Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στο άνοιγμα στην κοινωνία ο Μητσοτάκης

Οι στοχευμένες επισκέψεις εντός Αττικής και η αυριανή περιοδεία του στην Αργολίδα. Η χαμένη αξιοπιστία, οι αναποφάσιστοι και η διεύρυνση του κόμματος. Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για βιομηχανία ρουσφετιών.

Επιμένει στο άνοιγμα στην κοινωνία ο Μητσοτάκης

«Καλές οι κοινοβουλευτικές και οι τηλεοπτικές μάχες, αλλά αν δεν πάμε να συναντήσουμε την κοινωνία, δεν θα φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο». Με αυτά τα λόγια, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά προαναγγέλλει την εντατικοποίηση των επαφών του προέδρου και όλων των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ με τους πολίτες, επιζητώντας τη χαμένη από τα προηγούμενα χρόνια αξιοπιστία. Οι αναποφάσιστοι, όπως κατέδειξε και η τελευταία δημοσιοποιημένη δημοσκόπηση (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ) είναι πολλοί, καθώς ξεπερνούν το 20% και η εκλογική στάση τους, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, πιθανόν να καθορίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ. Και ο μόνος τρόπος για να τους κερδίσουν, εκτιμούν γαλάζιες κομματικές πηγές, είναι από κοντά, με ειλικρίνεια και πειστικά επιχειρήματα.

Αυτό θα επιχειρήσει να πράξει το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος την Αργολίδα, νέο σταθμό της -ανά τη χώρα- περιοδείας του, ενώ σε κάθε ευκαιρία θα συνεχίσει τις στοχευμένες επισκέψεις του και εντός του νομού Αττικής. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση με την κοινωνία, προκειμένου να μας ακούσει ξανά», σημειώνει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος θα επιμείνει στις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί, αλλά και στην παράθεση της κυβερνητικής πρότασης του κόμματός του, ως της «μόνης αξιόπιστης θέσης ώστε να βγει η χώρα μας από τη μακροχρόνια κρίση».  

Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διαρκής ενίσχυση της κοινωνικής επιρροής της και ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτή, όπως λένε στην Πειραιώς, είναι η διεύρυνση του κόμματος. Έτσι χθες ανακοινώθηκε και επισήμως η στήριξη της Δράσης στη ΝΔ, καθώς και η αξιοποίηση του Γιάννη Καλιάνου, πρώην εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων, στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Επιστημονικών Φορέων της παράταξης. «Το προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν σταματά εδώ. Όλοι όσοι ασπάζονται τις αξίες και τις αρχές της παράταξης και την αδήριτη ανάγκη για συστράτευση με κοινό σκοπό να σωθεί η χώρα, είναι καλοδεχούμενοι», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, μία μέρα μετά το αντίστοιχο άνοιγμα που είχε κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα τη Βουλής στις «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» του τόπου.

Εν ενεργεία βουλευτές

Στην παρούσα φάση πάντως στη ΝΔ επιλέγουν να αποφεύγουν την επίσημη συνεργασία με τους εν ενεργεία βουλευτές, θέλοντας να μη ρίξουν «λάδι στη φωτιά» των σχέσεών τους με τα άλλα κόμματα, με την κατηγορία της ύποπτης συναλλαγής. Έτσι, τελικά ο Ιάσων Φωτήλας θα ανακοινωθεί ότι προσχωρεί στη ΝΔ αργότερα -ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις-, ενώ συζητήσεις φέρονται να γίνονται και με άλλους βουλευτές, χωρίς πάντως να είναι κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή.

Η ΝΔ, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής της τακτικής, εγκαλεί την κυβέρνηση για βιομηχανία ρουσφετιών, είτε με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και δη τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων είτε με εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μέσω ψηφισμένων διατάξεων στη Βουλή. Ήδη, μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα παρουσιάσει «μαύρη» λίστα με διατάξεις που «η σημερινή κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων». Όσον αφορά στη διόγκωση του κράτους, η οδός Πειραιώς καταγγέλλει ότι μέσα σε 20 μήνες έχουν νομοθετηθεί τουλάχιστον 18 ρυθμίσεις - τροπολογίες, που αφορούν στο στήσιμο του πελατειακού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου «χωρίς κανένα σχεδιασμό», αυτοδίκαιη παράταση υφιστάμενων συμβάσεων, νομιμοποιήσεις δαπανών για μισθοδοσία που κρίθηκαν παράνομες από δικαστήρια, καθώς και η παραίτηση του Δημοσίου από την υπεράσπιση των συμφερόντων του στα δικαστήρια ως εργοδότη, με αποτέλεσμα να κρίνονται σε πρώτο βαθμό χιλιάδες υποθέσεις μονιμοποίησης και να μην ασκεί έφεση το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v