Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεκτικά πυρά ανταλλάσσουν Καμμένος-Τσαβούσογλου

Κινήσεις πανικού η προκλητικότητα της Τουρκίας, τονίζει ο υπουργός Αμυνάς. Ανθρωπο με συμπλέγματα χαρακτηρίζει τον Π. Καμμένο ο Τσαβούσογλου. Η Ελλάδα απαντά διπλωματικά αποσαφήνισε ο Γ. Αμανατίδης.

Λεκτικά πυρά ανταλλάσσουν Καμμένος-Τσαβούσογλου

Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, στην Τουρκία και στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στον Σκάι.

«Ας τολμούσε να πατήσει το πόδι του σε νησί. Να δούμε πως και αν θα έφευγε από εκεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος απαντώντας στη δήλωση του τούρκου υπουργού ότι αν ήθελαν θα ανέβαιναν στα Ίμια, κάτι που άλλωστε έχουν ξανακάνει.

Ο κ. Καμμένος έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι «η πολιτική Σημίτη και Πάγκαλου έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δεν θα πατήσει κανείς ελληνικό νησί».

«Υπουργός Άμυνας είμαι εγώ. Τελείωσαν οι εποχές που τις σημαίες έπαιρναν οι "αέρηδες"», πρόσθεσε, ρίχνοντας «καρφιά» για τους προκατόχους του.

«Δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός», είπε διαμηνύοντας ότι «οποιαδήποτε πρόκληση απαντάτε. Οποιοδήποτε πλοίο παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα αντιμετωπίζεται.

Χαρακτήρισε την προκλητικότητα της Τουρκίας ως «κινήσεις πανικού» και την απέδωσε στην προεκλογική περίοδο, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν απαντά σε λεκτικές προκλήσεις».

Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ότι τα λένε κάθε εβδομάδα. Δήλωσε ότι συζήτησαν για την συμφωνία με τους δανειστές και δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει στις 20 Μαρτίου, προσθέτοντας «να δούμε τι θα απαντήσει η αντιπολίτευση».

Απαντώντας για την διαμάχη του με τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, επεσήμανε ότι «έχουμε πιο θεσμικά θέματα να συζητήσουμε με τον Τσίπρα, από το να λέμε για τον Φίλη».

Απέκλεισε οποιαδήποτε διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «εμείς κάναμε μια συμφωνία, που κρατήθηκε. Πολλοί και από τις δύο πλευρές λέγανε ότι θα σπάσει. Έτσι θα πορευτούμε μέχρι το 2019 που θα γίνουν εκλογές, ίσως και μετά».

Τσαβούσογλου: Κακομαθημένο παιδί...

Αιχμηρή απάντηση έδωσε η Άγκυρα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τον υπουργό Άμυνας το «κακομαθημένο παιδί» της ελληνικής κυβέρνησης, και κάλεσε την Αθήνα να τον θέσει υπό έλεγχο ώστε να μην εμποδίζει την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο κ. Καμμένος είναι άνθρωπος με συμπλέγματα και ότι δεν προτίθεται να τον λάβει υπόψη του, κατηγορώντας μάλιστα τον έλληνα υπουργό ότι με τη συμπεριφορά του προσπαθεί να βλάψει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο επικεφαλής του τουρκικής διπλωματίας σχολίασε με νόημα πως οι Έλληνες γνωρίζουν τις δυνατότητες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Προσέθεσε ότι δεν είναι σοφό να πιέζει κανείς την Άγκυρα πέρα από τα όριά της.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από την Αττάλεια, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, ο κ. Τσαβούσογλου είπε:

«Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, για το θέμα νησιών στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, το FIR κτλ, σκεφτόμαστε διαφορετικά (έχουμε διαφορετικές θέσεις). Αλλά γι αυτά έχουμε μηχανισμούς, διερευνητικές επαφές. Αυτό το κάνουμε για να μην κλιμακώνεται η ένταση. Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού , (Πάνος Καμμένος), κάνει συνεχώς βήματα που δοκιμάζουν την κατανόησή μας. Προκαλεί. Μας λένε “ Κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία (ας το παραβλέψουμε)”. Ναι αλλά μέχρι πού θα πάει; Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε; Κι η υπομoνή μου έχει όρια. Δεν είναι ανεξάντλητη. Δείχνουμε ωριμότητα αλλά...Γι αυτό επειδή κάποια πολιτικά πράγματα είναι μεταξύ μας δεν θέλω να τα πώ. Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός...

...Τί θα γίνει λοιπόν; Θα ανεχόμαστε τους κακομαθημένους; Η δουλειά μας είναι να απασχολούμε αυτούς; Η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο γείτονες. Αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν και προβλήματα. Έχουμε και την βούληση για την επίλυσή τους. Στην ιστορία είχαμε πολέμους... Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προσέγγιση μεταξύ των λαών μας. Οι δικοί μας πάνε στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά και οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Όταν το παρατηρούμε, έχουμε πολλά κοινά, αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάζει όλα αυτά. Εμείς δεν μπαίνουμε σε μια κούρσα με τέτοια λογική. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τί μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι. Η κυβέρνηση. Να τα πούν (εξηγήσουν) και σε εκείνο το κακομαθημένο (παιδί) και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας” ανέφερε ο Τσαβούσογλου.




