Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία

Επίθεση στην αντιπολίτευση για το «πάρτι» που είχε στηθεί στον χώρο της υγείας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για κάλυψη κενών και βελτίωση της εικόνας. «Δεν είναι της πλάκας τα αντίμετρα», το σχόλιο για τις κοινωνικές δράσεις που προωθούνται.

Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία

Τις επόμενες ημέρες βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα καταθέσουν πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη. Μια πρόταση που φαίνεται να τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης από την αντιπολίτευση που ζητά, όμως, να ερευνηθούν και θέματα που αφορούν πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.

Οπως είπε, εμφανίζεται το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο. Υπενθύμισε την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την οποία δεν έλεγαν τίποτα εδώ και πέντε χρόνια τα ΜΜΕ, αλλά και την υπόθεση Novartis, η οποία «ήρθε από το εξωτερικό», υπάρχει η δικογραφία για το Ερρίκος Ντυνάν που έρχεται στη Βουλή.

Αναφερόμενος ευρύτερα στο θέμα των σκανδάλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά προανακριτική για την υπόθεση Παπαντωνίου αφήνοντας αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη (χωρίς να τον κατονομάσει), λέγοντας ότι αν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και για τους υπουργούς του ανοίγουν προανακριτικές επιτροπές, «θα είχε ένα θέμα».

Δεν θα αφήσουμε ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω, υποστήριξε.

Βελτιώθηκε η εικόνα

Η υγεία στα χρόνια της κρίσης, και ειδικά την περίοδο 2010-2014, υπέστη μια μεγάλη επίθεση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη. Ενώ ο στόχος ήταν οι δημόσιες δαπάνες να είναι στο 6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το μνημόνιο, αρχές του 2015 παραλάβαμε τις δημόσιες δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ. Ηταν χαμηλότερα από όσο προέβλεπαν τα μνημόνια και υπήρχε διαγκωνισμός για τη «δόξα» των «μεταρρυθμίσεων», θύμισε ο πρωθυπουργός.

Το 2015 ανέβηκε η κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία, συμπλήρωσε. Σήμερα σταμάτησε η δημιουργία νέων χρεών και οι παλαιές οφειλές αποπληρώνονται κανονικά. Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, τα νοσοκομεία είχαν μικρό πλεόνασμα.

Πώς έγινε αυτό; Με προσεκτική πολιτική εξοικονόμησης εκεί που για δεκαετίες γινόταν πάρτι (προμήθειες, δαπάνες, υπερτιμολογήσεις). Παράλληλα εντάχθηκαν 2,5 εκατομμύρια Ελληνες στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτονόητα πράγματα που δεν έγιναν για δύο λόγους: κάποιοι κομματάρχες και κολλητοί υπουργών εξασφάλιζαν πόρους, ενώ στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχαν το μυαλό τους στη δουλειά αλλά... στα σκάνδαλα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τρομακτικά κενά στα νοσοκομεία. Δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως το 2014. Αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν και τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Εχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις και προγραμματίζονται άλλες 12.000, εκ των οποίων οι 8.000 μόνιμες.

Σε ό,τι αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποστήριξε ότι είναι περισσότερες απ’ όσες είχε ποτέ η Ελλάδα, ενώ στο ΕΚΑΒ παραδόθηκαν ήδη 90 ασθενοφόρα και προκηρύσσεται διαγωνισμός για άλλα 120.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου (χωρίς να αναφέρεται το όνομα του ασθενούς), για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση των περιστατικών, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και χωρίς να αφήνεται χώρος για «παρεμβάσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις στον χώρο του φαρμάκου και στον χώρο των προμηθειών, όπου τα τελευταία χρόνια έγινε «πάρτι» και αναφέρθηκε εκτενώς στους σχεδιασμούς για την πρωτοβάθμια υγεία.

Δεν είναι «της πλάκας» τα αντίμετρα

O πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των μέτρων κοινωνικής προστασίας, που προωθούνται στο πλαίσιο των αντίμετρων, ενώ άφησε παράθυρο για εκπλήξεις λέγοντας «περιμένετε και θα δείτε».

Δεν είναι ανούσιο το αντίμετρο για τα σχολικά γεύματα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση που τα χρόνια της κρίσης η φτώχεια πολλαπλασιάστηκε. Χιλιάδες παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία χωρίς να έχουν πλήρες πρωινό, υπενθύμισε.

Να φροντίσουμε για τους ηλικιωμένους, να σχεδιάσουμε προγράμματα κατά της παιδικής φτώχειας, να δώσουμε επιδότηση ενοικίου και να καταφέρουμε να βάλουμε όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι μικρά πράγματα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Αν μειώσουμε τον ΦΠΑ, το όφελος δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, αλλά στις μεγάλες αλυσίδες, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε υποδομές μόνιμες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v