ΣΕΔ: 4+1 προτάσεις για αναβάθμιση της αγοράς

Τη δίκαιη φορολόγηση μερισμάτων και υπεραξίας, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, τη νομοθέτηση των stock options και την προστασία των δικαιωμάτων των μικρομετόχων ζητά από τα κόμματα ο ΣΕΔ.

ΣΕΔ: 4+1 προτάσεις για αναβάθμιση της αγοράς
Τη δίκαιη φορολόγηση μερισμάτων και υπεραξίας, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, τη νομοθέτηση των stock options και την προστασία των δικαιωμάτων των μικρομετόχων ζητά με ανοιχτή επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου.

Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής του ΣΕΔ αναφέρει τα εξής:

"Προς:
κ. Κώστα Καραμανλή, Πρόεδρο Ν.Δ.
κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
κ. Αλέκα Παπαρήγα, Γ.Γ. του ΚΚΕ
κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, Πρόεδρο ΛΑΟΣ
Λοιπά πολιτικά κόμματα
ΜΜΕ
Φορείς Κεφαλαιαγοράς.

Θέμα: Ανοιχτή Επιστολή ΣΕΔ

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου παρακολουθεί με ενδιαφέρον όσα λέγονται στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο από τα πολιτικά κόμματα και εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί για μία ακόμη φορά επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση του θεσμού του χρηματιστηρίου, χωρίς να γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για τα δικαιώματα και την προστασία των επενδυτών.

Ζητάμε από όλα τα πολιτικά κόμματα προτάσεις που θα ενισχύσουν τον θεσμό του χρηματιστηρίου και θα το καταστήσουν μοχλό ανάπτυξης έτσι ώστε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τον θεσμό του χρηματιστηρίου και των εισηγμένων σε αυτό εταιριών.

Μερικά από τα μέτρα που προτείνουμε είναι τα εξής:

1.Ουσιαστική αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας των εισηγμένων εταιριών, με παράλληλη αναβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων μελών στα Δ.Σ. των εταιριών.

2. Προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας έναντι των μεγαλομετόχων και πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας με τις κοινοτικές οδηγίες.

3. Να τεθούν κανόνες στη χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) και bonus στα μέλη των Δ.Σ. και στα διευθυντικά στελέχη των εισηγμένων εταιριών, ένα από τα θέματα που προτάσσει στο G20 η Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Δίκαιη φορολόγηση στα μερίσματα, τα οποία φορολογούνται ήδη στην πηγή τους.

5. Δίκαιη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, με συνυπολογισμό και των ζημιών σε ορισμένη χρονική περίοδο (ενός ή τριών χρόνων)

6. Τέλος, ζητάμε τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και βελτίωση του νομικού πλαισίου, με εφαρμόσιμες ποινές για τους παραβάτες της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με εξειδίκευση κάποιων δικαστικών λειτουργών σε χρηματιστηριακά θέματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αυτές της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της χειραγώγησης μετοχών, ενώ υπάρχουν σχετικές διατάξεις, η εφαρμογή τους με το ισχύον νομικό πλαίσιο συχνά δεν είναι εφικτή.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση πάνω στα ζητήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τον θεσμό του χρηματιστηρίου αλλά και των πολιτών γενικότερα προς τους θεσμούς του κράτους.

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο με ουσιαστικές προτάσεις για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Για το διοικητικό συμβούλιο

Ο Πρόεδρος.................Ο Γεν. Γραμματέας
Μπάμπης Εγγλέζος............Γιάννης Σαρρής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v