Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J. Biden: Ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη και ασφάλεια της Ελλάδας

Η συντριπτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο συνέδριο της Concordia. Απαραίτητη η ελάφρυνση χρέους. Ο διάλογος με Τσίπρα.

J. Biden: Ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη και ασφάλεια της Ελλάδας

«Αν δεν πολεμήσουμε για τις αξίες μας, δεν θα το κάνει κανείς άλλος», δήλωσε ο Joe Biden στο συνέδριο της Concordia.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των ΗΠΑ και τόνισε ότι η υπεράσπιση των ελεύθερων κρατών της γηραιάς ηπείρου ήταν πάντα προς το συμφέρον της υπερδύναμης.

Η ανάπτυξη, η ανεξαρτησία και η ασφάλεια της Ελλάδας είναι ζωτική για αυτή την περιοχή του πλανήτη και για τις ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δύο κομμάτων (σ.σ. δημοκρατικοί - ρεπουμπλικάνοι) στέκονται δίπλα στην Ελλάδα αλλά και στο ΝΑΤΟ, σημείωσε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα εργάστηκαν σκληρά για να πείσουν την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα στην οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας και αυτό επιβάλλει παραγραφή του χρέους.

«Αυτό που είπε το 1947 ο Τρούμαν ισχύει και σήμερα» δήλωσε ο κ. Μπάιντεν τονίζοντας επίσης ότι «οι ελεύθεροι πολίτες του κόσμου περιμένουν από μας να στηρίξουμε την ειρήνη στον κόσμο».

«Ο Τρούμαν» προσέθεσε ο κ, Μπάιντεν «είπε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα γιατί αυτό βοηθάει τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Και αυτό ισχύει και σήμερα». Στην αποστροφή του αυτή εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στον κόλπο της Σούδας.

Επιπλέον, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τρομοκρατία που ταλανίζει τον κόσμο και την Ευρώπη και ευχαρίστησε τους Έλληνες που δέχτηκαν «στη χώρα τους πλήθος προσφύγων».

Μπάιντεν σε Τσίπρα: Ήρθε η ώρα να γίνει ελάφρυνση του χρέους

Σε πολύ θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω» είπε ο κ. Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό» και προσέθεσε: «Οφείλετε να τα καταφέρετε - έχετε κάνει ηρωικά βήματα».

Ο Αμερικανός πολιτικός συμπλήρωσε ότι ήρθε η ώρα να γίνει ελάφρυνση του χρέους, για να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας πως τώρα είναι η σειρά των εταίρων να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους και «να είναι ειλικρινείς μαζί μας».



Ο κ. Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις δραστηριότητές του μετά τη θητεία του στην αντιπροεδρία σημειώνοντας την έδρα που κατέχει στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις και την εσωτερική πολιτική, αλλά και για τη δραστηριότητά του κατά του καρκίνου μέσω του ιδρύματος «Μπάιντεν».

Ο κ. Τσίπρας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καλωσόρισε στην Ελλάδα τον τέως αντιπρόεδρο και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις δράσεις του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v