Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΕ: Πρωτοβουλία επαναπατρισμού κεφαλαίων

Πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό των ελληνικών κεφαλαίων ύψους 150-200 δισ. ευρώ, προανήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών κ. Α. Ξενόφος.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΕΘΕ: Πρωτοβουλία επαναπατρισμού κεφαλαίων
Πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό των ελληνικών κεφαλαίων προανήγγειλε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών κ. Α. Ξενόφος.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διενέργεια στην Ελλάδα της γενικής συνέλευσης των μελών της European Fund & Asset Management Association (EFAMA), ο κ. Ξενόφος ανακοίνωσε ότι η ΕΘΕ ξεκίνησε προεργασία για την υποβολή ενός αποτελεσματικού πλαισίου κινήτρων προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα ελληνικά κεφάλαια της τάξης των 150 - 200 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται καθηλωμένα στο εξωτερικό.

Η διαδικασία για την πρόταση που θα καταθέσει η ΕΘΕ μόλις ξεκινά, με εσωτερική διαβούλευση μεταξύ των μελών, ενώ θα ακολουθήσουν και επαφές με τις ελληνικές τράπεζες και τους λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Η Ιταλία φαίνεται να αποτελεί το πιο επιτυχημένο παράδειγμα επαναπατρισμού κεφαλαίων και εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ξενόφος προσδιόρισε το ιταλικό παράδειγμα ως πιλότο και για την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία της ΕΘΕ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας επενδύσεων και κεφαλαίου.

Όπως έχει ήδη γράψει το euro2day.gr, η ΕΘΕ έχει προτείνει την ανανέωση και την τροποποίηση σε ό,τι αφορά τα φορολογικά κίνητρα για την αγορά και την κατοχή επί τριετία αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ έχει εισηγηθεί τη δημιουργία μέσω γενναίων φορολογικών κινήτρων αποταμιευτικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς ως τρίτο πυλώνα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.

Οι δύο παραπάνω δράσεις σχετίζονται με την επεξεργασία πρότασης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και στοχεύουν στην ανάδειξη της Ελλάδας ως περιφερειακού χρηματοοικονομικού κέντρου για την ανατολική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕ αναφέρθηκε στην ατζέντα της Γ.Σ. της EFAMA, την οποία θα απασχολήσουν η νέα κοινοτική οδηγία που ρυθμίζει θέματα διασυνοριακών συγχωνεύσεων αμοιβαίων κεφαλαίων και θέματα διαβατηρίου εταιριών διαχείρισης και υπό διαμόρφωση κοινοτική οδηγία για ζητήματα κοινοτικών επενδύσεων.

Στις προτεραιότητες της EFAMA είναι η ανάδειξη της διαφάνειας που διέπει τις συλλογικές επενδύσεις σε μία συγκυρία κατά την οποία τα hedge funds και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές των παραδοσιακών θεσμικών κεφαλαίων χάνουν έδαφος.

Τέλος, ο κ. Ξενόφος ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής εντός της ΕΘΕ με την επωνυμία market intelligence committee όπου θα συμμετέχουν οικονομικοί αναλυτές των μελών της ένωσης και η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πιθανόν ανά εξάμηνο) θα δημοσιοποιεί μελέτες με εκτιμήσεις των διαχειριστών για την πορεία τόσο της ελληνικής όσο και των διεθνών αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v