Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχάζουν τα θέματα ασφαλείας στις διαπραγματεύσεις για Κυπριακό

Πηγή που συμμετείχε στις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ τεχνοκρατών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας είπε ότι η ασφάλεια αποτελεί πολύ δύσκολο θέμα. «Είναι "πολύ φιλόδοξο" να πούμε ότι μία συμφωνία για την ασφάλεια σε μία ομοσπονδία με δύο κρατίδια είναι άμεση», τόνισε.

Διχάζουν τα θέματα ασφαλείας στις διαπραγματεύσεις για Κυπριακό

Το ακανθώδες θέμα της ασφάλειας σε μία ενωμένη Κύπρο βρέθηκε την Τετάρτη στο προσκήνιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με αξιωματούχους να υποβαθμίζουν τις πιθανότητες για σύντομη πρόοδο, από όλες τις πλευρές, στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα διατηρηθούν στο νησί για την προστασία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.

Πηγή που συμμετείχε στις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ τεχνοκρατών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας είπε στο Reuters ότι η ασφάλεια αποτελεί ένα πολύ δύσκολο θέμα, προσθέτοντας ότι ίσως είναι "πολύ φιλόδοξο" να πούμε ότι μία συμφωνία για την ασφάλεια σε μία ομοσπονδία με δύο κρατίδια είναι άμεση.

"Θα προσπαθήσουμε ίσως... να προσφέρουμε κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για να εξεταστούν σε πολιτικό επίπεδο", είπε την Τετάρτη σε καθεστώς ανωνυμίας πηγή που βρίσκεται κοντά στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Άλλη διπλωματική πηγή είπε ότι μία επιλογή που βρίσκεται υπό εξέταση είναι η δημιουργία τεσσάρων ξεχωριστών αστυνομικών σωμάτων- ένα για το κάθε κρατίδιο που θα δημιουργηθεί- ένα τρίτο που θα ασχολείται με τις ομοσπονδιακές υποθέσεις και ένα πολυεθνικό.

Μόλις οι τεχνοκράτες κωδικοποιήσουν τις θέσεις των ενδιαφερομένων πλευρών, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνεδρίαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο από τις εγγυήτριες δυνάμεις, είπε η Τουρκοκυπριακή πηγή.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από Αθήνα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε την Τετάρτη ότι έχει γίνει πρόοδος για να τερματιστεί το αδιέξοδο δεκαετιών προειδοποιώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την "επιθετική ρητορική".

"Είμαστε αισιόδοξοι αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα όπως αρμόζει στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε, συνεχίζουμε μια σκληρή δουλειά σε χαμηλούς τόνους... βήμα το βήμα. και ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα", είπε ο Τσίπρας.

Η ελληνική πλευρά ζητά την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων που δομήθηκε το 1960, κατηγορώντας την Τουρκία ότι το έχει παραβιάσει με την εισβολή του 1974 και την διατήρηση δύναμης 30.000 στρατιωτών στα βόρεια του νησιού.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι πρέπει να διατηρηθεί κάποια στρατιωτική παρουσία για την προστασία της τουρκικής μειονότητας από ενδεχόμενη επανάληψη των γεγονότων του 1960.

Ο Erdogan κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα ότι "αποφεύγει" τις συζητήσεις της Γενεύης και ότι η Τουρκία θα διατηρήσει στρατεύματα στο νησί.

Άφησε, ωστόσο, ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής στη συνθήκη του 1960, που προβλέπει την παρουσία δύναμης 950 Ελλήνων και 650 Τούρκων στρατιωτών.

Η ελληνική πλευρά θέλει άμεση αποχώρηση του 75% των τουρκικών δυνάμεων και πλήρη αποχώρηση σε προκαθορισμένο διάστημα.

Μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η αποχώρηση των στρατευμάτων μετά από νέα επισκόπηση του θέματος ή να τεθεί σε δημοψήφισμα, είπε η δεύτερη πηγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v