Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Τσίπρα για τα σκουπίδια

Κατατέθηκε στη βουλή η βελτιωμένη ρύθμιση για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Μαξίμου. Απορρίφθηκε από τον Σκουρλέτη η πρόταση των εργαζομένων. Οι αντιδικίες και η παρέμβαση εισαγγελέα.

Παρέμβαση Τσίπρα για τα σκουπίδια

Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και τα «βουνά» σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους σε συνθήκες καύσωνα επιχειρεί να δώσει ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας δήλωσε ότι "θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού».

Κατατέθηκε η ρύθμιση στη Βουλή

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων με ειδική μέριμνα για τους συμβασιούχους - παρατασιούχους στον τομέα αυτό.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί αύριο Τρίτη στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Η κόντρα Σκουρλέτη με την ΠΟΕ - ΟΤΑ

Οπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μετά τις συναντήσεις με ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΚΕΔΕ, η νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, στη ρύθμιση θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ όπως ανέφερε και το μεσημέρι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν θα υπάρχει το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Νωρίτερα, ο υπουργός απέρριψε την πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα. Κατά την -ολιγόλεπτη- συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές στους ΟΤΑ διαπιστώθηκε χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, που κατηγόρησαν η μία την άλλη για προσπάθεια παράδοσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. «Υπάρχει πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους είπαμε ότι η πρότασή τους δεν μπορεί να σταθεί», σημείωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση. «Οταν ξεκινήσαμε να κάνουμε επισημάνσεις, σηκώθηκαν και έφυγαν», τόνισε. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας συμμετοχής στον διαγωνισμό άνω των 45.

«Μας αποκάλεσε "μαϊντανούς των καναλιών", έχει αποφασίσει να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Τράκας.

«Είναι μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου» δήλωνε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας δε πως το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου και θα ψηφιστεί άμεσα.

Nωρίτερα, προκλήθηκε ολιγόλεπτη ένταση, όταν ομάδα διαδηλωτών της ΠΟΕ-ΟΤΑ επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε το  πρόβλημα των σκουπιδιών που στοιβάζονται σε όλη την Αθήνα, δημιουργώντας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μια ατμόσφαιρα η οποία ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων.

Ο εισαγγελέας Δημ. Γκύζης θα διερευνήσει εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

ΠΟΕ ΟΤΑ: Γιατί απορρίπτουμε την πρόταση Σκουρλέτη

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η προταθείσα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών διάταξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για τους εξής λόγους:

1. Καμία διασφάλιση δεν παρέχει στους ήδη εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας, αναφορικά με την παραμονή τους στην εργασία και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διενέργεια μόνιμων προσλήψεων. Σημειωτέον ότι στην προταθείσα διάταξη δεν προβλέπεται καμία μοριοδότηση για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους, ενώ δεν εισάγεται παρέκκλιση από το ισχύον όριο ηλικίας για την πρόσληψη στον τομέα καθαριότητας, που είναι το 45ο έτος. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ήδη εργαζομένων, που έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο, θα βρεθεί εκτός των διαδικασιών του διαγωνισμού.

2. Καμία διασφάλιση δεν παρέχεται ότι οι Δήμοι θα προβούν στην εν λόγω διαδικασία. Τούτο είναι αυτονόητο, αφού από κανένα σημείο της διάταξης δεν προκύπτει ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στη διαδικασία και να προβούν σε προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού. Αντιθέτως, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Επίσης, από κανένα στοιχείο της διάταξης δεν προκύπτει ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε προκήρυξη επαρκών θέσεων για την κάλυψη των ήδη εργαζομένων σε αυτούς. Εάν, μάλιστα, οι Δήμοι δεν αποφασίσουν να προβούν σε αυτή τη διαδικασία, τότε στην πραγματικότητα οι ήδη απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα βρεθούν να χάσουν τη θέση τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού χωρίς την ένταξη στην εν λόγω διαδικασία δεν νοείται παράταση των συμβάσεων.

3. Παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, αφού μέσω της προτεινόμενης διάταξης δεν καταργούνται οι ισχύουσες διατάξεις, που επιτρέπουν τέτοιου είδους αναθέσεις. Αντιθέτως, ο σχεδιασμός, που φαίνεται να διαγράφεται πίσω από τη διάταξη, είναι η δρομολόγηση της ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε ιδιώτες, αφού εάν τελικώς δεν καταστεί εφικτή η άμεση προκήρυξη των θέσεων και η παραμονή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού (ενδεχομένως μέσω μίας νέας κρίσης εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου), τότε ο κάθε Δήμος μπορεί να επικαλεστεί ότι η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες αποτελεί μονόδρομο.

4. Οι χρόνοι που προβλέπονται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι αδύνατον να τηρηθούν, εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του τον χρόνο που απαιτείται να ολοκληρωθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π. μια τέτοιου είδους διαδικασία προσλήψεων.

5. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο για μία ακόμα φορά εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις νέες αυτές συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, που θα συναφθούν.

Καταγγελία και στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης

Αναφορά-καταγγελία στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Λάμπρο Τσόγκα απέστειλε σήμερα η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το θέμα των σκουπιδιών, με την έκκληση να διερευνηθεί το ζήτημα.

Σ’ αυτήν, περιγράφεται η τριτοκοσμική εικόνα που επικρατεί σήμερα στις Αγορές της Θεσσαλονίκης, εν μέσω τουριστικής περιόδου και υψηλότατων θερμοκρασιών, εικόνα που απειλεί την υγεία των πολιτών, καθιστά αβίωτο τον βίο των καταστηματαρχών και εργαζομένων, ενώ μηδενίζει την καταναλωτική κίνηση.

«Συνεπώς τυγχάνει επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση, δεδομένου ότι η δημόσια υγεία πρέπει να προστατεύεται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας», τονίζεται στην αναφορά.

Επίσης τονίζεται ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να θέσει σε εφαρμογή κάποιον αποτελεσματικό μηχανισμό για τη διαχείριση της κρίσης, που θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία, την εικόνα της χώρας στα μάτια των τουριστών, αλλά και τους επαγγελματίες, που το μόνο που θέλουν είναι να δουλέψουν, μέσα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι τελευταίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος κυρίως στη στήριξη της Δικαιοσύνης.

«Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση ποινική διερεύνηση από μέρους σας του φλέγοντος αυτού ζητήματος και την απόδοση αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο», καταλήγει η αναφορά-καταγγελία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v