Ερώτηση Λ. Κατσέλη για την Ε.Κ.

Για πρωτοφανές έλλειμμα πληροφόρησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το επενδυτικό κοινό και τους πολίτες κάνει λόγο η κ. Λούκα Κατσέλη με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομίας.

Ερώτηση Λ. Κατσέλη για την Ε.Κ.
Για πρωτοφανές έλλειμμα πληροφόρησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το επενδυτικό κοινό και τους πολίτες κάνει λόγο η κ. Λούκα Κατσέλη με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομίας.

Οπως αναφέρεται στην ερώτηση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, η εποπτική αρχή που είναι αρμόδια για τη διασφάλιση όρων διαφάνειας και επαρκούς δημοσιότητας στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, παρουσιάζει η ίδια σοβαρότατο έλλειμμα πληροφόρησης προς το επενδυτικό κοινό και τους πολίτες.

Η κα Κατσέλη στην ερώτησή της αναφέρει ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (www.hcmc.gr) είναι αναρτημένη η Ετήσια Έκθεση μόνο για το έτος 2008 και έχει παραληφθεί η ανάρτηση των Ετήσιων Εκθέσεων παρελθόντων ετών. Επίσης, είναι αναρτημένα μόνο τα πρόσφατα Δελτία Τύπου, δηλαδή μέχρι και 14.01.2007, και όχι παλαιοτέρων ετών. Η συγκεκριμένη τακτική της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εκτός από το σοβαρό έλλειμμα πληροφόρησης και διαφάνειας που προκαλεί, πλήττει το κύρος, την αξιοπιστία και τη φήμη της εποπτικής αρχής.

Όπως επισημαίνει η κα Κατσέλη, τουλάχιστον μέχρι το 2004 στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν αναρτημένες και διαθέσιμες προς τους πολίτες όχι μόνο οι Ετήσιες Εκθέσεις και τα Δελτία Τύπου παρελθόντων ετών, αλλά και χρήσιμες και περιεκτικές πληροφορίες σχετικά με τα πρόστιμα που επέβαλε η εποπτική αρχή προς εποπτευόμενους φορείς και φυσικά πρόσωπα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Η συγκεκριμένη τακτική από την τότε διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως σημειώνει η κα Κατσέλη, συνέβαλε ουσιαστικά στην οικοδόμηση "καλής φήμης", που αποτελεί ανεκτίμητο στοιχείο για την εποπτική αρχή. Καμία τέτοια πληροφόρηση πλέον δεν περιέχεται σήμερα στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά η κα Κατσέλη, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της (www.bankofgreece.gr) ιστορικά στοιχεία Ετήσιων Εκθέσεων και τα Δελτίων Τύπου για πάνω από 10 χρόνια.

Η κα Κατσέλη καλεί τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να πάρει θέση για τη συγκεκριμένη πρακτική της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θίγει τη φήμη και αξιοπιστία της εποπτικής αρχής, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί και δεν συνάδει με τις πρακτικές δημοσιότητας και διαφάνειας που ακολουθούν αντίστοιχες εποπτικές αρχές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Η κα Κατσέλη καλεί τον κ. υπουργό να υποδείξει στη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει αμέσως στην ανάρτηση στην ιστοσελίδας της τόσο των Ετήσιων Εκθέσεων, όσο και των Δελτίων Τύπου για τουλάχιστον για μία οκταετία.

---- Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Ελλιπής πληροφόρηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το επενδυτικό κοινό μέσω της ιστοσελίδας της»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, είναι ως γνωστόν η αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά. Ένας από τους βασικούς στόχους της είναι, μεταξύ άλλων, η προστασία του επενδυτικού κοινού με την προώθηση της διαφάνειας. Για το λόγο αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις δημοσιότητας για τις εισηγμένες εταιρείας και για τις άλλες εποπτευόμενες εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση διάθεσης προς το επενδυτικό κοινό της ετήσιας έκθεσης, καθώς και των περιοδικών οικονομικών καταστάσεων, εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών (Νόμος 3556/2007).

Την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να διασφαλίζει ότι οι εισηγμένες εταιρείες παρέχουν επαρκή δημοσιότητα προς το επενδυτικό κοινό και τους πολίτες εν γένει, η ίδια δεν το πράττει. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (www.hcmc.gr) είναι αναρτημένη η Ετήσια Έκθεση μόνο για το έτος 2008 και έχει παραληφθεί η ανάρτηση των Ετήσιων Εκθέσεων παρελθόντων ετών! Επίσης, είναι αναρτημένα μόνο τα πρόσφατα Δελτία Τύπου, δηλαδή μέχρι και 14.01.2007, και όχι παλαιοτέρων ετών.

Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι το 2004 στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν αναρτημένες όχι μόνο οι Ετήσιες Εκθέσεις και τα Δελτία Τύπου παρελθόντων ετών, αλλά και χρήσιμες και περιεκτικές πληροφορίες σχετικά με τα πρόστιμα που επέβαλλε η εποπτική αρχή προς εποπτευόμενους φορείς και φυσικά πρόσωπα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Η συγκεκριμένη τακτική από την τότε διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνέβαλε ουσιαστικά στην οικοδόμηση «καλής φήμης», που αποτελεί ανεκτίμητο στοιχείο για την εποπτική αρχή. Καμία τέτοια πληροφόρηση δεν περιέχεται σήμερα στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ενδεικτικά σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της (www.bankofgreece.gr) ιστορικά στοιχεία Ετήσιων Εκθέσεων και τα Δελτία Τύπου για πάνω από 10 χρόνια.

Επειδή η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οφείλει με τις πράξεις και αποφάσεις της να συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση της «φήμης» και της αξιοπιστίας της εποπτικής αρχής
Επειδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει πρώτη απ’ όλους να ακολουθεί βασικές πρακτικές διαφάνειας και δημοσιοποίησης πληροφοριών προς τους πολίτες.

Επειδή η μη δημοσιοποίηση ετήσιων εκθέσεων για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δελτίων τύπου παρελθόντων ετών περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης επενδυτών και του κοινού εν γένει σε χρήσιμες πληροφορίες και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί μια τέτοια πρακτική από πλευράς της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς .

Επειδή η πρακτική αυτή που ακολουθεί η διοίκηση της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν συνάδει με τις πρακτικές δημοσιότητας και διαφάνειας που ακολουθούν αντίστοιχες εποπτικές αρχές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1. Για ποιο λόγο η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα τις Ετήσιες Εκθέσεις και τα Δελτία Τύπου των παρελθόντων ετών της εποπτικής αρχής, όπως άλλωστε κάνουν άλλες αρχές, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος;

2. Πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις δημοσιότητας για τις εισηγμένες εταιρείας, η ίδια δεν ακολουθεί στοιχειώδεις πρακτικές διαφάνειας και δημοσιότητας, όπως η δημοσιοποίηση του Ετήσιου Δελτίου και των Δελτίων Τύπου παρελθόντων ετών, καθώς και η παροχή πληροφόρησης για τα πρόστιμα που επιβάλλει κάθε χρόνο;

3. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συμβάλει στην οικοδόμηση της «καλής φήμης» και αξιοπιστίας της εποπτικής αρχής;

4. Προτίθεται να ζητήσει από τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αναρτήσει αμέσως στην ιστοσελίδας της τις Ετήσιες Εκθέσεις και τα Δελτία Τύπου παρελθόντων ετών, τουλάχιστον για μία οκταετία;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v