Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Κοτζιά σε Νίμιτς για τις δηλώσεις του στα Σκόπια

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε στον κ. Νίμιτς ότι «δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Επίθεση Κοτζιά σε Νίμιτς για τις δηλώσεις του στα Σκόπια

Με μία αυστηρή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παίρνει θέση, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του ονοματολογικού και ειδικότερα τη στάση του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Σε μία μακρά συνομιλία που είχε μαζί του σήμερα το βράδυ, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε στον κ. Νίμιτς «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια» όπως υπογραμμίζει «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός» συμπληρώνοντας ότι «κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών επίσης χαιρετίζει τη σημερινή δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, «ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Νίμιτς για εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ

Νωρίτερα και λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες συναντήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μίλησε στο Euronews και την Νικολέττα Κρητικού, για τις τελευταίες εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ονοματολογικού.

Μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ, ο Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η Ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας για τη δήλωση Νίμιτς

«Έχουμε διατυπώσει σαφώς τη θέση μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε ο κ. Νίμιτς μας ερμηνεύει». Με αυτό το λακωνικό σχόλιο εξέφρασαν ελληνική διπλωματικοί κύκλοι την δυσφορία της Αθήνας για την δήλωση του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, μετά τις του επαφές στα Σκόπια, ότι στις συναντήσεις του με την ελληνική πλευρά δεν έχει αντιληφθεί κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσία του σκοπιανού ΥΠΕΞ ο κ. Νίμιτς είχε πει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v