Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί σηκώνει τους τόνους για το χρέος ο Κυριάκος

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα μηνύματα προς τους εταίρους. Εμμένει στη συμφωνία του 2012. Στο μικροσκόπιο οι εσωκομματικές κινήσεις Δένδια.  

Γιατί σηκώνει τους τόνους για το χρέος ο Κυριάκος

Με ενισχυμένη δοσολογία για το δημόσιο χρέος και την ανάγκη άμεσης διευθέτησής του παρουσιάζεται η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις τελευταίες μέρες. Η αξιολόγηση, μολονότι επισήμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, επί της ουσίας -και αν δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά απρόοπτο- βρίσκεται στο τέλος της, οπότε και στην αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται να διαμορφώσουν αναλόγως το αφήγημά τους προς την κοινωνία. Χωρίς να λείψουν οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση ότι με τις καθυστερήσεις, «φόρτωσε τους πολίτες με νέα επώδυνα μέτρα», η έμφαση που δίνει το γαλάζιο επιτελείο είναι στην «αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα», όπως τη χαρακτήρισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για λύση του χρέους και ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Μάλιστα, ταυτόχρονα, ανεβάζει τους τόνους και κατά των Ευρωπαίων εταίρων, καλώντας τους να εφαρμόσουν τα συμφωνημένα, θέλοντας, μεταξύ άλλων, αφενός να δείξει ότι συντάσσεται με την εθνική γραμμή χωρίς να λέει «όχι σε όλα» και αφετέρου. να αποτινάξει από πάνω του τις κατηγορίες ότι ταυτίζεται με τους πιστωτές σε αρκετές από τις θέσεις του.

«Δεν επιτρέπεται σήμερα, η μειωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, που καθόρισε την ανάγκη να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. «Η συμφωνία αυτή θα είχε ολοκληρωθεί, αν ο κ. Τσίπρας δεν έριχνε, στα τέλη του 2014, την τότε κυβέρνηση. Τώρα οι κυβερνώντες προσπαθούν να εξασφαλίσουν για τη χώρα τα αυτονόητα», εκτίμησε. 

Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Η πρόταση της ΝΔ για το χρέος, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από πέντε χρόνια, προβλέπει αναδιάρθρωσή του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του με πλεονάσματα που δεν θα είναι 3,5%, αλλά 2% του ΑΕΠ. Αυτό επιτυγχάνεται με το κούρεμα, με την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε χαμηλά επιτόκια.

Μετά πάντως από το πρόσφατο Eurogroup, όπως λένε στη ΝΔ, προέκυψαν δύο αρνητικά στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Το πρώτο, ότι χρειάζεται η  χώρα να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί πέντε συνεχόμενα έτη, κάτι εξαιρετικά επιζήμιο για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Το δεύτερο είναι ότι επαναλαμβάνεται η αναγκαιότητα επίτευξης μιας συμφωνίας στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου του ’16. Σύμφωνα με αυτές, όποιο μέτρο αποφασιστεί για τη βιωσιμότητα του χρέους θα υλοποιηθεί μετά το 2018, υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι η χώρα τηρεί τη συμφωνία μέχρι τότε και εφόσον τότε κριθεί αναγκαίο.

Η εκδήλωση Δένδια

Στα εσωκομματικά, κατά τη χθεσινή μέρα κυριάρχησε η πολιτική εκδήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, σε κατάμεστη αίθουσα του Κάραβελ. Παρουσία δεκάδων βουλευτών από όλες τις τάσεις της παράταξης (πολύ έντονο το καραμανλικό στοιχείο), ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε απόλυτα πιστός στις δημόσιες θέσεις του κόμματός του, ωστόσο -αν μη τι άλλο- θέλησε να δώσει το στίγμα του για την επόμενη μέρα.

Το όνομά του είχε ακουστεί ως υποψήφιου προέδρου της ΝΔ και κατά τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο δεν προχώρησε. Στο επιτελείο της οδού Πειραιώς δεν δείχνουν να ανησυχούν από τις πρωτοβουλίες του πρώτου σε σταυρούς βουλευτή στη Β' Αθήνας, ωστόσο παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v