Σοφοκλέους: Αλλάζει θέσεις το smart money

Η αδυναμία του S&P να διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ 200 ημερών οδηγεί το "έξυπνο χρήμα" σε αλλαγή θέσεων. Η φυγή από τις τράπεζες και τα νέα "πονταρίσματα" σε τίτλους που υστέρησαν στην άνοδο ή έχουν αμυντικά χαρακτηριστικά.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Σοφοκλέους: Αλλάζει θέσεις το smart money
Αλλαγή θέσεων με μείωση έκθεσης στις τράπεζες και στροφή προς τίτλους που είτε υστέρησαν στην άνοδο (π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) είτε διαθέτουν αμυντικά χαρακτηριστικά (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) πραγματοποιούν εδώ και μερικές συνεδριάσεις τα εγχώρια χαρτοφυλάκια που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο των τελευταίων τριών μηνών.

Το αποκαλούμενο και "έξυπνο χρήμα" ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα να πουλά τραπεζικές μετοχές, εκτιμώντας αφενός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές και αφετέρου πως τα θεμελιώδη μεγέθη δεν δικαιολογούν προς το παρόν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Και αυτή η μεταστροφή, σε συνδυασμό με την απουσία αγοραστών, αύξησε το volatility για τους τραπεζικούς τίτλους. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτική του πόσο κούφια και "ελληνόκτητη" παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά. Με τα "βιβλία" των τραπεζών να πωλούν τράπεζες, οι τιμές γρήγορα έσπασαν, με αποτέλεσμα να φύγουν βίαια προς τα κάτω και ο τραπεζικός δείκτης να κλείσει τη συνεδρίαση με πτώση 4,2%.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη πλέον στο αν βραχυπρόθεσμα βγουν αγορές στα τρέχοντα επίπεδα στις τράπεζες, καθώς η συγκλίνουσα εκτίμηση χρηματιστών και διαχειριστών είναι ότι το Χ.Α. θα κρατήσει τις 2.300 μονάδες, εφόσον ο S&P κινείται πάνω από τις 930 μονάδες.

Με το Χ.Α. να μη διαθέτει εισηγμένες του κλάδου των πρώτων υλών (εξαίρεση η Μυτιληναίος), το ενδιαφέρον στρέφεται στους υστερήσαντες, με τον ΟΤΕ να αποτελεί την πλέον προφανή περίπτωση καθώς σειρά μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά (ΕΕΕΚ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) έχει επίσης καταγράψει υπεραπόδοση.

Ο τίτλος του ΟΤΕ έχει υστερήσει σημαντικά στην άνοδο, καθώς ήταν διαπραγματεύσιμος μέχρι και το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης κάτω από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών κατά 1,4% και χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ κατά 7%.

Αυτή η υστέρηση οφείλεται στις πωλήσεις μετοχών που προκάλεσε η μείωση της στάθμισής του (50% από 55%) στους δείκτες MSCI Εuro και Pan-Euro αλλά και στη συνολική υποαπόδοση των τηλεπικοινωνιών πανευρωπαϊκά.

Η προσφορά των passive funds αντικρίστηκε κατά κύριο λόγο από εγχώριους παίκτες (Έλληνες εφοπλιστές με θέση στον τίτλο, αμοιβαία κεφάλαια και από μικροεπενδυτές). Οι πωλήσεις ολοκληρώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και από τη συνεδρίαση της Τετάρτης εγχώρια χαρτοφυλάκια (τραπεζικά χαρτοφυλάκια και ταμεία) έβγαλαν επιθετικές αγορές στον τίτλο.

Αιτία οι προσδοκίες που υπάρχουν ότι στη μετοχή έχει αρχίσει να "χτίζει" θέση μεγάλο ξένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο επιδιώκει να αγοράσει σημαντικό αριθμό μετοχών. Αυτές οι προσδοκίες δεν επαληθεύονται προς το παρόν από τα flows στον τίτλο.

Πωλητές τα long only χαρτοφυλάκια, αγορές από hedge funds

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο των τελευταίων συνεδριάσεων είναι η αλλαγή στη σύνθεση των αγοραστών και των πωλητών. Το τελευταίο διάστημα οι μεγάλοι αγοραστές τόσο στο Χ.Α. όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές είναι τα hedge funds και οι ιδιώτες, ενώ αντίθετα τα long only χαρτοφυλάκια βρίσκονται μεθοδικά από την πλευρά των πωλητών.

Η αλλαγή στη σύνθεση αγοραστών - πωλητών, σε συνδυασμό με την επανενεργοποίηση του εργαλείου του short selling, αποτυπώνει ότι οι αγορές βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή στο τελευταίο leg αυτής της ανόδου.

Κάποιοι χρηματιστές και διαχειριστές εικάζουν ως πιθανότερη εξέλιξη μια μικρή διόρθωση των αγορών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υστερήσαντες της ανόδου θα επιδείξουν καλύτερη συμπεριφορά από όσους τίτλους υπεραπέδωσαν.

Πέραν του ΟΤΕ, υστέρηση στην άνοδο σε σχέση με τον ΚΜΟ των 200 ημερών εμφανίζουν και οι τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, με τον κλάδο όμως να έχει υπεραποδώσει.

Στον "40άρη" κάμψη παρουσιάζουν οι μετοχές των εταιριών S&B, Σαράντης, Πλαίσιο, ΑΝΕΚ και Frigoglass.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v