Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Βερολίνο να κάνει πίσω για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Κάλεσμα στη Γερμανία να υποχωρήσει από τη θέση για πλεονάσματα 3,5% επί μία δεκαετία. Μέτρα και «αντίμετρα» θα ισχύσουν ταυτόχρονα από 1.1.2019. Η χώρα θέλει το ταχύτερο ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και ένταξη στο QE.

Το Βερολίνο να κάνει πίσω για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Απόλυτα θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τις αποφάσεις, καθώς επιστρέφουν τα κλιμάκια και η θέση «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» έγινε δεκτή από όλους, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για κάθε ένα ευρώ μέτρων θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα θετικά της χθεσινής απόφασης περιλαμβάνονται επίσης ότι:

* Δεν είναι στην ατζέντα η απαίτηση για μέτρα 4,5 δισ. ευρώ.

* Επανέρχεται η εργασιακή κανονικότητα, με επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του προγράμματος.

Η στάση της ΝΔ δεν επηρεάζεται από τις θετικές εξελίξεις. Επιμένει σε παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, η συμφωνία επετεύχθη γιατί Ευρώπη και ΔΝΤ έκαναν βήματα για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Είμαστε σε κρίσιμη φάση, γιατί τώρα πρέπει να δούμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους. Περιμένουμε και από το Βερολίνο να κάνει πίσω από τη στάση για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ επί μία δεκαετία.

Κανένας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια κωλυσιεργία ή ένα σταμάτημα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ολοι δουλεύουν για τη βέλτιστη λύση, δεδομένων των οικονομικών περιορισμών όλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να συζητηθεί το θέμα και να προχωρήσει το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων καθώς αυτός είναι ο δρόμος για να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Αν μπορούμε να το πετύχουμε στις 9 Μαρτίου, οπότε συνεδριάζει η ΕΚΤ, έχει καλώς, αλλά αν το ζήτημα μεταφερθεί μετά από 15 ημέρες, δεν είναι καταστροφή, σημείωσε.

Το QE θα έρθει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε. Η χρονική σειρά των γεγονότων είναι: ολοκλήρωση αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα, συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα. Μετά η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να προχωρήσει στην ανάλυσή της.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει προληπτικά μέτρα. Γι’ αυτό επελέγη να υπάρξουν ταυτόχρονα αντίμετρα για κάθε μέτρο που λαμβάνεται. Μέτρα και αντίμετρα θα ισχύσουν από 1.1.2019, τόνισε. Τα μέτρα θα ισχύσουν άνευ αίρεσης. Αν δεν πιαστούν οι στόχοι, δεν θα παρθούν πίσω τα μέτρα αλλά θα συζητηθεί το σύνολο της πολιτικής. Σημείωσε ωστόσο ότι έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα, με βάση την αναπτυξιακή πορεία και την υπεραπόδοση, πως δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης στόχων.

Χαρακτήρισε υψηλό τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και γι' αυτό η κυβέρνηση δίνει μάχη για τη μείωσή του, συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v