Cheuvreux: "Buy" για ελληνικές τράπεζες

«Αγοραστής» για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθεί να δηλώνει η Cheuvreux σε έκθεσή της με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2009. Ο οίκος ξεχωρίζει τις ΕΤΕ και Πειραιώς ως top picks, ενώ αναβαθμίζει την τιμή στόχο για ορισμένες.  

Cheuvreux: Buy για ελληνικές τράπεζες
«Αγοραστής» για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθεί να δηλώνει η Cheuvreux σε έκθεσή της με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2009, όπου προχωρά σε περιορισμένη αναβάθμιση τιμών στόχων ορισμένων από αυτές.

Ο οίκος αυξάνει την τιμή στόχο τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς όσο και την Alpha Bank  στα 15 από 14 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 7 από 6 ευρώ και για τη Marfin Popular Bank στα 4 από 3,2 ευρώ. 

Παράλληλα ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς ως top picks, ενώ θεωρεί ότι οι ελληνικές είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες έναντι των ευρωπαϊκών και ότι η ανάκαμψη είναι καθ΄οδόν.

Η Cheuvreux τονίζει ότι διατηρεί θετική στάση για όλες τις ελληνικές τράπεζες, πλην της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Εκτιμά πως οι επενδυτές με μειωμένη διάθεση για ρίσκο θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Εθνική Τράπεζα (ανώτερα θεμελιώδη) και την Alpha Bank (συντηρητικό χαρτοφυλάκιο, χαμηλή έκθεση στις αναδυόμενες αγορές), ενώ οι επενδυτές με μεγαλύτερη διάθεση για ρίσκο μπορούν να στραφούν στην Eurobank (το καλύτερο Ρ/Ε με βάση τα normalized κέρδη) και στην Τράπεζα Πειραιώς (χαμηλότερο P/TBV).

Κορυφαία επιλογή του οίκου στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο (που συμπεριλαμβάνεται και στην λίστα των ευρωπαϊκών top picks) παραμένει η Εθνική (τιμή-στόχος 30 ευρώ, "selected list")  λόγω της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας και του «μαξιλαριού» για τις προ-προβλέψεις. Ως αρνητικό θεωρεί το υψηλό P/TBV (2,2), ωστόσο σημειώνει πως η Εθνική είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες που μπορούν να επιτύχουν RoTE μεγαλύτερο του 25%, ακόμα και σε περίοδο ύφεσης.

Στην λίστα με τις κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος 15 ευρώ, "selected list"). Βασικοί λόγοι είναι α) οι «καθησυχαστικές» τάσεις όσον αφορά την ποιότητα των παγίων της τράπεζας, β) ο ισχυρός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων (Τier 1), γ) η φθηνή αποτίμηση. Βασικές ανησυχίες για την Πειραιώς αποτελούν η πιθανή καθυστέρηση στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τα χαμηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Η Cheuvreux χαρακτηρίζει παράλληλα την Eurobank (τιμή-στόχος 14 ευρώ, "outperform) ως μια εξαιρετική επιλογή, λόγω του χαμηλού λόγου τιμής προς προ προβλέψεων κερδών στην Ελλάδα (3,2) και συνεπώς του χαμηλότερου Ρ/Ε. Πηγή ανησυχίας αποτελεί το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό στην Eurobank.

Για την Alpha Bank (τιμή-στόχος 15 ευρώ, "outperform")σημειώνει πως παραμένει ένα ισχυρό story στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, που ανταπεξέρχεται πολύ καλά στην κρίση.

Αρνητική είναι η θέση της Cheuvreux για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (τιμή-στόχος 5 ευρώ, "underperform") και την Αγροτική Τράπεζα (τιμή-στόχος 1,7 ευρώ, "underperform"), ενώ θεωρεί πως και οι δυο μετοχές θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν λόγω των μη ελκυστικών αποτιμήσεων, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά την στρατηγική τους κατεύθυνση.

Ωστόσο, καθώς δεν θεωρεί ότι το περιθώριο πτώσης είναι απόλυτο, αναβαθμίζει τις δυο μετοχές σε underperform από sell.

Από τις κυπριακές τράπεζες, κορυφαία επιλογή της είναι η Τράπεζα Κύπρου (τιμή-στόχος 7 ευρώ, “outperform”), μετοχή που καταγράφει μια από τις καλύτερες αποδόσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο από την αρχή του έτους.

Για την Marfin Popular Bank (τιμή-στόχος 4 ευρώ, "outperform) αναφέρει ότι η μετοχή δεν έχει ακολουθήσει την πορεία των άλλων τραπεζών στο πρόσφατο ράλι και ότι διαπραγματεύεται με χαμηλότερους πολλαπλασιαστές, ενώ αναμένει επαναξιολόγηση της μετοχής καθώς τα κεφάλαια της τράπεζας είναι επαρκή και η ρευστότητά της ισχυρή)

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκτίμηση του οίκου είναι πως το μέσο Tier I φτάνει το 7,8% και θα μπορούσε να ξεπεράσει το 8% έως το τέλος του έτους. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ήδη συμβατές με τον αναμενόμενο νέο δείκτη του 7,5-8% και εμφανίζονται σχετικοί νικητές σε ένα σκληρότερη ρυθμιστικό περιβάλλον.

Εκτίμηση του οίκου είναι πως δεν αναμένει να υπάρξει μακρά και οδυνηρή πιστωτική κατάρρευση στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v