εργασιών τους να διατηρείται περίπου σταθερός, ή και να σημειώνει άνοδο, πλην όμως η «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους επηρεάστηκε πτωτικά τόσο από την υποχώρηση των διεθνών τιμών των συγκεκριμένων μετάλλων, όσο και από τις αυξημένες χρηματοοικονομικές τους δαπάνες.

Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για το 2024 δείχνουν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξες στο βαθμό που ο όγκος των πωλήσεων δεν αναμένεται να υποχωρήσει (πιθανόν και να ανεβεί, καθώς επηρεάζεται από το ύψος των επενδύσεων στην οικονομία) και οι τιμές του χάλυβα και του αλουμινίου σταματήσουν την πτώση τους. Πόσο μάλλον αν ανακάμψουν.

O κλάδος των πλαστικών αποτέλεσε μια ακόμη δραστηριότητα που επηρεάστηκε το 2023 από τη γενικότερη οικονομική στασιμότητα, με τη ζήτηση στην Ευρώπη να ταλαιπωρείται και με τα περιθώρια κέρδους να παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (π.χ. Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Flexopack) θα εμφανίσουν σημαντικές κερδοφορίες και μέσα στο 2023 (για τις δύο πρώτες χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2022), ενώ για το μέλλον πέρα από μια ενδεχόμενη ανάκαμψη της ζήτησης βασίζουν αρκετά στα συνεχιζόμενα φιλόδοξα επενδυτικά τους προγράμματα.

Τέλος, σε πτώση αναμένεται να κινηθούν το 2023 οι λειτουργικές επιδόσεις των εισηγμένων αλευροβιομηχανιών (πιθανή εξαίρεση οι Μύλοι Λούλη λόγω έκτακτου κονδυλίου) εξ’ αιτίας της εξομάλυνσης των τιμών σε σιτάρι και αλεύρι, των αυξημένων χρηματοοικονομικών δαπανών, αλλά και του επηρεασμού της εγχώριας ζήτησης από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην εγχώρια κατανάλωση.

Ζητούμενο αποτελούν οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στον κλάδο το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v