Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύρκος: Διεκπεραιωτικός ο νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής

Ήταν φιλόδοξα τα σχέδια του προκατόχου του, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

Κύρκος: Διεκπεραιωτικός ο νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής
Στην έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έπαιξε σημαντικό ρόλο το «σπάσιμο» της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Σοσιαλιστών και η απόφαση των Φιλελευθέρων του ALDE να συνεργαστούν τελικά με το ΕΛΚ, ενώ προηγουμένως είχαν διαβουλεύσεις για συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, αλλά και με τους… αντιευρωπαϊστές του Μπέπε Γκρίλο. Στο τέλος, το ΕΛΚ συνεργάστηκε και με το κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών, οι οποίοι έχουν σκληρές θέσεις για το προσφυγικό, είπε ο Μιλτιάδης Κύρκος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού τονίζει ωστόσο, ότι στον σχηματισμό των πλειοψηφιών, για την παραγωγή νομοθετικού έργου, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει, η συνεργασία των δύο μεγάλων θα συνεχιστεί, καθώς τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς θα τηρήσουν τις συνήθεις αποστάσεις «ιδεολογικής καθαρότητας».

Όσο για τον νέο πρόεδρο, το μέλος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών δεν φαίνεται να ενστερνίζεται τις φιλόδοξες ιδέες του προκατόχου του Μάρτιν Σουλτς, για αυξημένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ταγιάνι, προβλέπει ο ίδιος, παρά τους καιρούς ανακατατάξεων που βιώνουμε, για τα δυόμισυ χρόνια της θητείας του, θα είναι απλώς ένας διεκπεραιωτικός πρόεδρος.

Τον Μάρτιο όμως, στα 60α γενέθλια της Συνθήκης της Ρώμης, θα μπουν επιτακτικά στο τραπέζι οι προκλήσεις του Brexit, της προεδρίας Τραμπ, της οικονομικής και προσφυγικής πίεσης και θα ακουστούν πολλά για τη νέα αρχιτεκτονική που χρειάζεται το οικοδόμημα της ΕΕ και για τον ρόλο που καλείται να παίξει το κάθε θεσμικό όργανο, ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιλτιάδη Κύρκου

-Μετά από παράδοση πολλών ετών, τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΕΛΚ και το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έσπασαν τη συναινετική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στο ΕΚ.

Είναι αλήθεια ότι επειδή υπάρχει ο πρόεδρος Γιούνκερ στην Κομισιόν και ο πρόεδρος Τουσκ στο Συμβούλιο, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θεώρησε ότι για λόγους ισορροπίας δεν θα' πρεπε να υπάρχουν τρεις πρόεδροι από το ΕΛΚ και πρότεινε να συνεχίσει η προεδρία με τον Μάρτιν Σουλτς- ο οποίος αποχώρησε για να συμμετάσχει στη γερμανική πολιτική.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια σταθερή συνεργασία στο πλαίσιο της Επιτροπής, όπου και οι σοσιαλδημοκράτες Επίτροποι δουλεύουν για το Πρόγραμμα Γιούνκερ που έχει συναποφασιστεί.

Ηταν λογικό να υπάρχει μια εκπροσώπηση και από τους Σοσιαλιστές στην προεδρία του ΕΚ, αλλά δεν έγινε δεκτό από το ΕΛΚ που ήθελε όλες τις θέσεις, με αποτέλεσμα οι Σοσιαλιστές να διερευνήσουν τη δυνατότητα μιας νέας πλειοψηφίας, δηλαδή να συμμετέχει το ALDE, οι Πράσινοι και η Ενιαία Αριστερά. Δεν το κατάφερε.

Το Alde επέλεξε τη συνεργασία με το ΕΛΚ, το οποίο στηρίχθηκε επίσης από τους Βρετανούς Συντηρητικούς με αποτέλεσμα να έχουμε την εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι.

-Το σπάσιμο της συνεργασίας θα συνεχιστεί και τι θα σημάνει; Θα είναι καλό γιατί θα οδηγήσει σε καλύτερη επεξεργασία των πολιτικών θέσεων ή θα αποβεί εις βάρος της συναίνεσης;

-Η συναίνεση ήταν μια καλή βάση εκκίνησης, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αντιθέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων. Αυτό που πιστεύω είναι πώς οι προηγούμενες συμφωνίες που οδηγούσαν στο νομοθετικό έργο δεν θ αλλάξουν πολύ, γιατί βλέπαμε ότι τα μικρότερα κόμματα όπως οι Πράσινοι και η Ενωμένη Αριστερά δεν έμπαιναν στις διαδικασίες των συμβιβασμών, ψάχνοντας μια ιδεολογική καθαρότητα.

