Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Μητσοτάκης: Στον Σόιμπλε είπα ότι η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα

Δεν ήταν μυστική η συνάντησή μου με τον Σόιμπλε, τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ. Το ερώτημα για τους λόγους του ραντεβού Τσίπρα με τη Rothschild και αιχμές για τον Τσακαλώτο.

Μητσοτάκης: Στον Σόιμπλε είπα ότι η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα

Εχετε βάλει τη χώρα σε επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι, κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος και το πληρώνουν οι πολίτες.

«Σταθερά και επίμονα λέμε, κλείστε την αξιολόγηση με κάθε τρόπο». Δεν σας εμποδίζει το αίτημά μας για εκλογές αλλά το μασάζ στις συνιστώσες του κόμματος.

Αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση και λύση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Απαντώντας σε ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι δεν ήταν μυστική η συνάντησή μου με τον Σόιμπλε, μυστική ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Rothschild.

Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έτσι χτίζεται η αξιοπιστία. Σε Μέρκελ και Σόιμπλε είπα ό,τι λέω και στον ελληνικό λαό. Χρειάζονται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για να τα διεκδικήσουμε πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις.

Η χώρα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα απ’ αυτόν που μας εγκλωβίζει η κυβέρνηση.

Οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή, είπα, «πρέπει να τελειώνει». Την ώρα που εγώ έλεγα αυτά, εσείς ανακαλέσατε στην τάξη τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο που άνοιξε το θέμα;

Μια αξιολόγηση που έπρεπε να κλείσει πριν ένα χρόνο, δεν έχει κλείσει ακόμα. Αυτό έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ρώτησε αν θα χρειάζονταν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, αν είχε κλείσει πέρυσι η αξιολόγηση.

Πώς εξηγείτε ότι υπήρξε διαρροή 2,5 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις; Επαναφέρατε το μαύρο σύννεφο της δραχμής και το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου μειώθηκε 0,4%, σημείωσε και ανέφερε μια σειρά δεικτών που επιδεινώνεται.

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μακάρι να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν». Οι δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας είναι μεγαλύτερες από αυτές της κυβέρνησης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ολες οι προβλέψεις έχουν μια προϋπόθεση: ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Ρώτησε τον πρωθυπουργό τι πιστεύει για την επένδυση στο Ελληνικό. «Τι θέλετε ή δεν τη θέλετε;». 

Αξιοσημείωτο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολούθησε χθες τον αγώνα του ΠΑΟΚ και μάλιστα μαζί με μεγαλοπαράγοντα (σ.σ. Ιβάν Σαββίδη), ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να είναι πιο προσεκτικός, δεδομένου ότι βρίσκεται 15 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus