Εθνική-Π&Κ:Δεν δικαιολογείται το discount στη ΔΕΗ

Η αβεβαιότητα που δημιούργησε η ανακοίνωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και ο κίνδυνος μη αυτοδύναμης κυβέρνησης επιβάρυναν σημαντικά την αποτίμηση της ΔΕΗ, σχολιάζει η Εθνική-Π&Κ.

Εθνική-Π&Κ:Δεν δικαιολογείται το discount στη ΔΕΗ
Η αβεβαιότητα που δημιούργησε η ανακοίνωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και ο κίνδυνος μη αυτοδύναμης κυβέρνησης επιβάρυναν σημαντικά την αποτίμηση της ΔΕΗ, σχολιάζει η Εθνική - Π&Κ (5/10), που σημειώνει ότι από την ημέρα όπου ανακοινώθηκαν οι πρόωρες εκλογές οι μετοχές της Επιχείρησης έχουν υποχωρήσει κατά 6,8%.

Η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι αυτό δεν δικαιολογείται για έξι λόγους:

- Υπήρξε αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά, η οποία σχετιζόταν με μια αναμενόμενη αναδιάρθρωση της διοίκησης της Επιχείρησης. Η Εθνική - Π&Κ θεωρεί ότι οι πιθανές αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά στελέχη δεν είναι απαραίτητα αρνητικές, καθώς μπορεί να θεωρούν βήμα προς την κατεύθυνση της ταχύτερης εφαρμογής των πρωτοβουλιών για περικοπή του κόστους. Μία ακόμα θετική εξέλιξη για τη ΔΕΗ ενδεχομένως να είναι η εποικοδομητική συνεργασία της διοίκησης και των συνδικάτων των εργαζομένων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα και σε μικρότερες απώλειες εργατωρών, λόγω απεργιών, στη συνέχεια.

- Πέραν της πολιτικής πτυχής της όσον αφορά στην επένδυση στη ΔΕΗ, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, η προσοχή της αγοράς θα πρέπει να στραφεί προς τις λειτουργικές επιδόσεις της Επιχείρησης, που αναμένεται να απασχολήσουν τους επενδυτές τα επόμενα τρίμηνα.

- Από την ημέρα της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών, το discount με το οποίο είναι διαπραγματεύσιμη η μετοχή της ΔΕΗ έναντι των μετοχών εταιριών του κλάδου έχει διευρυνθεί σε επίπεδο Ρ/Ε και EV/EBITDA. Η χρηματιστηριακή θεωρεί πως αυτό το discount δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, καθώς τα λειτουργικά περιθώρια της ΔΕΗ το 2009 και το 2010 αναμένεται να φτάσουν αυτά των εταιριών του κλάδου.

- Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσουν μία από τις προτεραιότητες στη συνέχεια, καθώς οι ΑΠΕ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Η Εθνική - Π&Κ εκτιμά ότι η επιτάχυνση στην αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ θα είναι σωστή στρατηγική απόφαση που θα οδηγήσει σε βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου και των λειτουργικών επιδόσεων της ΔΕΗ.

- Η πρόσφατη απόφαση για hedging της έκθεσης της Επιχείρησης στις τιμές των καυσίμων θα μειώσει σημαντικά την αστάθεια στην κερδοφορία της ΔΕΗ στη συνέχεια.

- Επίσης, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο επερχόμενος διαχωρισμός των χρεώσεων στα τιμολόγια αναμένεται να περιορίσει τις απώλειες όσον αφορά στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην προμήθεια ενέργειας.

Η Εθνική - Π&Κ διατηρεί τη σύσταση "outperform" και την τιμή-στόχο των 19,2 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου στα 15 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v