Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή Τσίπρα στους Ευρωπαίους ηγέτες για τα εργασιακά

Ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με άγνωστο αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός ζητά απάντηση για το εάν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύουν σε όλη την ΕΕ πλην Ελλάδας.

Επιστολή Τσίπρα στους Ευρωπαίους ηγέτες για τα εργασιακά

Την ώρα που η ελληνική υπουργική αποστολή έδινε στις Βρυξέλλες την τελική (;) μάχη για να υπάρξει συμφωνία (οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και η αποστολή επιστρέφει με άγνωστο το αποτέλεσμα), ο Αλέξης Τσίπρας ξιφουλκούσε από τη Ρώμη κατά των σκληρών νεοφιλελεύθερων «που έχουν παραδώσει την Ευρώπη στο ΔΝΤ», βαθαίνοντας το χάσμα Βορρά-Νότου.

Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για την ιταλική πρωτεύουσα, όπου θα γίνει αύριο η «πανηγυρική» Σύνοδος Κορυφής των 27 (σ.σ. χωρίς τη Μ. Βρετανία) για τα 60 χρόνια από τη γέννηση της ενωμένης Ευρώπης, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι.

Το περιεχόμενο; Ο πρωθυπουργός ζητά «ξεκάθαρη απάντηση» για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ειδικά σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ή εάν ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Ελλάδας. Την επιστολή δε, την κοινοποίησε σε όλους τους ομολόγους του, δηλαδή στους υπόλοιπους 26 ηγέτες της ΕΕ.

Μέχρι αργά τη νύχτα χθες παρέμενε με ερωτηματικό το ενδεχόμενο να υπάρξει και συνάντηση με κάποιους εξ αυτών (όπως με την Άνγκελα Μέρκελ) στο περιθώριο της Συνόδου.

Λίγες ώρες νωρίτερα το κυβερνητικό επιτελείο είχε ενημερωθεί ότι ο νέος γύρος συζητήσεων στη βελγική πρωτεύουσα ξεκινούσε από σημείο που δεν υποσχόταν λύση: το ΔΝΤ «δεν έκανε βήμα πίσω» από το αίτημά του για ομαδικές απολύσεις και lock out (σ.σ. αποδεχόμενο τυπικά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά με τέτοιες προϋποθέσεις που την καθιστούν ανέφικτη) και η Κομισιόν επέμενε, με ανάλογη ένταση, στην πώληση λιγνιτικών-υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ποσοστό απαγορευτικό για την κυβέρνηση.

«Αγκάθι» η επετειακή Διακήρυξη

Στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης προστέθηκε η «δυστοκία» των λοιπών ηγετών των «27» να ενταχθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η προσθήκη που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, για προστασία των εργαζόμενων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σύμφωνα με το Reuters μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιμονή της Αθήνας σ' αυτή την προσθήκη ως διαπραγματευτικό εργαλείο «δεν θα πετύχει».

Τσίπρας: Η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ

Σ' αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός μίλησε χθες το βράδυ σε εκδήλωση του δικτύου «transform! Europe» στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (με θέμα «Μία Ευρώπη για τον λαό από τον λαό») σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο, προκαλώντας ερωτηματικά για το «μέχρι πού θα το φτάσει», εάν υψωθεί ευρωπαϊκό τείχος «ακόμη και στο θέμα της προσθήκης», όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας (με τη διευκρίνιση των συνεργατών του, πάντως, ότι θέμα veto στη Διακήρυξη δεν τίθεται).

«Αυτές τις μέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά σε όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της εκδήλωσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτός ο αγώνας «είναι ένας απ' τους λόγους που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας την κατηγόρησε ότι δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το ίδιο το δικό της κοινωνικό μοντέλο. «Το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση», ήταν η πρώτη αποστροφή που προκάλεσε αίσθηση.

Τα «ανόητα σεξιστικά σχόλια του Ντάισελμπλουμ»

Η δεύτερη αφορούσε στην πραγματική διάσταση του διαχωρισμού Βορράς-Νότος, στρέφοντας τα βέλη του προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για "ποτά και γυναίκες" να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της;», η φράση.

Προς επίρρωση, παρουσίασε δύο ενδεικτικά στοιχεία για την ανεργία: ενώ, όπως είπε, το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει στο 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε εκτιναχθεί στο 25%.

«Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ωφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου», κατέληξε.

 

* Δείτε την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v