Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τον έλεγχο της κεντροαριστεράς

Το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. και ο νέος πολιτικός φορέας Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση. Το «φλερτ» με τους ανεξάρτητους βουλευτές και η συμφωνία με Σπ. Λυκούδη. Πού καταλήγει ο Στ. Θεοδωράκης.

Μάχη για τον έλεγχο της κεντροαριστεράς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς (αν και τελευταία οι ιδεολογικοπολιτικοί προσδιορισμοί έχουν χάσει την πραγματική τους έννοια), με τα παλαιά και νέα κόμματα να παίρνουν θέση μάχης για την κυριαρχία στον χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη προετοιμάζεται για το συνέδριο του Ιουνίου και φλερτάρει με ανεξάρτητους βουλευτές, οι Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης και Ραγκούσης μετεξελίσσουν την κίνησή τους Ώρα Αποφάσεων και συζητούν τη συμπόρευσή τους με το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων κινείται βάσει της εκάστοτε βούλησης του Βασίλη Λεβέντη και χωρίς να αποκλείει συνεργασίες με κανέναν, ενώ νέο πολιτικό φορέα, το Μέτωπο Νίκης, ανακοίνωσε προχθές και η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή!

Κοινή συνισταμένη όλων τους, η προσπάθεια να προσελκύσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι θα είναι πάρα πολλοί, και η κατάληψη ενός αξιοπρεπούς ποσοστού στις επόμενες εκλογές, με το οποίο θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν τη θέση τους για την επόμενη μέρα.  

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Βαγγέλη Βενιζέλο δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν, το κεντρικό συντονιστικό συμβούλιο αποφάσισε τη διοργάνωση ενός Συντακτικού και Προγραμματικού Συνεδρίου με τη συμμετοχή των τεσσάρων μελών της (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία), το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος Ιουνίου του 2017, «ανοιχτό στην κοινωνία, μαζικό και δημοκρατικό».

Το Συνέδριο θα είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, με την εκλογή του επικεφαλής του από την κοινωνική βάση, χωρίς πάντως -προσώρας τουλάχιστον- η Φώφη Γεννηματά να φαίνεται ότι αμφισβητείται. Στο συνέδριο, μέχρι το οποίο θα πραγματοποιηθούν τρεις με τέσσερις ακόμα θεματικές εκδηλώσεις, θα συμμετάσχουν 1.500 σύνεδροι από την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και άλλους φορείς, ενώ άλλοι 1.500 σύνεδροι θα επιλεγούν με ποσόστωση από τα τέσσερα κόμματα.

Από εκεί και πέρα, για λόγους εντυπωσιασμού και όχι μόνο, δεν αποκλείεται η άμεση προσχώρηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών μετά τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Πιο κοντά φέρονται να βρίσκονται η Κατερίνα Μάρκου, προερχόμενη από το Ποτάμι, ο Κώστας Μπαργιώτας, επίσης από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, και ο Γιώργος Καρράς, από την Ένωση Κεντρώων, ενώ άγνωστες είναι προς το παρόν οι προθέσεις του Χάρη Θεοχάρη.   

Πολιτικός φορέας

Την ίδια ώρα, πρόσκληση στον νέο φορέα που συγκροτούν απευθύνουν τα μέλη της Ώρας Αποφάσεων, της πρωτοβουλίας των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση, με ανάρτησή τους στο Facebook. Την προσεχή Τετάρτη, στην κεντρική τους εκδήλωση στην Αθήνα, οι τρεις τους αναμένεται να ανακοινώσουν τη συγκρότηση πολιτικού φορέα, «με σεβασμό στο παρελθόν αλλά με το βλέμμα στο μέλλον». Συζητήσεις έχουν ήδη γίνει με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τυχόν συνεργασία των τριών με το Ποτάμι.

«Κάνουμε πολιτική κουβέντα και έχουμε συμφωνήσει ότι το Κίνημα του Κέντρου περιλαμβάνει το Ποτάμι που είναι μια νέα δύναμη, εκείνους που έχουν θετικό στίγμα από το παρελθόν, που είναι οι τρεις, αλλά και τις νέες δυνάμεις που πρέπει να προστεθούν», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης. 

Ήδη πάντως ένας άλλος βουλευτής, συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, ο Σπύρος Λυκούδης, ως εκπρόσωπος των ΜΕΤΑρρυθμιστών καθώς και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία έχουν συνυπογράψει με την Ώρα Αποφάσεων κείμενο θέσεων, ζητώντας τη διοργάνωση ανοικτού συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων του χώρου και την από τη βάση εκλογή προέδρου.

Και τα επεισόδια στον συγκεκριμένο χώρο δείχνουν πολλά ακόμα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v