Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Είμαστε κοντά πολιτικά και χρονικά για συμφωνία

«Ανησυχητικά αισιόδοξη» η Μέρκελ σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα. SLA στις 20 Μαρτίου και συνολική συμφωνία τον Απρίλιο βλέπει ο πρωθυπουργός. Ζήτησε από Λαγκάρντ να μην είναι à la carte η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ναι σε ΕΕ «πολλών επιλογών».

Τσίπρας: Είμαστε κοντά πολιτικά και χρονικά για συμφωνία

Υπήρξε πρόοδος στις 10 ημέρες παραμονής των θεσμών. Αυτή έχει καταγραφεί και μας κάνει αισιόδοξους ότι είναι εφικτό να έχουμε SLA ως τις 20 Μαρτίου και απολύτως εφικτό να έχουμε τον Απρίλιο τη συνολική συμφωνία, που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε τελική συμφωνία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπήρξε καθυστέρηση «που όλοι ξέρουμε πού οφείλεται».

Τα εργασιακά

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, το θέμα των εργασιακών δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. «Το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία σε χώρες εκτός Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και εφαρμόζεται το κοινωνικό κεκτημένο. Υποχρέωση να το υπερασπιστεί δεν έχει μόνο η Ελλάδα αλλά και οι εταίροι της Ελλάδας σε Κομισιόν και συμβούλιο υπουργών Οικονομικών», υπογράμμισε.

Απαντώντας αν αυτές οι θέσεις μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, τόνισε ότι «έχουμε επτά χρόνια εμπειρία». Το ΔΝΤ κάνει τη δουλειά του, ζητά αυτά που πρέπει να ζητάει. Ωστόσο δεν είναι μόνο του. Σε ορισμένα ζητήματα η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί σε τεχνικά κλιμάκια.

Η «εξαιρετικά αισιόδοξη» Μέρκελ

Κουβεντιάσαμε για το ελληνικό θέμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η καγκελάριος ήταν αισιόδοξη, «ανησυχητικά αισιόδοξη», θα μπορούσα να πω. «Εγώ κρατώ μια πισινή, γιατί έχουμε εμπειρία».

Οι σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Επικοινωνιακές στρακαστρούκες» χαρακτήρισε όσα λέγονται από την αντιπολίτευση για προβλήματα στις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών.

Τι είπα στη Λαγκάρντ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ζήτησε από την επικεφαλής του ΔΝΤ να «δεσμευτεί για την Ελλάδα», είπε ότι έχει επικοινωνία κατά καιρούς (όχι εύκολη, γιατί οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά ειλικρινή) και ότι ζήτησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Eίναι αλήθεια ότι ζήτησα από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλά τον χρόνο και είπα ότι είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους». Συμπλήρωσε ότι ζήτησε επίσης τη δέσμευση του Ταμείου, ώστε να μην τηρεί στάση α λα καρτ, μόνο στις μεταρρυθμίσεις αλλά στο χρέος να «πετάμε την μπάλα μπροστά», αλλά να φτάσουμε σε συνολική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. 

Η Σύνοδος Κορυφής

Στη Σύνοδο καλύφθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την οικονομία, είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι. Εμείς επιμείναμε στο «σχέδιο των συμπερασμάτων» (δεν υπήρξε επίσημη έγκριση λόγω της άρνησης της Πολωνίας να το αποδεχτεί) να μπει ειδική αναφορά στις παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας σε κράτη-μέλη που έχουν υψηλά ποσοστά.

«Μπορεί να δίνεται η αίσθηση ότι έχουμε επανέλθει εκεί που ήμασταν πριν την κρίση, αλλά αυτό δεν είναι συμμετρικό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ χωρών της περιφέρειας και αυτών του Βορρά.

Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος, η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική, ένταξη στο QΕ και προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Από την πλευρά μας, χρειάζεται να καταρτίσουμε ένα σχέδιο για την πορεία της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη βιωσιμότητα του προγράμματος αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε.

Το προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζήτησε να ενισχυθεί το προσωπικό στα νησιά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και δίκαιη αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να μη φορτώνονται τα βάρη στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην προοπτική της ενσωμάτωσής τους.

Επίσης, σημείωσε ότι ενημέρωσε για την προκλητική πολιτική της Τουρκίας. «Τόνισα την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση των εντάσεων». Το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας».

Το Κυπριακό

Δεν έχει χαθεί η ελπίδα, πρέπει να μείνουμε στις θέσεις μας με αποφασιστικότητα και ανοικτή διάθεση, να έχουμε επικοινωνία με τη γείτονα χώρα. Είναι κατανοητό ότι μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν αναμένεται να γίνουν κινήσεις για επιστροφή της στο τραπέζι του διαλόγου.

Ελπίζουμε μετά το δημοψήφισμα να οικοδομηθεί ξανά μια θετική ατζέντα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Το «δεν ψηφίζω» του Μητσοτάκη

Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον λαό, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη στάση που επιλέγει να τηρήσει η ΝΔ στα μέτρα και τα αντίμετρα. Μπορεί να είναι ένα «δώρο» προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν η στάση της ΝΔ όταν δόθηκε το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, συμπλήρωσε.

Η Σύνοδος της Ρώμης

Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και να γίνει χωρίς στερεότυπα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να μιλάμε για Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» αλλά «πολλών επιλογών».

Δεν μπορούμε όσοι επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση να μένουμε πίσω, γιατί κάποιοι επιλέγουν την à la carte Ευρώπη, σημείωσε κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό, όπου κάποιες χώρες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στις χώρες που φοβούνται ότι θα μείνουν σε δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα ότι δεν μιλούμε για εξαιρέσεις και αποκλεισμούς αλλά για τη δυνατότητα όσοι θέλουν να μπορούν να προχωρήσουν σε βαθύτερη συνεργασία.

Για να πετύχει αυτό, θα πρέπει: α) οι αποφάσεις να ληφθούν εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών συνθηκών και β) οι ενισχυμένες συνεργασίες να γίνουν χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v