Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων Μητσοτάκη

Η πρώτη αποτίμηση της χθεσινής παρουσίας του στη Βουλή. Η λαϊκή νομιμοποίηση και το αφήγημα της πολιτικής αλλαγής. Πώς υποβαθμίζει η ΝΔ χρέος και αντίμετρα.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων Μητσοτάκη

Καμία έκπληξη από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ικανοποίηση για τη συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι οι δύο διαπιστώσεις στο στρατόπεδο της ΝΔ, σε μια πρώτη αποτίμηση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές. 

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτός εμφανίστηκε «καλά προετοιμασμένος, αποδόμησε την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, ενώ πέρασε και το αισιόδοξο μήνυμα της ΝΔ, ως της μοναδικής αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης για τη χώρα».  

Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, ασκώντας μετωπική επίθεση στον πρωθυπουργού, ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε ονομαστικά και σε αρκετούς υπουργούς οι οποίοι, κατά την άποψή του, αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση των αναγκαίων για τη χώρα μεταρρυθμίσεων.

Τέσσερις ήταν οι κύριοι παραλήπτες των μηνυμάτων που εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ:

1. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. «Δεν έχετε καμία λαϊκή νομιμοποίηση για αυτά που πάτε τώρα να ψηφίσετε», τους διεμήνυσε, χαρακτηρίζοντάς τους «συνενόχους στην πολιτική απάτη, καθώς παγιδεύετε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική, για να παραμείνετε στην κοινωνία». Έθεσε προ των ευθυνών τους έναν προς έναν τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τις συνέπειες της ψήφου τους. Την ίδια ώρα, αν και μετά και την επίσημη ψήφιση της συμφωνίας απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης  δεν εγκαταλείπει το συγκεκριμένο αφήγημα, έστω προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. «Ό,τι κάνατε το 2015, να το κάνετε και τώρα. Δώστε την ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν», σημείωσε.

2. Οι πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης στόχευσε ιδίως όσους θίγονται περισσότερο από τα νέα μέτρα που από χθες τα μεσάνυχτα αποτελούν νόμο του κράτους. Στην πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, στις απώλειες των οποίων αναφέρθηκε συγκεκριμένα, με συγκρίσεις του χθες και του σήμερα, αλλά και με τις δυσοίωνες -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση- προβλέψεις της συμφωνίας. «Οι πολίτες δείχνουν και θάρρος και σθένος, παρόλο που ξέρουν ότι, εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ένα μεγάλο μέρος από τις θυσίες που καλούνται να κάνουν, πήγαν χαμένες», τόνισε. Παράλληλα, επιδίωξε να υποβαθμίσει στα μάτια των πολιτών τα δύο θέματα τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει στην κοινωνία ως επιτυχίες της: το χρέος και τα αντίμετρα. Για το χρέος, όπως είπε, οι αποφάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ειλημμένες από τον Νοέμβριο του 2012, ενώ για τα «υποτιθέμενα αντίμετρα», τα χαρακτήρισε ως «το περιτύλιγμα των μέτρων».

3. Οι δανειστές. «Ήρθε η ώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τους το λέμε σε όλα τα ευρωπαϊκά fora», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΑ, αποκρούοντας τις κατηγορίες που του είχε απευθύνει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, ότι χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα στο εξωτερικό από την Ελλάδα. Ειδικά για το χρέος, ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε «μεγάλη ευθύνη» και στους πιστωτές, καθώς «η υπόσχεσή τους δεν έχει γίνει πράξη». Μάλιστα, έκανε λόγο και για «ιερή συμμαχία» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, διότι η αξιολόγηση έκλεισε «όταν τελικά ικανοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις τους».

4. Η ελάσσονα αντιπολίτευση. Με την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να απομονώσει την κυβέρνηση, τοποθετώντας την απέναντι απ’ όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. «Ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα που παίρνετε. Μόνοι σας, βυθισμένοι στην αυταρέσκεια, στον κυνισμό και στην αλαζονεία της εξουσίας», τόνισε στο κλείσιμο της πρωτολογίας του, θέλοντας να στριμώξει τους κυβερνητικούς εταίρους στα σχοινιά και αναζητώντας τις προϋποθέσεις για πιθανές -μετεκλογικές κυρίως- συνεργασίες με τα φιλοευρωπαϊκά μεταρρυθμιστικά κόμματα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v