Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί ποδός η κυβέρνηση για κουαρτέτο και ψηφοφορίες

Τη Βουλή ενημερώνει αύριο ο Α. Τσίπρας για το αποτέλεσμα στο Eurogroup. Γιατί... σιωπά ο Τσακαλώτος, τι θορυβεί τους «153», ποιο δίλημμα (τους) τίθεται. Στα σκαριά συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για έγκριση πορείας.

Επί ποδός η κυβέρνηση για κουαρτέτο και ψηφοφορίες

H αρχική ευφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, έχει ήδη παραχωρήσει τη θέση της στον προβληματισμό για «τον διάβολο που κρύβεται πίσω από τις λεπτομέρειες», ενώ σιγά σιγά η προσοχή στρέφεται στη Βουλή, με όλες τις πλευρές να ετοιμάζονται για τη «μεγάλη μάχη» της ψηφοφορίας -εάν και όποτε κλείσει η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αξιοποιώντας σχετική ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, θα ενημερώσει αύριο το πρωί την Ολομέλεια της Βουλής, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, για το αποτέλεσμα του Eurogroup και για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Κατά τις πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις, στη βάση και των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα έχει κομίσει το κουαρτέτο, εξειδικεύοντας το «προσύμφωνο» του Eurogroup.

Γιατί... σιωπά ο Ευκλείδης

Η προσοχή παραμένει στραμμένη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη «σιωπή» του οποίου μετά το Eurogroup αξιοποιεί η αντιπολίτευση, προκειμένου να εμφανίσει αποστασιοποίηση του υπουργού Οικονομικών (και κεντρικού διαπραγματευτή) από τα επερχόμενα.

Συνεργάτες και συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου διαψεύδουν τα παραπάνω, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης (τον οποίον επίσης εμφανίζουν... δυσαρεστημένο) ασχολούνται πυρετωδώς με την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, ενόψει της επιστροφής του κουαρτέτου.

Παραπέμπουν στη σημερινή, ειρωνική δήλωσή του, «οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές» (στην «Εφημερίδα των Συντακτών»), ενώ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε προχθές διεξοδικά και επί τετράωρο την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κανένα μέλος της να διαρρεύσει το παραμικρό που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «αποστασιοποίηση».

«Προβληματισμός για την έκβαση σαφώς υπάρχει, όπως και άγχος για το τελικό "πακέτο" της συμφωνίας, πέραν της αξιολόγησης, καθώς το στοίχημα της ένταξης στο QE δεν έχει ακόμη κερδηθεί», διευκρινίζουν. Με την επισήμανση ότι η θέση «τίποτα δεν θα συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα» ανήκει στον κ. Τσακαλώτο, οπότε «η εκδοχή των δύο σταδίων απαιτεί επαγρύπνηση και ελιγμούς».

«Άγχος» που εντάθηκε χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση των Λαγκάρντ-Μέρκελ, καθώς στη συνέντευξη που παραχώρησε στη συνέχεια η επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε να υπαναχωρεί στο θέμα του χρέους, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις (φορολογικό-συνταξιοδοτικό).

Επ' αυτού, η κυβέρνηση απέφυγε κάθε σχολιασμό, ενώ στελέχη της πέταξαν την μπάλα στο Βερολίνο: «Εμείς και το ΔΝΤ υποχωρήσαμε για να βρεθεί κοινός τόπος στο Eurogroup της Δευτέρας, σειρά τώρα έχει η Γερμανία», έλεγαν, παραπέμποντας στα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Αγκάθι» η (νέα) μείωση των συντάξεων

Οσο για τη μάχη… εντός κυβερνητικής πλειοψηφίας, έμπειρα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τις δυσκολίες που θα προκαλέσουν στους «153» τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις από αυτή την εξειδίκευση.

Από τη μέχρι τώρα προεργασία προκύπτει ότι η μείωση του αφορολόγητου περνά με (σχετική) ευκολία εξαιτίας των αντισταθμισμάτων που θα τη συνοδεύουν (ΕΝΦΙΑ, φορολογικοί συντελεστές, ΦΠΑ).

Το πρόβλημα, λένε, εστιάζεται στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων: αφενός, το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει επεξεργασθεί ένα πειστικό αφήγημα “γιατί πρέπει να μπει νέο μαχαίρι” και, αφετέρου, δεν έχουν εμφανισθεί ανάλογα αντισταθμίσματα που θα αντιμετωπίσουν, επικοινωνιακά έστω, την εξέλιξη.

«Ο νόμος με νόμο καταργείται»

Εντός των τειχών (και μόνο…) το επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι η κυβέρνηση υποχώρησε μεν προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και «να μην τιναχτούν όλα στον αέρα τώρα», ωστόσο όταν η οικονομία περάσει τον κάβο, «πολλά προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε εκ νέου και σε άλλη βάση».

Με λίγα λόγια, «ο νόμος με νόμο καταργείται», όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες -εντός συνόρων και στο ευρω-οικοδόμημα.

Η λέξη «υποχωρήσαμε» άλλωστε ακούστηκε καθαρά τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο την Τρίτη, όσο και από το κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος, χωρίς προσπάθεια εξωραϊσμού, επικαλέσθηκε την κρισιμότητα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.

«Τσίπρα ή Μητσοτάκη;»

Προς το παρόν, η διαβεβαίωση πως «η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι μπετόν στην ψηφοφορία» βασίζεται στο «βασανιστικό» καθήκον που θα τεθεί στους βουλευτές: να στηρίξουν ή να ρίξουν την κυβέρνηση.
«Στην ουσία ο καθένας μας θα κληθεί να ψηφίσει… Τσίπρα ή Μητσοτάκη», σημειώνει κοινοβουλευτικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τον δραματικό τόνο του διλήμματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανισθεί βουλευτής που να δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα (όπως έκαναν η Βασιλική Κατριβάνου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης), ωστόσο οι αρμόδιοι παραδέχονται ότι, ακόμη και μία τέτοια κίνηση, θα είναι πλήγμα για την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v