Τι λένε οι αναλυτές για το deal δημοσίου - D.T

Σε υποβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή του ΟΤΕ σε “hold/high risk” από “buy/medium risk”, προχωρά η Citigroup, σε έκθεσή της (13/05). Τι σχολιάζουν οι εγχώριες χρηματιστηριακές.

Τι λένε οι αναλυτές για το deal δημοσίου - D.T
Σε υποβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή του ΟΤΕ σε “hold/high risk” από “buy/medium risk”, προχωρά η Citigroup, σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «MIG Fighter Flies Off, German Coach Arrives, Minorities Run Over” στις 13/4.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος προχωρά και σε υποβάθμιση της τιμής στόχου την οποία τοποθετεί πλέον στα 23 ευρώ έναντι 27 ευρώ πριν. Επιπλέον αυξάνει το επίπεδο ρίσκου για τη μετοχή από «medium risk» σε «high risk».

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για συνέργιες μεταξύ DT και ΟΤΕ, τονίζοντας ότι ο γερμανικός όμιλος πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να επιταχύνει το πρόγραμμα αναμόρφωσης των υποδομών σταθερής τηλεφωνίας ή να βελτιώσει την ταχύτητα ανάπτυξης των υπηρεσιών broadband.

Επίσης δεν «βλέπει» οποιαδήποτε «αγαστή συνεργασία» μεταξύ της DT και των συνδικάτων εργαζομένων, προβλέποντας, παράλληλα, αρνητικές συνέργιες από αυτές τις «επαφές», οι οποίες μάλιστα θα βλάψουν τα όποια κέρδη από προμήθειες.

Επιπρόσθετα δεν αναμένει «απορρόφηση» της Cosmote από την αντίστοιχη θυγατρική κινητής τηλεφωνίας της DT. Δεν αποκλείει, δε, το ενδεχόμενο «επιθετικής στάσης» από πλευράς ακτιβιστών επενδυτών, οι οποίοι μπορεί να αμφισβητήσουν την δομή του deal.

--- Πώς "είδαν" το deal οι ΑΧΕ

Θετικά προσκείμενη προς το deal, εμφανίζεται η Alpha Finance, η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "υπάρχουν σημαντικές συνέργιες μεταξύ των δύο ομίλων, παρά το ισχυρό δικαίωμα veto που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση". Μάλιστα προσθέτει ότι, μέσω αυτού, θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα στην μετοχική σύνθεση του ελληνικού Οργανισμού.

Θεωρεί ότι ο ΟΤΕ μπορεί να επωφεληθεί από το deal, κυρίως χάρη στη «μεταφορά» του υψηλού επιπέδου know-how του γερμανικού ομίλου, τις πιθανές συνέργιες και την πιθανή εφαρμογή περισσότερο επιθετικών συνεργιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ProtonBank, η οποία, επίσης, τονίζει την ύπαρξη ισχυρών συνεργιών, δεδομένου και του υψηλού επιπέδου know-how του γερμανικού ομίλου. Μείζονος σημασίας θεωρείται και το υψηλό premium πώλησης των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο.

Κύριο θετικό στοιχείο, σύμφωνα με την National P&K Securities το υψηλό premium της πώλησης, το οποίο σε βραχυπρόθεσμο διάστημα μπορεί να αποτελέσει και παράγοντα στήριξης για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Προσθέτει, πάντως, ότι μεσοπρόθεσμα καταλύτη για την συμφωνία θα αποτελέσουν το κατά πόσο η στρατηγική ανάπτυξης που θα ανακοινώσει η DT θα είναι «εφαρμόσιμη», το timing των αναμενόμενων συνεργιών, η δημιουργία ενός «κοινού» διοικητικού συμβουλίου αλλά – αν και σε μικρότερο βαθμό – ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τόσο τα συνδικάτα όσο και πιθανές αντιρρήσεις σε πολιτικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v