Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικά καρφιά κατά Στουρνάρα

Για ανεξάρτητους θεσμικούς παράγοντες που «πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία», μιλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αισιοδοξία για την αξιολόγηση, χωρίς «παράλογα μέτρα». Πιθανή ψήφιση μέτρων προ της τελικής συμφωνίας.

Κυβερνητικά καρφιά κατά Στουρνάρα

Σαφείς αιχμές για τις τελευταίες δηλώσεις που έγιναν από τον διοικητή της ΤτΕ, για τον κίνδυνο που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους αλλά χωρίς να κατονομάσει τον διοικητή της ΤτΕ για το αν τον συμπεριλαμβάνει στους θεσμικούς παράγοντες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατανοεί την ανησυχία για την καθυστέρηση (η οποία, όπως είπε, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης), αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν κάποιοι που «καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου αναπαράγουν καταστροφικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας».

Περιγράφοντας ακόμα περισσότερο τον Γιάννη Στουρνάρα, μίλησε για πρόσωπα που είναι γνωστά για τους πολιτικούς τους ρόλους στο παρελθόν, ενώ αναρωτήθηκε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους, αν η κυβέρνηση συμφωνούσε σε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ και ποιες οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Όπως είπε, ήταν στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί και να τα βγάλει αυτά από το τραπέζι, όχι να κλείσει άρον άρον τη διαπραγμάτευση.

Η Ελλάδα ή το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνούνται τη συζήτηση για το χρέος; αναρωτήθηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε ότι οι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες δικαιούνται να κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και να αποφεύγουν την πολιτικολογία. Η ευθύνη της καθυστέρησης δεν βρίσκεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ωστόσο, σε ευθεία ερώτηση του Euro2day.gr αν στους θεσμικούς παράγοντες περιλαμβάνει τον Γ. Στουρνάρα, αρκέστηκε να σημειώσει ότι «είπε ό,τι είχε να πει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποδοχή που θα έχει η πρόταση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τον χρόνο ολοκλήρωσης του SLA. Στα ενεργειακά αρκέστηκε να πει ότι η συμφωνία δεν θα έχει καμία σύγκριση με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ».

Ταυτόχρονα, πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφιστούν νωρίτερα κάποια μέτρα. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εκείνα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθάρισε. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται και πως «ό,τι συμφωνήσουμε θα έρθει στη Βουλή».

Λογική λύση

Η κυβέρνηση εργάζεται για μια λογική λύση πέρα από παράλογες απαιτήσεις όπως αυτές του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, που διατυπώθηκαν ήδη από την πρώτη αξιολόγηση, και όπως είπε, βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές για μια λύση που θα ανοίγει τον δρόμο για πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Όπως είπε, τα ίδια εμπόδια τέθηκαν και στη β' αξιολόγηση καθώς τον Σεπτέμβριο ζητήθηκαν από το Ταμείο μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. Καταφέραμε να φύγουν αυτά από το τραπέζι και να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς για αρνητικά μέτρα θα υπάρξουν αντίμετρα.

Η Σύνοδος Κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής Ευρώπης και του κοινωνικού κεκτημένου, με αιχμή την ανάγκη αποκατάστασης της εξαίρεσης της Ελλάδας.
Όπως είπε, στη διακήρυξη παρέμεινε παρά τις αντιδράσεις το κεφάλαιο για την Κοινωνική Ευρώπη και προστέθηκε αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας. Παράλληλα υπήρξαν θετικές δηλώσεις από Ζ. Κλ. Γιούνκερ αλλά και Ντ. Τουσκ.

Όπως ανέφερε, οι θέσεις αυτές είναι κομβικές, ειδικά αυτή τη στιγμή που γίνεται η διαπραγμάτευση στα εργασιακά και βοηθά σε μια θετική κατάληξη.

Η ΝΔ

Οι ελληνικές αρχές εργάζονται εντατικά στην κατεύθυνση που έχουμε περιγράψει, αλλά η ΝΔ κινείται μεταξύ φαιδρότητας και καταστροφολογίας, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Δεν έχουμε καμία αγωνία για το τι θα κάνει στη Βουλή η ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πει ότι όχι μόνο δεν θα ψηφίσει, αλλά και θα καταργήσει τη συμφωνία, σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v