Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά στις… φλόγες

Οι πρωτοβουλίες των «εκσυγχρονιστών» και η εκδήλωση Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Ραγκούση. Επιλέγει «άρμα» ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι… γέφυρες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η προανακριτική για τον Παπαντωνίου και η στάση της Φώφης Γεννηματά.

Κεντροαριστερά στις… φλόγες

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις στοn χώρο τη Κεντροαριστεράς, με την πιο έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα να παρατηρείται στα στελέχη του πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ».

Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου (ο οποίος στο υπόμνημά του επιχείρησε να ταυτιστεί με την κυβέρνηση Σημίτη), ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι (ΣΚΑΪ) από το 2004, όταν και αποχώρησε από την πρωθυπουργία, παρενέβη ηχηρά στα πολιτικά δρώμενα. Ανάμεσα στα άλλα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, εξέφρασε τοn φόβο του για ενδεχόμενο ατύχημα, χαρακτήρισε ως λύση τις εκλογές και δήλωσε σύμφωνος στην ένωση της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Σημίτης διαπιστώνει κενό στον συγκεκριμένο χώρο των «φιλοευρωπαϊκών και προοδευτικών» δυνάμεων, την ίδια ώρα που δύο από τους στενούς του συνεργάτες, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο επόμενο πολιτικό τους βήμα, με την μετεξέλιξη της κίνησής τους Ώρα Αποφάσεων, η οποία ίσως ανακοινωθεί και στη σημερινή εκδήλωσή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Βούληση των τριών είναι ένα «νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα», σε συνεργασία με όμορες δυνάμεις και ήδη το Ποτάμι δείχνει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα, με τις συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι τακτικές. «Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από ένα… άχρωμο Κέντρο-πασπαρτού αλλά από μια μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης», τόνισε πρόσφατα ο Σταύρος Θεοδωράκης και ενώ τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν χαμηλές πτήσεις για το κόμμα του. Αλλά και η κ. Διαμαντοπούλου (την οποία προ ολίγων ημερών χειροκρότησε ο κ. Σημίτης κατά την ομιλία της στους Δελφούς), οριοθετεί το πλαίσιο που κινείται η Ώρα Αποφάσεων. Η λέξη που καθορίζει την κίνηση, όπως δηλώνει, «είναι: Πρόοδος. Απέναντι σε κάθε μορφής Συντήρηση, δεξιά ή αριστερή».

Καλές σχέσεις

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν να ρίχνονται «γέφυρες» για την επόμενη μέρα των εκλογών και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο ανέκαθεν η πρώην υπουργός Παιδείας διατηρούσε καλές σχέσεις. Αλλά και ο Κώστας Σημίτης, πέραν της συναντίληψης με τον πρόεδρο της ΝΔ για την ανάγκη διενέργειας εκλογών και τη μη ψήφιση των μέτρων από την αντιπολίτευση, δεν είχε κακή κουβέντα να πει για τον κ. Μητσοτάκη στη χθεσινή του παρέμβαση, παρά μόνο να στηλιτεύσει συγκεκριμένες «παλαιο-πολιτικές αντιλήψεις» εντός του κόμματός του.

Κατά ορισμένους, η χθεσινή παρέμβαση Σημίτη έγινε και με σκοπό να «αμυνθεί» ύστερα από την πρόσφατη ανακίνηση των υποθέσεων της περιόδου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001-2004. Οι αιχμές του ιδίου για τη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία είναι σαφείς: «Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα», ανέφερε, μολονότι το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τη σύσταση προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Άμυνας. «Λέμε όλα στο φως, παντού και πάντα, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συμβιβασμούς. Από την είσοδο στην ΟΝΕ (περίοδο Σημίτη) μέχρι σήμερα», δήλωσε χθες η Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό.

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις των «πρώην συντρόφων τους», προετοιμάζονται για το συνέδριο του Ιουνίου και διαμηνύουν ότι στόχος είναι «η αυτόνομη, μεγάλη παράταξη και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι συμπλήρωμα του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη».

Θεωρούν ότι το εγχείρημα των τριών δεν έχει τύχη και τους καλούν, έστω και τώρα, να επιστρέψουν και να συμπορευτούν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Παράλληλα σήμερα ανακοινώθηκε η προσχώρηση του πρώην Βουλευτή του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώτα, στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v