Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την επενδυτική task force εγκαινίασε ο Τσίπρας

Στην πρώτη συνεδρίαση σήμερα συζητήθηκαν ΤΟΤΑL, Eldorado, Ελληνικό. Ειδική αναφορά στην αυριανή υπογραφή μεταξύ Ferrovie-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αφορμή την ελληνο-ιταλική συνάντηση κορυφής στην Κέρκυρα.

Την επενδυτική  task force εγκαινίασε ο Τσίπρας
  • Real.gr

Με ανοικτές ακόμα τις εκκρεμότητες στις Σκουριές και στο Ελληνικό, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σήμερα την task force για τις επενδύσεις που είχε προαναγγείλει και της οποίας τέθηκε επικεφαλής.

Η συνεδρίαση έγινε με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Δ. Παπαδημητρίου, Ε. Τσακαλώτου, Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλου, Αλ. Χαρίτση, Γ. Χουλιαράκη,  Στ. Πιτσιόρλα και Δ. Λιάκου.

Όπως έγινε γνωστό αρμοδίως, στην ομάδα θα συμμετέχουν επίσης οι Γ. Σταθάκης και Χρ. Σπίρτζης.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν:

1. Η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας, μετά και τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Η πορεία της επένδυσης της ιταλικής Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεδομένου ότι έχει προγραμματισθεί για αύριο στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, η υπογραφή της Σύμβασης.

Κατά την κυβέρνηση, με την κίνηση αυτή εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιστροφών κρατικών ενισχύσεων ύψους 692 εκατ. ευρώ.

3. Η πορεία των διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους και την ELDORARO GOLD για το θέμα της σχετικής επένδυσης.

4. Η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «η Νέα Δημοκρατία ματαιοπονεί. Όσα επικοινωνιακά σόου και να σκηνοθετήσει, δεν μπορεί ούτε να αναστρέψει το διεθνές θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, ούτε να παραγράψει όσα έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση για τις επενδύσεις. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση:

- Προχωρά την επένδυση της TOTAL στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας, μετά τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Ξεμπλόκαρε επενδυτικά projects ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κινδύνεψαν να απενταχθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

- Ολοκληρώνει την αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ

- Υπέγραψε 12 συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.

- Πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας εισροή πόρων ύψους 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

- Υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.

- Προετοιμάζει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

- Αξιοποίησε συμφωνίες με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, διοχετεύοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Ενέκρινε στη Διυπουργική Επιτροπή τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους συνολικά 700 εκατ. ευρώ και πολύ σύντομα η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει και νέες στρατηγικές επενδύσεις.

- Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή πάνω από 1,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, χαλάει τον μύθο της ΝΔ. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεγάλη μάχη για να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου, με σεβασμό στους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τήρηση της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v