Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τους τόνους μετά το Eurogroup η ΝΔ

Τι περιμένει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ο φόβος επανάληψης του 2015, η… καρέκλα της εξουσίας και τα τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Αποστάσεις Αυγενάκη από Γεωργιάδη.

Ανεβάζει τους τόνους μετά το Eurogroup η ΝΔ

Το μήνυμα «κλείστε εδώ και τώρα την αξιολόγηση» εκπέμπει σε σταθερή βάση η ΝΔ προς την κυβέρνηση, με τις ενδείξεις πάντως που προκύπτουν από τις Βρυξέλλες αλλά και από τα υπόλοιπα κέντρα αποφάσεων να μην είναι ενθαρρυντικές. Η ανησυχία στην αξιωματική αντιπολίτευση για το σημερινό Eurogroup είναι εμφανής και ο φόβος επανάληψης του 2015 πιο έντονος από ποτέ, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να υψώσει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κρύβουν κάποια θετική έκπληξη για τη χώρα μας.

«Περιμένουμε ως το Eurogroup, μετά θα είναι άλλη μέρα», σημείωνε από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στενός του συνεργάτης, ενώ και ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας, στο ίδιο μήκος κύματος, δήλωνε χθες (Ελεύθερος Τύπος) ότι «αν περάσει και η 20ή Φεβρουαρίου άκαρπη, η ΝΔ δεν μπορεί να αφήσει να… παιχτούν και τα επόμενα επεισόδια. Τον τρόπο θα τον δείτε». Η πρόταση μομφής φέρεται να παραμένει πάντα στο τραπέζι ως μία από τις πιθανές επόμενες κινήσεις, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει το Σύνταγμα.

Κάθε μέρα που περνάει, αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο λογαριασμός για την οικονομία και τη χώρα ανεβαίνει, προσδιορίζοντας ως τον μοναδικό υπεύθυνο για τη διαπραγμάτευση αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτός, όπως καταγγέλλουν, σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αφού διαπιστώνουν «διακαή πόθο του πρωθυπουργού να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας με νύχια και με δόντια». Κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη χώρα και ενώ η Ευρώπη μπαίνει σε μακρά προεκλογική περίοδο (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία).

«Η χώρα αφήνεται να σαπίσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αδιαφορεί για τους Έλληνες και νοιάζεται μόνο για την εξουσία», σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας (Ειδήσεις) και επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του «έχει εδώ και πολύ καιρό ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα».

Τα τέσσερα ερωτήματα

Η ΝΔ, για τρίτη συνεχή μέρα, επανήλθε χθες, επαναδιατυπώνοντας τα τέσσερα ερωτήματα που έθεσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διαπραγμάτευση, ζητώντας απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα:

- Πρώτον, θα χρειάζονταν τα μέτρα που συζητούνται σήμερα, αν η αξιολόγηση έκλεινε τον Φεβρουάριο του 2016; Ναι ή όχι;

- Δεύτερον, είπε ή δεν είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι έχουμε κάνει το 1/3 όσων έπρεπε, το 1/3 είναι σε εξέλιξη και το 1/3 εκκρεμεί; Και αν αυτό ισχύει, ποιος βλάπτει τελικά τη διαπραγμάτευση;

- Τρίτον, ισχύουν ή όχι οι δηλώσεις (και του ιδίου του κ. Τσίπρα) ότι πρέπει να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατόν; Έχει δίκιο ο κ. Χουλιαράκης όταν λέει “καλύτερα χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά καλύτερη μετά”. Τελικά μετράει ή δεν μετράει ο χρόνος;

- Τέταρτον, αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Θα μπούμε ή όχι στην ποσοτική χαλάρωση; Τι θα γίνει με το ποσό της δόσης που προορίζεται για οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες; Θα αποσταθεροποιηθεί ή όχι περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία;

Αποστάσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι απόψεις εντός της ΝΔ όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν ταυτίζονται.

Έτσι, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη συνέχιση της αξιολόγησης από τη ΝΔ, μετά τους Νικήτα Κακλαμάνη και Γιώργο Βλάχο, οι οποίοι μίλησαν για «προσωπικές απόψεις» του αντιπροέδρου, ήρθε χθες και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, να κρατήσει σαφείς αποστάσεις: «Η θέση της ΝΔ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις εκλογές είναι μία: Προέχει το εθνικό συμφέρον και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v