Αυτό το είδαμε καθαρά στη συμφωνία με την Τουρκία η οποία όπως λέει και ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης μας έχει σώσει, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Αυτό δεν θα αλλάξει γιατί έτσι έχουν συνηθίσει αυτά τα κόμματα. Αυτή είναι και η στάση τους στη νομοθετική διαδικασία.

Τα κόμματα που αποτελούν την πλειοψηφία που απέφερε την προεδρία, θα προσπαθήσουν να συνεννοηθούν. Μην ξεχνάτε ότι για να παραχθεί νομοθετικό έργο στην ευρωπαϊκή βουλή δεν υπάρχει μια αυτόματη πλειοψηφία που «βοηθάει» τους βουλευτές να μην σκέπτονται και να ψηφίζουν ό,τι τους δίνεται.

Εδώ κάθε νομοθετικό πόνημα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αναζήτησης συμφωνιών. Αν επιμείνεις σε απόλυτες απόψεις μένεις στο περιθώριο.

-Ποιοί ψήφισαν ποιους;

-Ο νέος Πρόεδρος είναι από τον Νότο της Ιταλίας, ήταν εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι και είχε χαρακτηριστεί και φιλέλληνας από κάποιες πλευρές.

Ελπίζουμε ο κ. Ταγιάνι να λειτουργήσει στο κοινοβούλιο ως πρόεδρος όλων των βουλευτών. Υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και το ALDE και στον τελευταίο γύρο και από το κόμμα των Μεταρρυθμιστών που είναι οι Αγγλοι Συντηρητικοί και μ αυτό κέρδισε την πλειοψηφία γιατί απέσχον τα ακροδεξιά κόμματα.

Ο Πιτέλα και αυτός από τον Νότο της Ιταλίας και αυτός φιλέλληνας στηρίχθηκε φυσικά από το κόμμα των Σοσιαλιστών και στον τελευταίο γύρο από την Ομάδα των Πρασίνων και της Ενωτικής Αριστεράς. Οι βουλευτές ψήφισαν κατά βάση τις κατευθύνσεις που τους έδωσαν οι πολιτικές ηγεσίες, ελάχιστοι έσπασαν τη γραμμή.

-Αρα η κατηγορία ότι ο Ταγιάνι θα συνεργαζόταν με τους ακροδεξιούς δεν είχε βάση;

-Όχι καθόλου. Ο Πιτέλα είχε προτείνει συνεργασία με το ALDE, η οποία παρά τα καλά λόγια του ηγέτη του Φερχόφσταντ επέλεξε να συνεργαστεί με το ΕΛΚ.

Μην ξεχνάμε ότι οι βουλευτές του Φερχόφσταντ σ' αυτή τη διαδικασία είχαν παίξει ενεργό ρόλο, γιατί όταν ο Φερχόφσταντ με τον Μπέπε Γκρίλο προσπάθησαν να οδηγήσουν στη συνεργασία του ALDE με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων- το οποίο μέχρι προχθές ήταν αντιευρωπαϊκό- και το ALDE θα γινόταν το τρίτο κόμμα - βεβαίως είχε υπογράψει ένα χαρτί ο Γκρίλο ότι παύει να είναι αντιευρωπαϊστής- αυτό δεν έγινε δεκτό από τους βουλευτές του ALDE, οι οποίοι έβαλαν βέτο και ανάγκασαν τον Φερχόφσταντ να κάνει μεταβολή. Δεν δέχθηκαν δηλαδή τον ακραίο και λαϊκιστή Γκρίλο στο κόμμα τους, όμως αποφάσισαν να συνεργαστούν με το ΕΛΚ.

Αυτή τη στιγμή δημιουργήθηκε μια δεξιά πλειοψηφία που έβγαλε τον πρόεδρο. Αυτό δεν είναι το καλύτερο. Τώρα το σωστό είναι να συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε θέμα προς θέμα το νομοθετικό μας έργο, πιάνοντας τις ευρύτερες συμπτώσεις και αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι δουλειές, επενδύσεις και να νιώσουν οι άνθρωποι ότι θα εφαρμοστεί μια πολιτική με αποτέλεσμα στην καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν δυνάμεις και μέσα στο ΕΛΚ που αναγνωρίζουν τέτοια θέματα και με τους οποίους μπορούμε, όπως κάναμε ως τώρα, να συνεργαστούμε.

Αρα να μην βλέπουμε μονόδρομο επειδή βγήκε ο Ταγιάνι. Ηταν μια απάντηση σε μια συγκεκριμένη πρόκληση: Οι Σοσιαλιστές ζήτησαν την ανατροπή μιας συμφωνίας που υπήρχε, επειδή δεν μπορεί η ΕΕ να έχει τρεις προέδρους από το ΕΛΚ, το ΕΚ αποφάσισε ότι μπορεί, εκλέγοντας πρόεδρο από το ΕΛΚ, οπότε θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε.

