Ομόλογα: Από Brevan Howard το μεγάλο σορτάρισμα

Τα hedge funds που διαχειρίζεται η Brevan Howard διατηρούν, σύμφωνα με treasurers, τις μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη από την εκτίναξη των spreads.

Ομόλογα: Από Brevan Howard το μεγάλο σορτάρισμα
Τα hedge funds που διαχειρίζεται η Brevan Howard Asset Management LLP διατηρούν, σύμφωνα με treasurers, τις μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη από την εκτίναξη των spreads έως και τις 215 μονάδες βάσης.

Τα hedge funds της Brevan Howard ειδικεύονται μεταξύ άλλων σε τοποθετήσεις στο δημόσιο χρέος και στην περίπτωση της Ελλάδας δανείστηκαν ομόλογα από αμερικανικές κυρίως τράπεζες, που λόγω της θέσης τους διατηρούν έκθεση σε ελληνικούς τίτλους.

Σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική τα εν λόγω hedge funds σε συνεργασία με άλλα funds της κατηγορίας τους εξαπέλυαν καθημερινά κύμα πωλήσεων ομολόγων αγοράζοντας εν συνεχεία στα χαμηλά της ημέρας. Με τον τρόπο αυτόν, και υπό το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία από τα συνεχή δημοσιεύματα και τις εκθέσεις για την ικανότητά της να αναχρηματοδοτήσει το χρέος, πέτυχαν να δημιουργήσουν επενδυτική μόδα "σορτάρετε Ελλάδα".

Το παιχνίδι στήθηκε όταν τα hedge funds συνειδητοποίησαν ότι η σύσταση στις ελληνικές τράπεζες να μη συμμετάσχουν στην επόμενη 12μηνη δημοπρασία της ΕΚΤ σήμαινε ότι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα έως και 10 δισ. ευρώ προκειμένου με αυτήν να απορροφήσουν μέρος των νέων εκδόσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, στις αρχές του επόμενου έτους.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εγχώριων "κρίκων" όχι μόνο άμβλυνε την άμυνα αλλά οδήγησε και σε κινήσεις πωλήσεων ομολόγων από ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διαχειριστούν με τη σειρά τους τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του spread.

Η κατάσταση άλλαξε την Παρασκευή χάρη στο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων πώλησης, όταν το spread ξεπέρασε κατά πολύ τις 200 μονάδες βάσης και τις αγορές ομολόγων που εκδηλώθηκαν συντονισμένα από δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v