DB: Αλλάζει συστάσεις για ελληνικές τράπεζες

Σε υποβάθμιση της σύστασης για Πειραιώς, Κύπρου, αναβάθμιση των Eurobank, Alpha Bank και Marfin Popular, σε διατήρηση αυτών σε ΕΤΕ και ΑΤΕ και σε σημαντική μείωση τιμών-στόχων προχώρησε η D.Bank. Πώς σχολιάζει η Πειραιώς.

DB: Αλλάζει συστάσεις για ελληνικές τράπεζες
Σε υποβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου από "buy" σε "sell" και από "hold" σε "sell" αντίστοιχα προχωρά με έκθεσή της στις 20/1 για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank.

Παράλληλα, αναβαθμίζει τη Eurobank σε "hold" από "sell", την Alpha Bank σε "buy" από "hold" και τη Marfin Popular Bank από "hold" σε "buy", ενώ διατηρεί τις συστάσεις για την Εθνική Τράπεζα ("hold") και την ΑΤΕ ("sell").

Ο διεθνής οίκος προχωρά επίσης σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων για όλες τις μετοχέ στις  προαναφερθείσες τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος για την Εθνική Τράπεζα μειώνεται στα 13,8 ευρώ από 40 ευρώ προηγουμένως, στα 5,3 ευρώ από 19 ευρώ για τη Eurobank, στα 8,1 ευρώ από 24,5 ευρώ προηγουμένως για την Alpha Bank και στα 4,4 ευρώ από 28 ευρώ προηγουμένως για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η τιμή-στόχος για την Αγροτική Τράπεζα μειώνεται στο 0,8 ευρώ ανά μετοχή, από 2,6 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Κύπρου στα 2,4 ευρώ από 9,5 ευρώ και για τη Marfin Popular Bank στα 2,4 ευρώ από 6,5 ευρώ προηγουμένως.

Για το 2009, τα Ρ/Ε των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται ως εξής: Στο 6,8 για την Εθνική, στο 8 για τη Eurobank, στο 5,8 για την Alpha Bank, στο 25,8 για την Τρ. Πειραιώς, στο 5,6 για την Τράπεζα Κύπρου και στο 6,3 για τη Marfin Popular Bank, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 9. 

Για το 2010, το Ρ/Ε της Εθνικής ανέρχεται στο 6,2, της Eurobank στο 7,4, της Alpha Bank στο 6,1, της Τράπεζας Κύπρου στο 5,2 και της Marfin Popular Bank στο 7,1 έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 6,7. 

Για το 2011, με βάση τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, το Ρ/Ε της Εθνικής διαμορφώνεται στο 3,1, της Eurobank στο 2, της Αlpha Bank στο 2,5, της Τράπεζας Πειραιώς στο 2,7, της Αγροτικής στο 10,2, της Τράπεζας Κύπρου στο 2,2 και της Marfin Popular Bank στο 2,8.   

Όπως αναφέρει ο οίκος, στην έκθεσή του που τιτλοφορείται "Κλασική ελληνική πιστωτική τραγωδία;", αλλάζει τις τιμές-στόχους και τις συστάσεις ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης πιο επιφυλακτικής στάσης απέναντι στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές. Κατά την Deutsche Bank, η επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας θα επηρεάσει την παραγωγή κερδών με την κύρια ανησυχία της να εστιάζει στη Νέα» Ευρώπη, όπου κάποιες τράπεζες είναι πολύ εκτεθειμένες.

Ο οίκος προβλέπει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μέσο όρο 6% το 2009 και στο 6,7% το 2010.

Τα top picks του οίκου είναι η Alpha Bank και η Marfin λόγω της σχετικά υψηλής ισχύος κερδών που εμφανίζουν, της χαμηλότερης έκθεσής τους στη ΝΑ. Ευρώπη, των ισχυρών κεφαλαιακών βάσεων, των μη απαιτητικών αποτιμήσεων και του μικρότερου εκτιμώμενου ποσοστού αρνητικής απόκλισης έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων.

