Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο αφήγημα ετοιμάζει η ΝΔ

Η αποτίμηση των δηλώσεων Σόιμπλε και το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ. Ανησυχία για την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Το διπλό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

Το νέο αφήγημα ετοιμάζει η ΝΔ

Το θετικό μήνυμα που εκπέμπει το σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση προτάσσουν, ολοένα και περισσότερο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του.

Επιδίωξη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αναδείξει τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές πράξεις, διαμηνύοντας ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και πως «υπάρχει φως στο τούνελ» για τη χώρα. «Με πλάνο, οργάνωση και μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, μπορούμε να τα καταφέρουμε», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος την ίδια στιγμή εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία της αξιολόγησης.

Με ενδιαφέρον στο γαλάζιο στρατόπεδο άκουσαν τις τελευταίες δηλώσεις Σόιμπλε που για πρώτη φορά έβαλε στο τραπέζι το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ, χωρίς πάντως προς ώρας επισήμως η ΝΔ να έχει πάρει θέση στο ζήτημα. Σύμφωνα πάντως με στενό συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη, «το λιγότερο είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς το μείζον είναι πώς κάνει η κυβέρνηση την διαπραγμάτευση για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν για τη χώρα». Άλλωστε, υποστηρίζει η ίδια πηγή, «και τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ υπάρχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, ωστόσο οι πολίτες φορτώθηκαν 9 δισ. μέτρα. Κάτι που σημαίνει ότι είτε βρίσκεται το ΔΝΤ είτε όχι, το πιο σημαντικό είναι η δική μας στάση».

Στη ΝΔ κατηγορούν την κυβέρνηση για τις «εκτός τόπου και χρόνου» πανηγυρικές ανακοινώσεις της σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Όπως υποστηρίζουν, «διαστρεβλώνεται η αλήθεια» και «πετιέται η μπάλα στην εξέδρα, αφού την ίδια ώρα η αξιολόγηση βρίσκεται στον αέρα». Εξάλλου, προσθέτουν, «με την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα από το 2018 και μετά».

Η κυβέρνηση «κάθε φορά που δήθεν διαπραγματεύεται, χάνει πολύτιμο χρόνο, με αποτέλεσμα να προσθέτει βάρη στην κοινωνία και ταπεινωτικές δεσμεύσεις στη χώρα», δήλωσε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας εξηγώντας: «Η καθυστέρηση αυτή στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, αναβάλλει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Μάρτιο του 2015, και μεταθέτει τη συζήτηση για τα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους».

Μείωση φορολογίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει παράλληλα ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και αναφορικά με τη μείωση της φορολογίας που αποτελεί βασικό συστατικό του σχεδίου του. «Οι μειώσεις φόρων θα προχωρήσουν σε κάθε περίπτωση. Και τούτο διότι, πρώτον, είναι κομβικής σημασίας στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και δεύτερον, δεν θα δημιουργούν δημοσιονομικό κενό καθώς θα συνοδεύονται από ανάλογη μείωση δαπανών», τονίζει στενός συνεργάτης του.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα προχωρήσει ακόμα και αν οι δανειστές έχουν διαφορετική εκτίμηση. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι και επί κυβέρνησης Σαμαρά, στο ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% και στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, υπήρχε διαφωνία με τους ξένους, ωστόσο πέρασαν οι ελληνικές θέσεις.

Το πλάνο των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης, όπως υποστηρίζει, θα το έχει καταρτίσει η ίδια η ΝΔ, με βάση τις ανάγκες της χώρας και θα περιλαμβάνει αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής: Στα σχολεία, στην Υγεία, στο Δημόσιο, στη Δικαιοσύνη και στις αποκρατικοποιήσεις. Με αυτό, σε συνδυασμό με το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, η ΝΔ, εκτιμούν στην οδό Πειραιώς, θα διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ζήτημα που τελικά μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για την ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v