Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δύσκολη ψηφοφορία για συμφωνία και τα σενάρια των «180»

Γιατί ο Π. Σκουρλέτης ζήτησε ευρεία πλειοψηφία. «Κάψτε το σενάριο εκτός» η μία εκδοχή, «τροφοδοτήστε τη συζήτηση εντός» η δεύτερη. «Ο υπουργός εξέφρασε πολιτική θέση, όχι νομική» εξηγεί το Μαξίμου.

Η δύσκολη ψηφοφορία για συμφωνία και τα σενάρια των «180»

«Κάτι τρέχει» με την ψηφοφορία στη Βουλή, όταν (και εάν) κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς. Σ' αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχουν καταγραφεί επίδοξοι «αντάρτες» από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας, καθώς ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων-αντίμετρων. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών, καθώς οι «153» γνωρίζουν ότι η καταψήφιση της συμφωνίας θα σημάνει την πτώση της κυβέρνησης και επομένως «όλοι αντιλαμβάνονται το διακύβευμα».

Το θέμα ωστόσο ανέδειξε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, καθώς διατύπωσε (αίφνης) τη θέση να υπερψηφισθεί η συμφωνία από ευρεία πλειοψηφία, επειδή το μεγαλύτερο τμήμα των μέτρων-αντίμετρων θα εφαρμοστεί μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας -δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι απόψεις για το εάν το Μαξίμου ήταν ενήμερο για την παρέμβαση Σκουρλέτη διίστανται. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδινε (μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη) για τον ΔΕΣΦΑ, επανέλαβε τη γνωστή απάντηση που δίνει το τελευταίο… τετράμηνο: η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές, η κυβέρνηση θα καλέσει απλώς την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τη συμφωνία, πέραν τούτου, ουδέν. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε νομικά ή θεσμικά, αλλά εξέφρασε πολιτική άποψη.

«Κάψτε το σενάριο»

Οι ερμηνείες για την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών είναι δύο:

* Η πρώτη: Για «να κάψει» το σενάριο που φαίνεται ότι υπάρχει στα συρτάρια κάποιων εκ των «σκληρών» των δανειστών (κυρίως του ΔΝΤ), σύμφωνα με το οποίο θα ζητηθεί η ψήφιση της συμφωνίας από ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών, ακριβώς επειδή το περιεχόμενό της υπερβαίνει την θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, μάλιστα, επιμένουν ότι σχετικά μηνύματα έχουν φτάσει στην Αθήνα.

Πώς… «κάηκε» το σενάριο; Η αντιπολίτευση, και όχι μόνο η αξιωματική, ξέκοψε κάθε πιθανότητα να δώσει θετική ψήφο, παρότι ο κ. Σκουρλέτης επικαλέσθηκε το φερόμενο ως άλλοθι των δανειστών, δηλαδή την υπέρβαση της κυβερνητικής θητείας. Ως εκ τούτου, εάν (οι θεσμοί) το θέσουν επισήμως, θα το κάνουν για έναν και μόνο λόγο: να ρίξουν την κυβέρνηση.

* Η δεύτερη: Για να επαναφέρουν τη συζήτηση (που πυροδότησε προ ημερών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης) στα λεγόμενα «ευρωπαϊκά» κόμματα, για το εάν πρέπει να υπερψηφίσουν τα λεγόμενα αντίμετρα.

Κατά την εκδοχή αυτή, ο προβληματισμός παραμένει παρά τη σπουδή των ηγεσιών κομμάτων να αποκλείσουν (και χθες) ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πληγή της δεδηλωμένης

Συνεργάτες του κ. Σκουρλέτη διευκρινίζουν ότι ο ίδιος περιορίσθηκε στην ανάγκη ευρείας πλειοψηφίας, χωρίς όμως να τη θέσει ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση της συμφωνίας. «Δεν πρότεινε να υπάρξει ένα “κατώφλι” υποχρεωτικών θετικών ψήφων, για παράδειγμα 180 ή 200 ή 160», σημειώνουν.

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν βλέπουν θετικά την εκδοχή της ευρείας ψηφοφορίας, για έναν λόγο που θυμίζει τις καυτές ημέρες του Ιουλίου 2015: εάν, λένε, υπάρξει προσφορά «ναι» από την αντιπολίτευση, δεν αποκλείεται κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να απελευθερωθούν» και να καταψηφίσουν, καθώς θα θεωρήσουν ότι δεν κινδυνεύει με πτώση η κυβέρνηση. Ανοίγοντας πάλι την πληγή της δεδηλωμένης, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στις πρόωρες κάλπες.

Για τον λόγο αυτό, η επίσημη «γραμμή» παραμένει: η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία 153 βουλευτών, θα προτρέψει την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει, αλλά δεν θα επιζητήσει στήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v