-Οι τρεις προτεραιότητες όπως είπε ο |Ταγιάνι, είναι ασφάλεια, μετανάστευση και δουλειές. Ακούστηκε επίσης ότι θα στηρίξει την πολιτική της λιτότητας.

-Το ΕΚ δεν έχει θεσμικό ρόλο να ανατρέψει τη λιτότητα, έχει μια επιτροπή που συμμετέχει και ενημερώνεται. Αυτό που βλέπω είναι ότι, ενώ ο Σουλτς είχε αποφασίσει το ΕΚ να παίζει ένα πιο ισχυρό ρόλο, ο Ταγιάνι ρίχνει τους τόνους και φαίνεται ότι θα είναι μια προεδρία διεκπεραίωσης των εκκρεμοτήτων στο ΕΚ καθώς η Κομισιόν και το Συμβούλιο θα παίρνουν τις αποφάσεις. Αυτό είναι υποβάθμιση του ρόλου του ΕΚ.

Οι Σοσιαλιστές, το ALDE και άλλες δυνάμεις βλέπουν ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και μεταφέροντας εξουσίες στα εκλεγμένα όργανα όπως στο ΕΚ και αφαιρώντας τες από τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο. Αυτές είναι ιδέες για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που τώρα το ΕΚ δεν θα αναζητήσει. Σ' αυτά θα πάμε προς τα πίσω.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι το κοινοβούλιο είναι πολλές φωνές. Ερχεται τώρα και η επέτειος της Ρώμης, 60 χρόνια από υπογραφή της Ιδρυτικής Συνθήκης και μ αυτή την ευκαιρία θα γίνουν πολλές συζητήσεις και πιθανώς θα χαραχθούν και πολιτικές γιατί υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Η προεδρία Ταγιάνι δεν θα χαρακτηριστεί φοβάμαι από μια τέτοια δραστηριότητα. Στον τελευταίο γύρο όταν έγινε η συνεργασία με τους Αγγλους Συντηρητικούς, ακούστηκε ότι αποδέχθηκε προτάσεις τους για το προσφυγικό.

Αυτό προκαλεί ανατριχίλες γιατί οι προτάσεις των Βρετανών στο προσφυγικό μπορεί να φτάνουν και ως την άρνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μένει να δούμε τί σημαίνει αυτή η συμφωνία, γιατί το ΕΚ έχει σαφή πλειοψηφία που στηρίζει την πολιτική για το μεταναστευτικό, όπως την ορίζει η Κομισιόν.

Οπότε ελπίζουμε αυτή η συμφωνία να μην οδηγεί τον Πρόεδρο σε συνεργασία με τις χώρες που αρνούνται τις υποχρεώσεις της συμφωνίας να παραλάβουν στο έδαφός τους πρόσφυγες.

-Αυτές τις μέρες συζητείται έντονα και η ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και αλλού λόγω της βαρυχειμωνιάς.

-Ένα καινούργιο κονδύλι θα εκταμιευτεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και στη Σερβία και άλλες χώρες των Βαλκανίων όπου χτύπησε ο χειμώνας.
 
Δυστυχώς σ' εμάς το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων. Οι προσπάθειες του κ. Μουζάλα έφτασαν ως τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ενδοχώρα, ώστε να περάσουν τις γιορτές ζεστά, αλλά δεν έφτασαν ως τα νησιά όπου υπήρχε πρόβλημα, γιατί και η τοπική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της και φοβάται, καθώς βλέπει τους μετανάστες κυρίως, να μην επιστρέφονται στην Τουρκία όπως προβλέπει ρητά η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, φοβούνται ότι θαρθουν κι άλλοι και θα πλημμυρίσουν τα νησιά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται λυπηρά φαινόμενα όπως να μην ανοίγουν τα ξενοδοχεία αν και θα πληρωθούν κλπ.

Η ελληνική διοίκηση έχει τεράστια δυσκολία να βάλει τρία πράγματα στη σειρά και έπρεπε οι άνθρωποι να μην βρεθούν σε σκηνές. Δεν προσωποποιώ τις ευθύνες. Το βλέπουμε παντού, όπου πρέπει να περάσεις πάνω από τις δημόσιες υπηρεσίες χάνεις το δρόμο σου και δεν βρίσκεις άκρη.

Αυτό είναι το κράτος που έχουν δημιουργήσει τα κόμματα και που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και οι σκηνές και η αδυναμία να έρθουν επενδύσεις και οι εταιρίες που φεύγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v