Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα είναι η πόρτα της Τουρκίας για την ΕΕ

Αν η Τουρκία θέλει να γίνει δεκτή στην ΕΕ πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Μπ. Γιλντιρίμ. Την επιθυμία του Τ. Ερντογάν να επισκεφτεί την Ελλάδα φέτος μετέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα είναι η πόρτα της Τουρκίας για την ΕΕ

Θέλω να τονίσω ότι εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Μας ενώνουν πολύ περισσότερα από ό,τι μπορεί να μας χωρίσουν, δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ.

Θέλω επίσης να διευκρινίσω ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Η χώρα μου είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Αν η Τουρκία θέλει να γίνει δεκτή στην ΕΕ, πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι δύο πολύ απλές προϋποθέσεις, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ο Τ. Ερντογάν θα ήθελε να επισκεφτεί την Ελλάδα εντός του 2017. Πρόσθεσε ότι για ορισμένα θέματα έχουμε διαφορετικές σκέψεις με την Ελλάδα, ωστόσο μας ενώνουν άλλα πολυάριθμα ζητήματα.

Πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε διάφορα θέματα, εφόσον έχουμε ως γνώμονα τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αμοιβαίες ευαισθησίες των λαών.

Μοιραζόμαστε κοινή γεωγραφία και άρα κοινή μοίρα. Η συνεργασία στο πλαίσιο της καλής γειτονίας θα συμβάλει στο να προχωρήσουν οι διμερείς σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχουμε πλήρη συνείδηση του ρόλου της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ΕΕ δεν έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της χώρας μου, ανέφερε ο Μπ. Γιλντιρίμ.

Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει για τη θέση που θα έχει η Τουρκία στην Ευρώπη στο μέλλον. Η πλήρης ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του λειτουργεί ως ανάχωμα για τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη.

Επιθυμούμε την αναγνώριση των προσπαθειών της Τουρκίας από την ΕΕ στο θέμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus