Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επερώτηση Χριστοφιλοπούλου για το ΔΣ του ΕΦΚΑ

Επερώτηση στην Εφη Αχτσιόγλου για το θέμα της απουσίας εκπροσώπων των ασφαλισμένων στο ΔΣ του ΕΦΚΑ κατέθεσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Επερώτηση Χριστοφιλοπούλου για το ΔΣ του ΕΦΚΑ

Τις ενέργειες της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, προκειμένου να οριστούν άμεσα εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ ζητά με επερώτησή της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου. 

Οπως αναφέρει στην επερώτησή της η βουλευτής: 

«Κυρία Υπουργέ,

Με κανονιστικού χαρακτήρα μεθοδεύσεις η κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη, κατά τρόπο προκλητικά αντιδημοκρατικό, τον κοινωνικό έλεγχο και την δημοκρατική λογοδοσία στην κοινωνική ασφάλιση:

Στο Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α. συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, δύο (2) εκπρόσωποι των ασφαλισμένων (άρθρο 57 Ν.4387/2016). Στη συνέχεια προστίθεται διάταξη (άρθρο 30 Ν.4445/2016) κατά την οποία το Δ.Σ. έχει νόμιμη σύνθεση ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ως άνω εκπροσώπων των ασφαλισμένων! Τελικώς, μετά την επτά (7) μηνών από τη δημοσίευση του Ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α΄85/12.5.2016), εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίστηκαν μόνον εννέα (9) μέλη του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, έναντι των έντεκα (11) που προβλέπει η ανωτέρω διάταξη παραλείποντας τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων!

Νοθεύεται, έτσι, η θεμελιώδης αρχή της εκπροσώπησης των ασφαλισμένων στην διοίκηση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που ισχύει απαρέγκλιτα εδώ και εβδομήντα χρόνια, από την εποχή του Α.Ν. 1022/1946!

Επειδή η αρχή της τριμερούς συνεργασίας ασφαλισμένων-συνταξιούχων, εργοδοτών και κράτους αποτελεί ουσιαστικό περιεχόμενο του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, που έχει συνταγματικό έρεισμα (άρθρο 22 παρ.4 Συντ.) και κατοχυρώνεται ρητά στο άρθρο 36 της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) 128/1967 περί παροχών αναπηρίας, γήρατος και επιζώντων και

Επειδή η κατάργηση της εργατικής εκπροσώπησης στην διοίκηση του μοναδικού, πλέον, φορέα κοινωνικής ασφάλισης συνιστά άλλη μια έκφραση αυταρχισμού από την πλευρά την κυβέρνησης, και βάλλει ευθέως κατά του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Ερωτάστε:
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να οριστούν άμεσα εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο ΔΣ του ΕΦΚΑ;»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v