Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική λύση σε επίπεδο ηγετών θα ζητήσει η Αθήνα, εάν…

Στον Σόιμπλε αφήνει τους χειρισμούς η Μέρκελ «μέχρι το Eurogroup». Στη Σύνοδο Κορυφής της 22/6 θα θέσει το θέμα ο Αλ. Τσίπρας εάν δεν συμφωνήσουν οι ΥΠΟΙΚ. Ενταξη στο QE ζητά η Αθήνα. Στρώνει έδαφος για «αποδεκτό συμβιβασμό».

Πολιτική λύση σε επίπεδο ηγετών θα ζητήσει η Αθήνα, εάν…

«Ραντεβού» στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου θα δώσει η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους, εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία ούτε το επόμενο Eurgoroup.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει πολιτική λύση, χωρίς, αυτή τη στιγμή, να γίνονται γνωστά από το Μαξίμου τα εργαλεία της πίεσης που θα συνοδεύσουν αυτό το αίτημα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στα μέσα Ιουλίου η χώρα πρέπει να πληρώσει δόσεις άνω των εφτά δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ποντάρει σε εκταμίευση δόσης άνω των δέκα δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν και ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Όπερ, ουδείς αποκλείει επαλήθευση των εφιαλτικών (προ μηνών) προβλέψεων να φτάσουμε στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδρομής υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.

Αυτή την παράμετρο θέλει να βγάλει από τη μέση η κυβέρνηση, αφενός στρώνοντας έναν διάδρομο «αμοιβαία ανεκτών υποχωρήσεων» και, αφετέρου, ζητώντας πολιτική λύση σε επίπεδο κορυφής.

Στελέχη της επισημαίνουν ότι το κλίμα «δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του 2015», όπου η χώρα είχε απέναντι το σύνολο των εταίρων, όπως φάνηκε από τη στήριξη πολλών υπουργών Οικονομικών (κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας) στο τελευταίο Eurogroup.

Μέρκελ: Προς το παρόν ό,τι πει ο Σόιμπλε

Το ενδεχόμενο να φτάσει η ελληνική εκκρεμότητα στη Σύνοδο Κορυφής ενισχύθηκε μετά και τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Κατά τις πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος κινήθηκε στη (γνωστή) θέση της ότι μέχρι το Eurogroup το «παιχνίδι» θα το κάνει ο Β. Σόιμπλε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ίδια θα παρέμβει εάν και όταν το θέμα περάσει στα χέρια των ηγετών.

Σε ποια κατεύθυνση; Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από το Βερολίνο ότι η κ. Μέρκελ θα βρεθεί «απέναντι» στον υπουργό Οικονομικών της (και δη, σε προεκλογική περίοδο). Η όποια εμπλοκή της επομένως θα αποσκοπεί στο να λειάνει τις γωνίες δίνοντας τη «λεπτομέρεια» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν στοιχειωδώς ανεκτό συμβιβασμό.

Στηρίζει «καθαρή λύση» ο Μακρόν

Αντιθέτως, ο Μανουέλ Μακρόν, στο τετ α τετ που είχε με τον κ. Τσίπρα, φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα στηρίξει μέχρι τέλους το ελληνικό αίτημα για «καθαρή λύση».

Αυτή τη στήριξη άλλωστε παρέσχε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσίασε την Πέμπτη το Euro2day.gr, ο κ.Λεμέρ αντιμετώπισε τις μεσοβέζικες προτάσεις των πέριξ του κ. Σόιμπλε με τη φράση: «έχω εντολή από τον πρόεδρο να μην δεχτώ κάτι πέραν της καθαρής λύσης».

Εκτιμάται ότι η συγκυρία ευνοεί την Αθήνα, ως προς τη στάση των Γάλλων συμμάχων, καθώς το Eurogroup θα γίνει εν μέσω των δύο γύρων των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, 11 και 18 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Ναι στο QE – όχι στη «σπαστή» λύση

Ποια λύση θα προβάλλει ως «καθαρή» η κυβέρνηση; Οι συσκέψεις που έγιναν το προηγούμενο 48ωρο στο Μαξίμου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, κατέληξαν στα εξής δύο σημεία:

* Η λύση πρέπει να οδηγεί στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE).

* Να μην υιοθετεί τη «σπαστή» συμφωνία με το ΔΝΤ – δηλαδή την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου (και) για τους επόμενους μήνες λόγω γερμανικών εκλογών και την ένταξή του με χρηματοδότηση στο τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος (Αυγουστο 2018) με υπογραφή νέου μνημονίου Ελλάδας-Ταμείου.

«Το ΔΝΤ να αποφασίσει τώρα αν μένει ή φεύγει», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας.

Έτερος αξιωματούχος, από τους λεγόμενους «ρεαλιστές», προσγειώνει τους συνομιλητές του με την παραδοχή ότι στο Εurogroup αναμένουν μία νέα πρόταση «κατά τι βελτιωμένη» από αυτήν που απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την προηγούμενη Δευτέρα.

Αυτό το... «κατά τι» όμως είναι που θα κρίνει τις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v