Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Δεν ψηφίζουμε μέτρα για μετά το 2018

Τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα για μετά το 2018 αλλά μόνο επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρέπει να συμφωνηθούν όλα «πακέτο».

Τζανακόπουλος: Δεν ψηφίζουμε μέτρα για μετά το 2018

Με την υιοθέτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κατέρρευσε το έωλο επιχείρημα ακραίων κύκλων των δανειστών αλλά και της ΝΔ ότι το έκτακτο επίδομα θα ακύρωνε την εφαρμογή των μέτρων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι οι επαφές είναι διαρκείς με εμπλεκόμενα μέρη, ώστε στο Eurogoup να καταγραφεί πρόοδος. Περιέγραψε ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και ένταξη στο QE εντός του τρέχοντος εξαμήνου.

Όπως είπε, μόνο αν συμφωνηθεί το σύνολο του «πακέτου» θα μπορέσει να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στο QE. Στόχος είναι κοινό έδαφος για το σύνολο των θεμάτων: staff level agreement, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018.

«Αν δεν συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», επανέλαβε.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει μέτρα για μετά το 2018 και υποστήριξε ότι η ψήφιση του «μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης» δεν συνιστά ψήφιση μέτρων.

Σε ό,τι αφορά στον «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης», διευκρίνισε ότι πρώτα θα γίνεται διαβούλευση του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς και αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, τότε μπαίνει σε εφαρμογή ο κόφτης. Τόνισε δε ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr διευκρίνισε ότι ο υφιστάμενος κόφτης λήγει το 2018. Αν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα, τότε θα πρέπει να νομοθετηθεί η παράταση.

Το πόρισμα της εξεταστικής

Από το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών πράξεων από τραπεζικά στελέχη.

Δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Αν, όμως, κατά τη διάρκεια των εισαγγελικών ερευνών προκύψουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τότε η υπόθεση θα έρθει στη Βουλή για προκαταρκτική εξέταση.

Το πόρισμα δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής, τόνισε και επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της αλλά και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το δάνειο που έχει πάρει ο «Κήρυκας Χανίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v