Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή ρητορικής ετοιμάζει η ΝΔ

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους γαλάζιους βουλευτές. Οι παρεμβάσεις για την ανάγκη επικαιροποίησης της στρατηγικής. Η στροφή προς τα δεξιά, η επιδίωξη αυτοδυναμίας και η επιδεικτική... αποχώρηση.

Αλλαγή ρητορικής ετοιμάζει η ΝΔ

Μπορεί στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ το μεγάλο βάρος των τοποθετήσεων να δόθηκε στην κοινοβουλευτική μάχη της επόμενης εβδομάδας για την ψήφιση της συμφωνίας, ωστόσο, αφού έκλεισαν οι πόρτες για τους δημοσιογράφους, δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί η στρατηγική του κόμματος από εδώ και πέρα. Και αυτό που προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι όλοι -ακόμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- συμφώνησαν ότι η γαλάζια ρητορική θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, με βάση τα νέα δεδομένα και υπό το πρίσμα της εκ των πραγμάτων απομάκρυνσης του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών.

«Πρέπει να δούμε κάποια πράγματα όταν τελειώσει το θέμα της αξιολόγησης, βεβαίως χωρίς να πάψουμε να ζητάμε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής», φέρεται να είπε στους βουλευτές του ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στη σχετική τοποθέτηση του Γιώργου Βλάχου. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έκαναν επίσης και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας.

Ουσιαστικά, στην αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχονται ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη νέα συμφωνία αναπόφευκτα αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό, στο οποίο η ΝΔ θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα.

«Πρέπει να αλλάξουμε το αφήγημά μας, να γεφυρώσουμε το χθες με τα σημερινά δεδομένα και να αλλάξουμε την ατζέντα, αφού έχουν αλλάξει και τα πολιτικά δεδομένα», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βλάχος, ο οποίος πρότεινε επίσης «ο πόλεμος με τη διαπλοκή να είναι διαρκής και να μην κάνουμε επιλογή των διαπλεκόμενων», καθώς και την επαναλειτουργία της Γραμματείας Τεκμηρίωσης της ΝΔ, ως δεξαμενής συγκέντρωσης στοιχείων και προώθησής τους στους βουλευτές, με στόχο την εξασφάλιση ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού λόγου.

Μια διαφορετική προσέγγιση έκανε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ζήτησε η ΝΔ να μην εγκαταλείψει τον χώρο στα δεξιά της και τον λαϊκό κόσμο, ενώ, σε συνέχεια της σχετικής τοποθέτησης του Μάκη Βορίδη στην τελευταία συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών, είπε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η αυτοδυναμία, καθώς το ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα στην απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές, πιθανόν να μη συμπράξει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Νέο άνοιγμα

Την ίδια ώρα, η κόντρα της Κατερίνας Παπακώστα με τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν λέει να σταματήσει, κάτι που αποτυπώθηκε γλαφυρά όταν ανέβηκε στο βήμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, με τη βουλευτή της Β' Αθήνας να αποχωρεί επιδεικτικά.

Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε νέο άνοιγμα προς τους βουλευτές του κόμματός του, τους ζήτησε να βγουν έξω στην κοινωνία και να μεταδώσουν το αφήγημα της ΝΔ, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της εσωκομματικής ενότητας.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε κανένα. Καθήκον μας δεν είναι μόνο η σκληρή αντιπολίτευση αλλά και η συστηματική προετοιμασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσία των δύο πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία, προαναγγέλλοντας το έντονα πολωτικό κλίμα που θα κυριαρχήσει στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία των νέων μέτρων. «Ενδιαφέρονται μόνο να κερδίζουν χρόνο για να παρατείνουν την παραμονή τους στην καρέκλα. Αλλά και για να οικοδομήσουν το δικό τους καθεστώς. Ο αμοραλισμός τους ενοχλεί πλέον τους πάντες. Προκαλεί αποστροφή ακόμα και σε εμβληματικά στελέχη από τον χώρο της ίδιας της Αριστεράς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε ως «δίδαγμα για την Ελλάδα» την επικράτηση Μακρόν στη Γαλλία, με τον «λαϊκισμό να υφίσταται στρατηγική ήττα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v