Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα

Στην ανάγκη να προωθηθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στάθηκε ο Τσίπρας. «Εκατέρωθεν» οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, η προκλητική απάντηση Γιλντιρίμ. Το σχόλιο για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Στηρίζει η Αθήνα την ένταξη Τουρκίας σε ΕΕ.

Τσίπρας: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα

Η συνάντηση με τον Μπ. Γιλντιρίμ γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του. Καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και κρίσιμων θεμάτων που μας χωρίζουν, τόνισε.

Διαπιστώσαμε περιθώρια για νέες εκατέρωθεν επενδύσεις αλλά και μετακινήσεις για λόγους εργασίας, πολιτιστικές ανταλλαγές που είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ, ενώ οι τουριστικές ροές μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στις κοινωνίες μας να μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Σε αυτό το πνεύμα, η στήριξη στη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα, στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Τουρκία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της εμπιστοσύνης αμοιβαία.

Η θετική αυτή ατζέντα αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Στην ενέργεια, η συνεργασία για τον TAP και τον ΤΑΝΑΡ αποτελεί τη βάση για την προώθηση του νότιου διαδρόμου ενέργειας. Παράλληλα, εντείνουμε τον διάλογο για την επέκταση του Turkish Stream.

Αναφορικά με την ασφάλεια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συνεργασία στο θέμα, με έμφαση στην τρομοκρατία.

Ένας τομέας όπου δοκιμάστηκε η σχέση μας και πέτυχε ήταν στο προσφυγικό, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνέβαλε στη μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο.

Ως τρίτη πτυχή της θετικής ατζέντας, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Μπορεί να αποτελέσει, όπως είπε, τη βάση για περαιτέρω ελληνοτουρκική συνεργασία.

«Υπογράμμισα ότι θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια στενή σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα υποστηρίζουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας για την Τουρκία αλλά και την αποδέσμευση των κονδυλίων για τα οποία έχει δεσμευτεί η ΕΕ για τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία».

Οι παραβιάσεις

Η υλοποίηση της θετικής ατζέντας πρέπει να στηριχθεί στη σχέση καλής γειτονίας και χωρίς προκλήσεις. Όπως επεσήμανα, αυτό δεν ήταν πάντα δυνατό και κυρίως από το περασμένο φθινόπωρο ως τον προηγούμενο μήνα, τόνισε και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του εθνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου.

«Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά. Η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται σε ανταγωνισμούς στα εξοπλιστικά αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους».

«Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, συμφωνήθηκε να υπάρξει διαρκής επικοινωνία το επόμενο διάστημα και να είναι σε επικοινωνία οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να προλαμβάνονται εντάσεις.

Αναφορικά με το Κυπριακό συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να είναι σε επικοινωνία ενόψει του νέου γύρου συζητήσεων στη Γενεύη.

Γιλντιρίμ: Εκατέρωθεν οι παραβιάσεις

Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση εξέφρασε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στις κατ’ ιδίαν επαφές συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις: ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.ά. και συζητήσαμε με αμεσότητα.

Η κοινή γεωγραφία σημαίνει κοινή μοίρα και κοινό μέλλον. Πρέπει να εστιάζουμε όχι στα ζητήματα που διαφωνούμε, αλλά σε αυτά που υπάρχει συμφωνία για να εξελίσσουμε τα ζητήματα.

Πρέπει να κάνουμε βήματα για να προοδεύσουν οι σχέσεις μας σε εμπόριο και τουρισμό. Τα ζητήματα πρέπει να λυθούν στη βάση του «win win».

Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή μας πορεία, σημείωσε ο Γιλντιρίμ. Αναγνωρίζουμε τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στη χώρα στο θέμα του πραξικοπήματος.

Η Τουρκία προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση και ένα δημοψήφισμα. Δυστυχώς η ΕΕ ήταν πολύ αρνητική σε αυτές τις προσπάθειες και δυστυχώς δεν συνέβαλε στη βελτίωση και των διμερών μας σχέσεων.

«Θέλουμε ένα νέο ξεκίνημα στο θέμα των σχέσεών μας με την Ευρώπη», υποστήριξε.

Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και το θέμα είναι να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Η άμεση επικοινωνία θα βοηθήσει οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά στάδια.

Πρέπει, όπως είπε, να βρούμε έναν κοινό τόπο, μια κοινή λογική για να μειώνονται οι εντάσεις.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επίλυση πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον και των δύο κοινοτήτων που ζουν στο νησί.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους Τούρκους αξιωματικούς, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει απόλυτη διάκριση δικαιοσύνης-εκτελεστικής εξουσίας.

Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές. Η δικαιοσύνη αποφάσισε για την έκδοση των «οκτώ» και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Εκκρεμεί το αίτημα ασύλου, αλλά και σε αυτό θα αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη.

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στάθηκε απέναντι στους πραξικοπηματίες και σημείωσε ότι η πολιτική τοποθέτηση της Ελλάδας ήταν ότι αυτοί δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν», είπε από την πλευρά του ο Μπ. Γιλντιρίμ, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη διάκριση των εξουσιών. Συμπλήρωσε δε ότι οι πραξικοπηματίες έκαναν πραξικόπημα και κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι παροιμίες

«Απαντώντας» στη δήλωση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κου Άιντε ότι η νέα συνάντηση για το Κυπριακό μπορεί να είναι και η τελική, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος ομόλογός του επέλεξαν παροιμίες: «Διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας» είπε ο Αλ. Τσίπρας, επικαλούμενος τον Ισπανό ποιητή Αντόνιο Ματσάδο. 

«Τελειώνει η ζωή, δεν τελειώνει ο δρόμος» ήταν η τουρκική παροιμία που χρησιμοποίησε ο Γιλντιρίμ, για να απαντήσει στον Ελληνα πρωθυπουργό. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v