Alpha: Μετά τον Μάιο η επαναγορά προνομιούχων

Κατ' αρχάς αποδεκτό έκανε η ΤτΕ το αίτημα της Alpha να προβεί μετά την ΑΜΚ σε μερική ή ολική επαναγορά των προνομιούχων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Μάιο 2010. Το ενημερωτικό της ΑΜΚ.

Alpha: Μετά τον Μάιο η επαναγορά προνομιούχων
* Δείτε το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ της Alpha Bank στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Κατ' αρχάς αποδεκτό έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα της Alpha Bank να προβεί μετά την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου κατά 986,3 εκατ. ευρώ σε μερική ή ολική επαναγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου, με την προϋπόθεση ότι η επαναγορά δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Μάιο του 2010.

Η αίρεση να μην πραγματοποιηθεί η επαναγορά πριν από τον Μάιο του 2010 επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η ΤτΕ έχει συστήσει στις διοικήσεις όλων των τραπεζών που εξέδωσαν προνομιούχες μετοχές υπέρ Δημοσίου να μην τις επαναγοράσουν πριν από τον Μάιο του 2010. Στις 21 Μαΐου 2010 κλείνει 12μηνο από την ενεργοποίηση της απόφασης για τις προνομιούχες.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει η Alpha Bank, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, σε επαναγορά των προνομιούχων είναι να μην έχουν χειροτερεύσει μέχρι τον Μάιο οι συνθήκες στις αγορές και βεβαίως τα μεγέθη της τράπεζας.

Η διοίκηση της Alpha Bank έχει δηλώσει ότι προτίθεται να διαθέσει τα καθαρά έσοδα της αύξησης κεφαλαίου για την επαναγορά και εν συνεχεία ακύρωση των 200.000.000 προνομιούχων μετοχών.

Εφόσον η ΑΜΚ καλυφθεί πλήρως, τα καθαρά έσοδα μετά την αφαίρεση εξόδων ύψους 41,8 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν σε 944 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν μέχρι και την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών τα βασικά κεφάλαιά της.

Με δεδομένο ότι στόχος της αύξησης είναι η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών οι τελευταίες δεν διαθέτουν δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση, βάσει του άρθρου 47 του νόμου 3723/2008.

*** Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η αποκοπή των δικαιωμάτων προτίμησης αναμένεται αύριο 6/11/2009 και η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στις 12/11/09. Η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων θα ολοκληρωθεί στις 20/11, ενώ στις 26/11 θα ολοκληρωθεί η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων. Οι νέες μετοχές εκτιμάται ότι θα μπουν σε διαπραγμάτευση στις 7 Δεκεμβρίου.

Για τυχόν αδιάθετες μετοχές προβλέπεται δυνατότητα προεγγραφής με αναλογική κάλυψη. Το δικαίωμα προεγγραφής παρέχεται ως για το τετραπλάσιο των νέων μετοχών, τα δικαιώματα των οποίων έχει ήδη ασκήσει ο επενδυτής. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης κάλυψη, ακολουθείται η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για ειδικούς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η κάλυψη της αύξησης είναι εγγυημένη από τις: JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Citigroup, Nomura και UBS.

Οι κάτοχοι νέων μετοχών θα δικαιούνται μέρισμα τρέχουσας χρήσης υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του νόμου για την ένταξη των τραπεζών στο πακέτο στήριξης (3723/2008).

*** Ποια είναι η μετοχική σύνθεση της Alpha

Η μετοχική σύνθεση της Alpha Bank έχει ως εξής: Το συνταξιοδοτικό ταμείο των Ολλανδών δασκάλων Stichting ABP κατέχει το 5,07% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Λοιποί ξένοι θεσμικοί επενδυτές το 37,59%, Έλληνες θεσμικοί επενδυτές μόλις το 9,3% και ιδιώτες επενδυτές το 48%.


* Δείτε το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ της Alpha Bank στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v