Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «βγήκε» η γραμμή της ΝΔ για την ψηφοφορία

Οι τρεις απόψεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του κόμματος. Ο προβληματισμός, οι ενδοιασμοί και τα επιχειρήματα. Τι θα πράξουν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Πώς «βγήκε» η γραμμή της ΝΔ για την ψηφοφορία

Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τη στάση του κόμματος στη σημερινή ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές ήταν πολλές και έντονες κατά τις τελευταίες ώρες. Τόσο στην προχθεσινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με γαλάζιους τομεάρχες, όσο και στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στην οδό Πειραιώς, οι απόψεις ποίκιλλαν. Κάποιοι τάσσονταν υπέρ του «όχι σε όλα», της καταψήφισης δηλαδή των μέτρων, των αντιμέτρων και όλων των διατάξεων. Ορισμένοι άλλοι υποστήριζαν την άποψη της αποχής από την ψηφοφορία, ενώ υπήρχαν και αυτοί οι οποίοι εκτιμούσαν πως κάποιες θετικές διατάξεις η ΝΔ θα πρέπει να τις ψηφίσει. Τελικά, αυτή ήταν και η πρόταση που υπερίσχυσε, με αποτέλεσμα στη σημερινή ψηφοφορία η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός απροόπτου, να λέει «ναι» στη διάταξη που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με τους υπόλοιπους πολίτες, καθώς και σε αυτήν η οποία μειώνει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. 

«Τον συγκεκριμένο φόρο τον ανέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη μείωσή του έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και ουσιαστικά η συγκυβέρνηση σύρθηκε σε αυτήν την πρόταση. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο μέτρο να τους το χαρίσουμε», αναφέρει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της κίνησης τακτικής του πρωθυπουργού να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο το συγκεκριμένο θέμα.

«Έχει έρθει χωριστά, όχι στο πλαίσιο των αντιμέτρων η εν λόγω πρόταση της κυβέρνησης», τονίζουν στη ΝΔ, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσουν αυτή τη θετική τους ψήφο από τα μέτρα και τα αντίμετρα, που -όπως ξεκαθαρίζουν- θα είναι αρνητικοί. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter, θέλησε να δώσει τέλος στις σχετικές φήμες και να αποσαφηνίσει τη θέση του κόμματός του: 

«Για συνενόχους στο μνημόνιο 4 να ψάξουν αλλού! Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα, ούτε ψευτοαντίμετρα», έγραψε ο αρχηγός της ΝΔ, ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή θα επιμείνει να ρίχνει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δεχτεί τη γαλάζια τροπολογία για άμεση επιστροφή του 0,5% του υπερπλεονάσματος στην κοινωνία. Στο τραπέζι των συζητήσεων στις εσωκομματικές συσκέψεις τέθηκε και το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η οποία ξεκίνησε επί ΝΔ, ωστόσο πιθανότατα αυτή η σκέψη δεν θα προχωρήσει στην πράξη κατά τη βραδινή ψηφοφορία.  

Στη ΝΔ πάντως τους ενδιαφέρει, όπως λένε, οι πολίτες να δουν τη «μεγάλη εικόνα», την οποία προσδιορίζουν ως την περαιτέρω βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και την επιμονή της κυβέρνησης να συνεχίζει την πορεία σε έναν αδιέξοδο δρόμο.

«To τέταρτο Μνημόνιο έχει αποκλειστικά τις υπογραφές Τσίπρα - Καμμένου και των βουλευτών τους, που το ψηφίζουν», σημειώνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 15, με το οποίο «για πρώτη φορά στα χρονικά δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση και η χώρα για το εάν και πότε θα εφαρμοστούν τα όποια αντίμετρα, αφού αυτό -γραπτά αναφέρεται- θα εξαρτάται από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ».

Αγροτικά και βουλευτές

Όσον αφορά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην πλειοψηφία τους προσανατολίζονται να κινηθούν σε ανάλογο μήκος κύματος.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με εξαίρεση τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά και ίσως και της φορολογίας των βουλευτών, δεν θα ψηφίσουν «ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα». 

Το ίδιο θα πράξει και το Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να διαμηνύει ότι το κόμμα του «θα ψηφίσει τις δύο διατάξεις, όχι όμως το νέο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Δεν θα στηρίξουμε τη φαρσοκωμωδία των μέτρων και των αντιμέτρων», σημείωσε.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Βασίλης Λεβέντης έκανε γνωστό ότι «επί όλου του άλλου νομοσχεδίου, μέτρων και αντιμέτρων, θα ψηφίσει “ΟΧΙ”»,  όμως θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, ενώ η βουλευτής του κόμματός του Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ανέφερε ότι θα στηριχθεί και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στη γεωργική παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v