Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Μετά τη συμφωνία βγαίνουμε στις αγορές

Την «επόμενη ημέρα» της διαπραγμάτευσης «φωτογράφισε» ο πρωθυπουργός. H προετοιμασία δια της Rothschild και το πλάνο για δοκιμαστική έξοδο μετά το καλοκαίρι. Το μήνυμα στους δανειστές, εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος.

Τσίπρας: Μετά τη συμφωνία βγαίνουμε στις αγορές

Την «επόμενη ημέρα» από τη συμφωνία «φωτογράφισε» ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να κλείσει, πολιτικά, το (υπερμέγεθες...) κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης, που ταλαιπώρησε την κοινωνία και την αγορά.

Σύμφωνα με επιτελικό κυβερνητικό στέλεχος, η φράση-κλειδί του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 ήταν: «Ο στόχος μας είναι να κλείσει η συμφωνία και αμέσως να βγούμε στις αγορές. Αλλά να είναι διατηρήσιμη (αυτή η κίνηση), όχι ευκαιριακή, ώστε με το τέλος του προγράμματος να έχουμε και οριστική έξοδο από την επιτροπεία. Εχουμε σχέδιο, έχουμε στόχευση και αποφασιστικότητα να το πετύχουμε».

Το ίδιο στέλεχος υπενθυμίζει (με έμφαση) το περίφημο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας στο Παρίσι στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά τη Σύνοδο του Νότου στη Λισαβόνα, προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη της επενδυτικής τράπεζας Rothschild.

Με αφορμή αυτό το ταξίδι, η κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι στην τράπεζα αυτή ανατίθεται ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές. Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ήδη προβεί στις αναγκαίες κινήσεις, στέλνοντας (από τα τέλη Ιανουαρίου) επιστολή στο Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ, με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με σκοπό την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αμέσως μετά το καλοκαίρι. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η συνολική συμφωνία για το χρέος να κλείσει «αν όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, τουλάχιστον στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου». Και, πάντως, πριν τη σύνοδο του ΔΣ της ΕΚΤ (8 Ιουνίου), που θα αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο QE -η οποία θεωρείται «κλειδί» για τη δοκιμαστική έξοδο το φθινόπωρο.

Θα πάρουμε πίσω τα μέτρα εάν...

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ πολλών άλλων:

* Για την πολύμηνη διαπραγμάτευση δεν έφταιγε η κυβέρνηση αλλά οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ. «Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα απ' όσα έπρεπε να πάρουμε. Αυτή την πίεση είχαμε. Ολοι το έχουν καταλάβει και μόνο η αντιπολίτευση υποστηρίζει το αντίθετο».

* «Κάτι χάσαμε. Κερδίσαμε τα αντίμετρα. Οση είναι η επιβάρυνση τόση θα είναι και η ελάφρυνση, που θα φέρει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία. Καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ. Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση η οποία δεν αφορά μόνο στο πρόγραμμα αλλά και το χρέος. ΔΝΤ και Βερολίνο ήθελαν στη μέση την Ελλάδα με τις λάθος προβλέψεις τους, ήθελαν να αρνηθούμε τις μεταρρυθμίσεις για να μας ρίξουν το φταίξιμο».

* «Πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια, η χώρα δεν αντέχει άλλη επιτροπεία. Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος, ωστόσο, αν δεν τηρηθεί (η λύση), τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε».

* Παραπέμποντας στο πρωτογενές πλεόνασμα-γίγας του 4,2% για το 2016 (έναντι στόχου 0,75%) διαβεβαίωσε ότι ο κόφτης δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το 2018. «Τελικά, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και ούτε θα ενεργοποιηθεί. Αντιθέτως, έχει μπει κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή». Στο σημείο αυτό άλλωστε τόνισε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπερφορολόγησαν, αλλά δεν κατέγραψαν πλεόνασμα.

* Για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Αν ήταν δική μας επιλογή, δεν θα πωλούσαμε σε περίοδο κρίσης. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Επαναδιαπραγματευτήκαμε με επιτυχία τη συμφωνία για τον ΟΛΠ».

Για Μέρκελ, Σόιμπλε και Μητσοτάκη

* Για την Αγκελα Μέρκελ, υποστήριξε το «go back madam Merkel» που είχε πει κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά το έθεσε σε διαφορετική βάση: «Πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή πολιτική που επέβαλε, με όρους "γύψου", στην Ελλάδα. Τα εξωπραγματικά πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού νότου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κεντροδεξιό κόμμα, έχει μια πολιτική ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στο προσφυγικό. Στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη».

* Για τον Β. Σόιμπλε: «Είναι σοβαρός και σεβαστός πολιτικός αντίπαλος, αλλά δεν παίζει μόνος του, είναι σε μια συμμαχική κυβέρνηση».

* Για τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ αν κερδίσει τις εκλογές: «Αλήθεια; Και γιατί δεν το έκανε όταν ήταν υπουργός; Τόσα χρόνια δεν κυβερνούσαν; Αυτοί δεν έφεραν τον ΕΝΦΙΑ; Εντάξει, ας μη μας δουλεύουν, τουλάχιστον, ψιλό γαζί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v