Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για Novartis: Οργανωμένη σκευωρία από Τσίπρα

O Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για αποδείξεις αλλά για υποψίες, τόνισε. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κλείσει άρον άρον την προανακριτική εξέταση. Η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους. Το Σκοπιανό απέδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πατριωτική ευαισθησία.

Μητσοτάκης για Novartis: Οργανωμένη σκευωρία από Τσίπρα

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την εφαρμοζόμενη πολιτική και ειδικά την υπόθεση της Novartis. «Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι κανονικός πρωθυπουργός. Έχει μάθει να δρα πολιτικά και να θρέφεται μέσα από τον διχασμό, την πόλωση και την όξυνση. Η ελληνική κοινωνία δεν τα θέλει αυτά», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η υπόθεση Novartis στήθηκε με σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να σπιλώσει ο Τσίπρας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πίσω από πραγματικό σκάνδαλο κρύβεται μια σκευωρία , αυτό αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα με τη συζήτηση στη Βουλή. Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η πλευρά της υπόθεσης».

Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για αποδείξεις αλλά για υποψίες. Ο ίδιος «γκριζάρει» την υπόθεση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η προκαταρκτική επιτροπή, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «οφείλει να ερευνήσει όλη την αλήθεια, να έρθουν οι μάρτυρες και να εξεταστούν σε αντιπαράθεση με τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Να μην προσπαθήσει ο κ. Τσίπρας να κλείσει άρον άρον. Αυτό θα σημαίνει απόλυτη συγκάλυψη και αυτό δεν θα το ανεχθώ. Θα είχε λόγο να διχάζει την κοινωνία, αν πήγαινε καλά; Το βασικό του αφήγημα ότι βελτιώνεται η κατάσταση, έχει καταρρεύσει. Θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επενδύσει σε αυτόν τον διχασμό. Περιμένω και άλλες επιθέσεις λάσπης», τόνισε και επανέλαβε: «Όλα στο φως. Αφού κρεμάσαμε δέκα ανθρώπους στα μανταλάκια, ας τους δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να αποδείξουν την αθωότητά τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι άφησε εκτός κάδρου τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρά την αναφορά του ονόματός του στην δικογραφία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Ερωτηθείς για την κίνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να αποκαλέσει «Μακεδόνα» πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Η τοποθέτηση της καγκελαρίου Μέρκελ δεν ήταν χρήσιμη σε αυτήν την συγκυρία, όταν υπάρχει μια ανοιχτή διαπραγμάτευση και υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στην κοινή γνώμη. Είναι καλό να αποφεύγεται να χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδόνας», «Μακεδονία» όταν αναφερόμαστε στην ΠΓΔΜ, στο κράτος των Σκοπίων. Το λέω αυτό γιατί, αν αποδείχθηκε κάτι από αυτή την υπόθεση, είναι ότι υπάρχει μεγάλη πατριωτική ευαισθησία στην ελληνική κοινή γνώμη και αυτό δεν μπορεί κάποιος να το παραγνωρίσει».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «οι Έλληνες στα θέματα της εθνικής τους ταυτότητας είναι πολύ ευαίσθητοι. Το μεγάλο λάθος του κ. Τσίπρα είναι ότι δίχασε τους Έλληνες και σε αυτό το θέμα. Τους χαρακτήρισε αυτούς που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια περίπου γραφικούς, περίπου ότι είναι ξεπερασμένοι από τα γεγονότα. Δεν σχημάτισε εθνικό μέτωπο και δεν ακολουθεί σωστή διαπραγματευτική πολιτική. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αλλάξουν τα Σκόπια το Σύνταγμά τους, δεν συζητάμε τίποτα παραπέρα».

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «δεν το έθεσε εξ αρχής γιατί ζητά λύση σε δόσεις. Δηλαδή να συμφωνήσουμε τώρα στο όποιο όνομα και στη συνέχεια βλέπουμε. Εμείς λέμε ξεκάθαρα «όχι» σε οποιαδήποτε λύση έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θα διχάσω τον ελληνικό λαό για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Είναι εύκολο να κάνεις το λιοντάρι φορώντας στολές παραλλαγής

Για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «η ένταση στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους», ενώ για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, είπε πως του επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσουν οι τελευταίες ενέργειες από τη χώρα του.

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί το δίκαιό της με βάσει το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες με τους εταίρους της», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Έχω ήδη μιλήσει με όλους τους ομολόγους μου στο ΕΛΚ, αλλά και στο Μόναχο στη μεγαλύτερη διάσκεψη ασφάλειας. Πιστεύω ότι και η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η αποκλιμάκωση είναι και προς όφελός της. Δεν έχει λόγο να ανοίξει μέτωπο με την Ε.Ε. γιατί τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης. Αυτό αφορά και την Κύπρο όπου παραβιάζονται τα δικαιώματά της από την Τουρκία».

Στα εθνικά θέματα, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεν μου αρέσει να τα μπλέκω με μικροκομματική αντιπαράθεση, βάζω πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας. Όμως δεν είναι δυνατόν να λοιδορούνται τα μέλη της παράταξής μας και μετά να ζητείται συνεννόηση».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όλη αυτή η τοξικότητα έχει αντανάκλαση και στην εικόνα της χώρας. Δεν είμαστε επαρκώς σοβαροί όταν δίνουμε την εικόνα ότι σπαρασσόμαστε. Θα έρθει εύκολα να επενδύσει στην Ελλάδα κάποιος που βλέπει αυτή την εικόνα στα εσωτερικά μας;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας: «Είναι εύκολο να κάνεις το λιοντάρι φορώντας στολές παραλλαγής και μετά να κάνεις σημαντικές υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα», σημείωσε.

Θα μειώσω τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moodys, σχολίασε: «Δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρει τους τηλεθεατές που βλέπουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα». Για την κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «θα φέρουμε επενδύσεις, θα μειώσουμε τους φόρους, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας». Ταυτόχρονα, δήλωσε βέβαιος ότι θα πείσει τους εταίρους να δεχθούν την αλλαγή του μείγματος πολιτικής, αφού προηγουμένως «έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, πείθοντάς τους ότι είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και ότι εννοούμε αυτά που λέμε».

Για την φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι αμέσως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μείωση στις επιχειρήσεις και σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει στοχευμένες περικοπές δαπανών. «Έχουμε σχέδιο πως θα βελτιώσουμε την φορολογική συμμόρφωση, μπορούμε πραγματικά και στοχευμένα να κυνηγήσουμε όσους φοροδιαφεύγουν», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «η αύξηση των φόρων σπρώχνει νομοτελειακά τον κόσμο στην μαύρη οικονομία». Μάλιστα, έκανε λόγο για μια συμφωνία με την επιχειρηματική κοινότητα: «Εσείς θα είστε εντάξει απέναντι στο κράτος, τους εργαζομένους και την κοινωνία και εγώ θα μειώσω τους φόρους», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v