Οι λιγότερο προτιμώμενες μετοχές είναι για τον οίκο, πέραν από την Κύπρου, είναι η Πειραιώς και η Αγροτική.

Και οι δύο τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν ζημίες το 2009 - 2010. Η Deutsche Bank υπογραμμίζει ιδιαίτερα αρνητικά την περίπτωση της Πειραιώς με την υψηλή έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη σε συνδυασμό και με τις φτωχικές προβλέψεις. Καμία από τις παραπάνω τράπεζες δεν διαπραγματεύεται με ικανοποιητικό discount έναντι του κλάδου.

Ο διεθνής οίκος, αναφερόμενος στην υποβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Κύπρου, σημειώνει ότι αυτή θα πρέπει να εκληφθεί σε σχέση με τη Marfin, επισημαίνοντας πως μπορεί η Κύπρου να έχει υψηλότερο RoTE, ωστόσο έχει και μεγαλύτερη "μόχλευση". Επιπλέον, αφού η Κύπρου δεν εξασφάλισε κυβερνητική υποστήριξη, το Core Tier I της είναι χαμηλότερο του 7% το 2010, το οποίο η Deutsche Bank θεωρεί ότι μπορεί να αποδειχτεί ανεπαρκές υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα και στη Eurobank, η Deutsche Bank σημειώνει πως και οι δύο τράπεζες μπορούν να θεωρηθούν από τις ισχυρότερες στην Ελλάδα, λόγω της κεφαλαιακής τους θέσης, του επιπέδου της κερδοφορίας τους καθώς και της θέσης τους στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, εκφράζει προβληματισμό για την έκθεσή τους στην αγορά της ΝΑ. Ευρώπης, για την υψηλότερη του μέσου όρου έκθεσή τους στα καταναλωτικά δάνεια καθώς και για το γεγονός ότι και οι δύο τράπεζες δεν προσφέρουν ικανοποιητικό περιθώριο ανόδου.

Αν και στην Ελλάδα η παρέμβαση του Δημοσίου παρείχε στις τράπεζες επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα, ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα με τη δομικά αδύναμη οικονομία της θα μείνουν ανεπηρέαστες από την παγκόσμια επιβράδυνση.

Στο νέο αυτό περιβάλλον η Deutsche Bank αναμένει η κερδοφορία των τραπεζών να βρεθεί υπό πίεση, οδηγούμενη από τη συρρίκνωση της τραπεζικής δραστηριότητας αλλά -το πιο σημαντικό- από την επιδείνωση της ποιότητας. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων και σε λιγότερα κέρδη, κάτι που κατά τον οίκο οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών υποτιμούν. 

Κεφάλαια, ρευστότητα και μέρισμα

Το κρατικό πακέτο στήριξης θα λύσει τα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Deutsche Bank. Ο οίκος προβλέπει μέσο Core Tier I στο 8,6% το 2009 και στο 8,3% το 2010, και μέσο Tier I στο 9,6% το 2009 και στο 9,2% το 2010.   

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως συμμερίζεται την κριτική κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών για τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των κυβερνήσεων, λόγω του ότι τοποθετούν τις ισχυρότερες και τις πιο αδύναμες τράπεζες στο ίδιο "τσουβάλι". Ως παράδειγμα αναφέρει την Αγροτική Τράπεζα, που αν δεν υπήρχε η κρατική παρέμβαση θα έπρεπε να προχωρήσει σε έκτακτη αύξηση κεφαλαίου, καθώς και την Τράπεζα Κύπρου η οποία -"δυστυχώς γι' αυτούς", σημειώνει- δεν δικαιούται να συμμετάσχει στο ελληνικό "πακέτο" στήριξης και αυτό τη φέρνει σε δύσκολη θέση, με Core Tier I κάτω του 7% το 2010.         

Αναφορικά με τη ρευστότητα, ιδίως μετά το κρατικό πακέτο στήριξης, η Deutsche Bank εκτιμά ότι όλες οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες ανάγκες αναχρηματοδότησης και να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του ενεργητικού τους.  

