Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ευρώ επιπλέον μέτρα

Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Ο,τι καταφέραμε είναι άθλος, δηλώνει και καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το πρόγραμμα.

Τσίπρας: Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ευρώ επιπλέον μέτρα

Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα: την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στο φύλλο της Τετάρτης.

Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός απαντά στις πιέσεις μερίδας των εταίρων μας, κλείνοντας έτσι και τη σχετική φημολογία.

Στην ίδια συνέντευξη, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση δύο ετών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται ωστόσο τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση, διαβεβαιώνει επίσης.

Ό,τι καταφέραμε είναι άθλος, δηλώνει ακόμη και καλεί το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και για την Ε.Ε., καταθέτει την άποψή του ότι η Ένωση αποτελεί το καλύτερο πεδίο κοινωνικής και πολιτικής πάλης για τους λαούς της.

Ενώ, εστιάζοντας την κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, υποστηρίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram, είναι μια χαρακτηριστική φράση από την απάντηση του πρωθυπουργού.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, διαχωρίζει την ελευθερία του Τύπου και την ασυδοσία της διαπλοκής, όπως αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός τοποθετείται και για το «παράλληλο πρόγραμμα», τις συζητήσεις για το Κυπριακό και τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός αναφέρει:

► «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία. Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

► «Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και η Ευρώπη όμως οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά».

► «Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

► «Άλλο η ελευθερία του Τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής».

► «Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή "σοκ και δέος" για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη».

► «Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει».

► «Αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Δύο φορές ο ελληνικός λαός μάς έδωσε εντολή να βγάλουμε το "φίδι από την τρύπα", με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την ελληνική κοινωνία. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στις άγριες διαθέσεις των προθύμων».

► «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από την κρίση».

► «Όταν αποφάσιζα το δημοψήφισμα, ήξερα πολύ καλά τι με περιμένει σε περίπτωση ήττας. Το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος».


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v