Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Δεν βάζουμε στον κόφτη το αφορολόγητο

Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιλάβει αυξήσεις στον ΦΠΑ και μείωση αφορολόγητου ορίου στον δημοσιονομικό κόφτη. Στη Γενεύη ο Τσίπρας, αν φανεί περιθώριο συμφωνίας στο Κυπριακό.

Τζανακόπουλος: Δεν βάζουμε στον κόφτη το αφορολόγητο

Ως "εκτός πραγματικότητας" διέψευσε σενάρια που αφορούν στην περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου (είτε ως ένταξή της στον μετά το 2018 "κόφτη", είτε ως αυτόνομη κίνηση) και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Επανέλαβε δε, την κυβερνητική θέση ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν μπορεί να περιλαμβάνει νέα μέτρα για μετά το 2018 - πόσο μάλλον με νομοθέτησή τους από αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών), όπως θέλουν, επίσης, άλλα σενάρια.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατό να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την έκβαση των δύο διαδικασιών.

Δεν θέλησε μάλιστα να σχολιάσει δημοσιεύματα που αποσυνδέουν την πρώτη διαδικασία από την δεύτερη και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει μεν η αξιολόγηση χωρίς να ενταχθεί η χώρα στο QE.

Για τα εργασιακά τόνισε εκ νέου ότι η κυβέρνηση θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων που θα τερματίσει το καθεστώς εξαίρεσης της ελληνικής αγοράς εργασίας από αυτές, μετά την κατάργησή τους το 2011.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών (και ειδικά του ΔΝΤ), οι οποίες δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η χώρα, είπε, έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένει να πράξουν το ίδιο και οι άλλες πλευρές, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι «παράλογες απαιτήσεις εκτός συμφωνίας δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Το Κυπριακό

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη, αν διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης συμφωνίας στο Κυπριακό, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι οι ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια έχουν βρει απήχηση στην Ευρώπη. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει νέα επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v