Αμανατίδης: Να επικρατήσει η λογική

«Η χώρα μας έχει εδώ και καιρό κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις,  έχει ενημερώσει σε βάθος όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, οργανώσεις και κράτη, σε σχέση με τη συμπεριφορά την οποία επιδεικνύει η Τουρκία το διάστημα αυτό», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στον ραδιοσταθμό ΑΛΦΑ, ερωτηθείς σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια έντασης στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα απαντά διπλωματικά αποσαφήνισε ο κ. Αμανατίδης, εξηγώντας  ότι κάποιες φωνές οι οποίες ήταν να ενημερωθούν ενημερώθηκαν, καθώς και ότι οι πόρτες που έχει  χτυπήσει η ελληνική διπλωματία ήταν ανοιχτές ήδη.

Παράλληλα εξέφρασε  την εκτίμησή του είναι ότι «όλα αυτά έχουν στόχο το εσωτερικό ακροατήριο», λόγω του δημοψηφίσματος της 16η Απριλίου. Ωστόσο επέκρινε  την  επιλογή της γειτονικής χώρας να δοθεί προσωπική απάντηση σε μία πολιτική συνέντευξη -αυτή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά-  και σε πολιτικές εκτιμήσεις, όπως  η έκφραση «νευρική δύναμη», η οποία «είναι μία πολιτική έκφραση, περιέχει και μία πολιτική ανάλυση στο πως συμπεριφέρεται ένα κράτος και δεν έχει καμία προσωπική αιχμή». Υπογράμμισε δε ότι  «η απόφαση της τουρκικής πλευράς να απαντήσει επί προσωπικού και με προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθάει στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ».

Ερωτηθείς «τι εννοούσε ο κ. Κοτζιάς όταν έλεγε ότι θα υπάρξει μία ανάλογη απάντηση αν προσχωρήσουν οι Τούρκοι και τι εννοεί  ο κ. Καμμένος που λέει σήμερα "ας ανέβει επάνω ο Τούρκος στρατηγός και θα δούμε πως θα κατέβει"», ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο εδώ και καιρό σε όλα όσα προσπαθεί, είτε με ρητορική είτε με πράξεις,  η Τουρκία. «Σε κάθε περίπτωση», είπε, «η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας είναι στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ωστόσο η πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών- πέρα από την ενημέρωση- έχει κάνει όλες τις κινήσεις έτσι ώστε να υπάρξει και απάντηση ξεκάθαρη στο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο».

Και επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή νομίζουμε ότι θα πρέπει αυτές οι προσωπικές επιθέσεις και αυτά τα οποία γίνονται να σταματήσουν. Δεν προάγουν τις σχέσεις των δύο χωρών και  είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να τα σταματήσει».

Ερωτηθείς αν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι η κλιμάκωση της έντασης  πηγαίνει προς τη 16η Απριλίου και από εκεί και μετά  πιθανώς  να έχουμε μια αλλαγή, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει  μία μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας, γι’ αυτό η γειτονική χώρα και επιδεικνύει μεγάλες αντιφάσεις, γεγονός που οδηγεί σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις. «Νομίζω ότι ο ορθολογισμός και η λογική θα πρέπει να επικρατήσει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα παρέμβουν σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και η χώρα μας, όπως και όλα τα οποία συμβαίνουν στη ΝΑ Μεσόγειο έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή τα παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή».

Το σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε: 

«Ακριβώς επειδή Πρωθυπουργός είναι ο κ, Τσίπρας και υπουργός ο κ. Καμμένος, ανησυχούμε για τα εθνικά μας θέματα. Γιατί μόνο ανεύθυνοι και επικίνδυνοι θα επέλεγαν αντί του ενιαίου εσωτερικού μετώπου στα εθνικά θέματα, τον διχασμό και την πόλωση».

Κουμουτσάκος: Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, ας μιλάει μόνον το ΥΠΕΞ

Η απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη τουρκική παραβατική συμπεριφορά δεν αντιμετωπίζεται με ρηχούς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς και προσωπικές "βεντέτες", δήλωσε ο  Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η δήλωσή του έχει ως εξής: 
 
«Η Νέα Δημοκρατία είχε, εγκαίρως και από βήματος Βουλής, προειδοποιήσει για την  πολιτική επιλογή της Άγκυρας να διατηρήσει και να κλιμακώσει την πολιτική αμφισβήτησης και την ένταση στο Αιγαίο. 
 
Η απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη τουρκική παραβατική συμπεριφορά δεν αντιμετωπίζεται με ρηχούς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς και προσωπικές "βεντέτες".
 
Αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και σχέδιο.
 
Με συντονισμένη διπλωματική δράση και επιχειρησιακή επάρκεια.
 
Απαιτείται άμεση εκστρατεία ενημέρωσης και διπλωματικής δράσης στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, στον Ο.Η.Ε., που πρέπει να ενημερωθούν για την επικίνδυνη, πλέον, τουρκική συμπεριφορά.

Στο εσωτερικό, όπως έχουμε ήδη ζητήσει με επιστολή προς τον κ. Κοτζιά, χρειάζεται επείγουσα σύγκληση και επίσημη, πλήρης ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
 
Τέλος, μια συμβουλή προς την Κυβέρνηση.
 
Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, ας μιλάει μόνον το ΥΠΕΞ.
 
Καθήκον του ΥΠΕΘΑ είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι η θορυβώδης επικαιρότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v