Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τη ΣΕΚΑΠ

Η ΝΔ μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τροπολογία που αφορά διαγραφές προστίμων. Eγινε ονομαστική ψηφοφορία.

Σκληρή κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τη ΣΕΚΑΠ

Σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, με αφορμή τη βουλευτική τροπολογία που προβλέπει απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για υποθέσεις λαθρεμπορίας που αφορούν την περίοδο πριν την εξαγορά. Η τροπολογία, αλλά και το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε.

Συγκεκριμένα η επίμαχη τροπολογία πέρασε με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή). Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, 24 βουλευτές από τους απόντες δεν έστειλαν επιστολή με πρόθεση ψήφο, δηλαδή τι θα ψήφιζαν εάν μετείχαν στην ψηφοφορία.

Οι εξής:
Κ. Γκιουλέκας (ΝΔ)
Κ. Καραμανλής (ΝΔ)
Γ. Κοντογιώργος (ΝΔ)
Κ. Κουκοδήμος (ΝΔ)
Α. Σαμαράς (ΝΔ)
Κ. Τζαβάρας (ΝΔ)

Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη)

Δ. Κουτσούμπας (ΚΚΕ)
Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ)
Ν. Μωραϊτης (ΚΚΕ)
Θ. Παφίλης (ΚΚΕ)
Κ. Στεργίου (ΚΚΕ)
Μ. Συντιχάκης (ΚΚΕ)
Σ. Τάσσος (ΚΚΕ)

Ε. Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ)

Στ. Θεοδωράκης (Ποτάμι)
Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι)
Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι)
Γ. Ψαριανός (Ποτάμι)

Ν. Μιχαλολιάκος (ΧΑ)
Γ. Λαγός (ΧΑ)

Κ. Μάρκου (Ανεξάρτητη)
Ν. Νικολόπουλος (Ανεξάρτητος)
Δ. Κουκούτσης (Ανεξάρτητος)

Η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη

Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Δημητριάδη προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζήτησε να αποσυρθεί και να επανέλθει ως υπουργική τροπολογία με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να είναι ξεκάθαρο το κόστος για τον προϋπολογισμό και να φανεί ποιους ευνοεί.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η τροπολογία κατατέθηκε ως βουλευτική ακριβώς για να μη συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ. «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του κοινοβουλίου και να αποσύρετε την τροπολογία», πρότεινε ως συμβιβαστική λύση, συμπληρώνοντας ότι αν έρθει κανονικά ως υπουργική τροπολογία θα τη συζητήσει.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι η τροπολογία καλύπτει την εταιρεία ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη και υποστήριξε ότι για το συγκεκριμένο θέμα «παρακαλούσαν» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθώς ο επιχειρηματίας έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις και ενώ του είχαν υποσχεθεί να λύσουν το θέμα με προηγούμενες υποθέσεις, δεν το έκαναν.

Μετά από αυτή την αναφορά, ο Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας.

Τσίπρας: «Μας παίρνουν και το βόδι»

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, είπε πως σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΓΛΚ, κατά πάγια τακτική, στις βουλευτικές τροπολογίες δεν απαιτείται έκθεση του ΓΛΚ. «Φέρτε μου μια τροπολογία που υπήρχε έκθεση και μετά θα μου μιλάτε για το Σύνταγμα».

Και αφού ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, πρόσθεσε: «Υπάρχει μία παροιμία που λέει ότι εκεί που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι. Την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας ΣΕΚΑΠ την έχουν οι κυβερνήσεις σας. Ποιοι έκαναν το λαθρεμπόριο; Ποιοι τη χρεοκόπησαν; Ποιοι τους έκαναν πλάτες; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω.
Σταματήστε το ψέμα, μια ζωή με το ψέμα είστε, η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο, εσείς το κάνατε και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών για λαθρεμπόριο καυσίμων».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η εν λόγω τροπολογία «αφορά κάθε επιχείρηση αλλά και τη ΣΕΚΑΠ», για τους παραπάνω λόγους. Προκάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στην Ξάνθη (σ.σ. όπου η έδρα της επιχείρησης) να μιλήσουν με τους εργαζόμενους και με την τοπική κοινωνία.

Διευκρίνισε επίσης ότι με την τροπολογία δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο, διότι οι καταλογισμοί για τις παρεμβάσεις ισχύουν για αυτούς που τις διέγραψαν και δεν προκαλείται δημοσιονομική επιβάρυνση.
«Δεν είναι φωτογραφική η τροπολογία, φωτογραφικό είναι το μένος της ΝΔ για κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στη διαπλοκή σας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τι ορίζει η τροπολογία

Η τροπολογία ορίζει ότι «σε περίπτωση πώλησης κατόπιν διαγωνισμού του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων αυτών ή κλάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικών Ιδρυμάτων, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο καθώς και ανωνύμων εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικά Ιδρύματα, η οποία πώληση διενεργείται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης, εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης αυτών, για την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που επιβάλλονται και καταλογίζονται σε βάρος των κυρίως υπαιτίων της παράβασης, δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v