Σχολιάζοντας τα μερίσματα των τραπεζών, ο οίκος βλέπει τεράστιο ρίσκο μηδενικών μερισμάτων από το 2009 και μετά, εξαιτίας τόσο της συμμετοχής στο "πακέτο" όσο και της επιδείνωσης στην ποιότητα ενεργητικού και των συνθηκών στις αγορές. 

Η προϋπόθεση συμμετοχής στο κρατικό πακέτο είναι ο περιορισμός του μερίσματος στο 35% των καθαρών κερδών της μητρικής τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι σε επίπεδο ομίλου η μερισματική απόδοση δεν θα υπερβαίνει το 25% - 30% του συνόλου των κερδών. Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι ο νέος νόμος συνυπάρχει με νομοθεσία του 1920 που θέτει minimum μερισματική αποπληρωμή στο 35% των καθαρών κερδών. 

Ωστόσο, αν και προβλέπει αναστολή μερισματικών πληρωμών, η Deutsche Bank υπογραμμίζει ότι ενδέχεται να αντικατασταθούν από προγράμματα επανεπένδυσης μερίσματος. 

Πόσο πιθανή είναι μια ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου;

Όπως αναφέρει ο οίκος, τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Marfin δεν έχουν κάποια κεφαλαιακή στήριξη. Ενώ η Marfin δεν δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα, η Τράπεζα Κύπρου, εν μέρει λόγω της επέκτασής της στη Ρωσία αλλά και λόγω των προβλέψεων για Core Tier I κάτω του 7% το 2010, είναι πιθανόν να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.    

Τράπεζες και οικονομία  

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Deutsche Bank επισημαίνει πως για το 2008 ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,2%, για το 2009 εκτιμάται συρρίκνωση 0,8% και μηδενική ανάπτυξη το 2010. Αν και η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον δημόσιο τομέα, άλλοι τομείς που επίσης συνεισέφεραν στην πρόσφατη ανάπτυξη δείχνουν ήδη σημάδια επιβράδυνσης. Τέτοιοι είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι κατασκευές.

Λόγω των επιδεινούμενων προοπτικών για την ελληνική οικονομία και των επίμονων ελλείψεων χρηματοδότησης, η Deutsche Bank εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα δουν πίεση των περιθωρίων, υποχώρηση της δανειακής ανάπτυξης και περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων όσον αφορά στην πιστωτική ποιότητα.


Προβλέψεις για ενοποιημένα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή

2008E EPS

2009E EPS

2010E EPS

Παλαιά εκτίμηση για 2008

Παλαιά εκτίμηση για 2009

Παλαιά εκτίμηση για 2010

Εθνική

3.02

1.86

2.05

3.60

4.41

5.39

Eurobank

1.51

0.64

0.70

1.87

2.32

2.79

Alpha

1.56

1.04

0.97

2.26

2.65

3.12

Πειραιώς

1.60

0.30

-0.08

2.04

2.69

3.52

Αγροτική

0.08

-0.08

-0.06

0.21

0.26

0.31

Τρ. Κύπρου

0.85

0.45

0.48

0.95

1.21

1.51

MPB

0.49

0.30

0.27

0.65

0.9

1.17

Πηγή: Deutsche Bank και εταιρικά στοιχεία



 --- Πώς σχολιάζει την έκθεση η Τράπεζα Πειραιώς

"Η Τράπεζα Πειραιώς, σε σχέση με την έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες που δημοσιεύθηκε σήμερα, ανακοινώνει ότι της προξένησαν κατάπληξη οι αυθαίρετες υποθέσεις και τα σοβαρά λάθη της, που οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και δεν εξυπηρετούν την αξιόπιστη και την τεκμηριωμένη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Η Τράπεζα Πειραιώς, για προστασία των μετόχων της και των επενδυτών, επιφυλάσσεται να προσφύγει με νομικές ενέργειες στα αρμόδια δικαστήρια και παράλληλα να ζητήσει τη διερεύνηση πρόσφατων συναλλαγών παραγώγων επί της μετοχής της".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v