Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποδόμηση του προϋπολογισμού από τη ΝΔ

Ποια επιχειρήματα προτάσσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη μάχη της Βουλής. Η «έλλειψη αξιοπιστίας» και οι «ιδεολογικές αγκυλώσεις» του Μαξίμου. Συνάντηση Μητσοτάκη-Δούρου για απορρίμματα.

Αποδόμηση του προϋπολογισμού από τη ΝΔ

Στη Βουλή και συγκεκριμένα στη μάχη του προϋπολογισμού ρίχνει το βάρος η ΝΔ, με τη σχετική συζήτηση να ξεκίνησε προχθές και να κορυφώνεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Η ΝΔ, σε συνέχεια της σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup, όπως έχει δείξει και από τους εισηγητές και τους πρώτους ομιλητές θα εντείνει την πίεσή της προς το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει πριν από την ψηφοφορία, όπου αναμένεται για μία ακόμη φορά να έχει έντονη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο η γραμμή ήδη έχει δοθεί και ξεδιπλώνεται από τους γαλάζιους βουλευτές.

Η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει έμφαση στην «έλλειψη αξιοπιστίας» της κυβέρνησης, στο ότι «η χώρα είναι πολύ πιο πίσω από το 2014» και στο ότι «το σχέδιο του προϋπολογισμού απηχεί τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σε διάσταση με την πραγματικότητα».

Οι ομιλητές εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν να συγκρίνουν την σημερινή κατάσταση με αυτήν που βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από δύο σχεδόν χρόνια. Θα επισημανθεί ότι τότε η χώρα είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα, ενώ σήμερα έχει ένα καθεστώς capital controls, τότε οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν 173 δις ευρώ, ενώ σήμερα είναι μόνο 133 δις ευρώ, τότε η χώρα είχε ανάπτυξη 0,8%, και οι προβλέψεις της Κομισιόν ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικές, ενώ είχαμε ύφεση -0,2% τo 2015 και -0,3% το 2016. Ουσιαστικά, υποστηρίζει η ΝΔ, η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να ξαναγυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης εκεί που ήταν το 2014 και να βγει με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης δοκιμαστικά στις αγορές, δηλαδή εκεί που ήταν πριν από δύο χρόνια.

«Χώρα του ου μπλέξεις»

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν τα γαλάζια στελέχη, έχει να κάνει με την απώλεια της εμπιστοσύνης που συνοδεύει την παρουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Ποιος θα έρθει στην Ελλάδα για να επενδύσει και να δημιουργήσει δουλειές όταν έχουμε μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους και κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις; Που έχει κάνει τη χώρα μας μια χώρα του ου μπλέξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση λένε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, κάτι που ουσιαστικά -ανεξαρτήτως πώς θα… βαφτισθούν ή τη μορφή που θα πάρουν- σημαίνει ένα καινούργιο μνημόνιο, γιατί το προηγούμενο μνημόνιο τελειώνει το 2018.

Η ανάκαμψη της οικονομίας, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν θα έρθει με αυτήν την κυβέρνηση, αφού αυτή κατά βάθος δεν πιστεύει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Τις υλοποιεί με πολύ μεγάλη δυσκολία, χωρίς να τις πιστεύει και ταυτόχρονα, βάζοντας η ίδια προσχώματα στην πολιτική την οποία καλείται να υπακούσει».

Τετ α τετ με Δούρου

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε χθες με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, κατόπιν αιτήματός της. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ζητήματα της Περιφέρειας και ιδιαιτέρως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Προχθές υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το νέο αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΣΔΑ – Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) και η Περιφερειάρχης ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα ενημερώσει για τη σημασία του νέου έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v