Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικός «σεισμός» για το βιβλίο του Βαρουφάκη

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητεί η Νέα Δημοκρατία καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να πάψει να σιωπά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη καλές πωλήσεις στο νέο του… βίπερ! Για κυβέρνηση «συμμορία» έκανε λόγο ο Αδ. Γεωργιάδης, ενώ η κυβερνητική βουλευτής Ελ. Αυλωνίτου αποκάλεσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών... Βουγιουκλάκη! (ΒΙΝΤΕΟ) 

Πολιτικός «σεισμός» για το βιβλίο του Βαρουφάκη
  • Real.gr
Πολιτικό «τσουνάμι» προκαλεί το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, που περιλαμβάνει διαλόγους από το «καυτό» καλοκαίρι του 2015 και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται κατά τον κ. Βαρουφάκη να αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα όταν στην Ελλάδα είχαν επιβληθεί capital controls και οι Έλληνες ζούσαν με τα 60 ευρώ της ημερήσιας ανάληψης.

Ο ίδιος συνεχίζει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».

«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. «Έχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».

Στο βιβλίο, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη:

«Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό». «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα. Αυτή ήταν η γέννηση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό σαν Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφότου το Βερολίνο και η ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z που θα έσπρωχνε την Ελλάδα από τον γκρεμό και προς το Grexit.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι αναφορές Βαρουφάκη για το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν εκφράζοντας φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Βαρουφάκης αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διάλογοι που φέρεται να είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην τελευταία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος:

«1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» Ο Βαρουφάκης φέρεται να διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες - αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι. «'Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε:

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν».

Και συνεχίζει ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε [...] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Βαρουφάκη: Καλές πωλήσεις στο νέο του… βίπερ!

«Η πολιτική δεν είναι κουτσομπολιό και ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα», ήτανη αντίδραση της Κουμουνδούρου, που σχολίασε σκωπτικά ότι ο πρώην υπουργός «έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του», δηλαδή, «τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού».

Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρεται ως «βίπερ» στο βιβλίο και του εύχεται «καλές πωλήσεις».

Η Νέα Δημοκρατία έστρεψε τα βέλη της κατά του Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να πάψει να σιωπά και ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης: «Τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας».

Α. Γεωργιάδης: Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι συμμορία

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορία», λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός σε όλες τις προκλήσεις επιλέγει τη σιωπή.

«Ο Χουλιαράκης "προδότης", ο Σταθάκης "άθλιος", ο Παππάς να λέει “θα δείρουμε τον Στουρνάρα” και ο Τσίπρας να λέει θα τον διώξουμε με μπουνιές και κλωτσιές. Αυτά δεν λέει; Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι συμμορία», ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης.



Παπαδημούλης: Ο Βαρουφάκης αυτοπροβάλλεται…

Ποτέ δεν ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο Λαφαζάνη για τη δραχμή τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, και πρόσθεσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών «απλά αυτοπροβάλλεται».

Αυλωνίτου: Ο Βαρουφάκης κάνει σαν την Βουγιουκλάκη

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη παρομοίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω πει επανειλημμένως ότι ο κ. Βαρουφάκης "Βουγιουκλακίζει", σχολίασε η κ. Αυλωνίτου» είπε η Ελένη Αυλωνίτου και τόνισε: «Έχετε δει απατημένο σύζυγο; Έτσι δρα ο άνθρωπος. Ο κ Τσίπρας άκουσε τις προτάσεις του, κι αφού τον άκουσε είπε "όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω". Και όχι μόνο είπε "ευχαριστώ δεν θα πάρω", τον έστειλε κιόλας. Και τώρα είναι σαν απατημένος σύζυγος που προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί...Λέει ψέματα, λέει υπερβολές, θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο».



Το ΚΚΕ για τους διαλόγους Βαρουφάκη

«Αν κάτι αποδεικνύει η αναζωπύρωση της συζήτησης για το 2015, είναι το πώς οι κυρίαρχοι κύκλοι, του συστήματος και της ΕΕ, αξιοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό του για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και για να σπείρουν στο λαό την απογοήτευση», επισήμανε, μεταξύ άλλων, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Στ. Θεοδωράκης: Ο Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες αλλά ψεύτης δεν είναι

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter, επέρριψε ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι «το ΄15 αγγίξαμε το χάος».

« Ο Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες αλλά ψεύτης δεν είναι. Το ‘15 αγγίξαμε το χάος. Φωνάζαμε αλλά οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ακούσουν. Τώρα;», ήταν το μήνυμά του.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v