Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: «Με εντολή Μητσοτάκη» η συνέχιση της απεργίας

Σε παιχνίδι της ΝΔ, μέσω της ΔΑΚΕ, «προς χάριν των ιδιωτικών συνεργείων» αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το Μαξίμου εκτιμά ότι η απεργία θα λήξει αύριο. Νέα «βόμβα» από το ΣτΕ για τους φοροελέγχους, ερωτήματα για τις λίστες Λαγκάρντ-Μπόργιανς.

Κυβέρνηση: «Με εντολή Μητσοτάκη» η συνέχιση της απεργίας

Μέτωπα και εμπόδια σε κάθε βήμα της μετράει η κυβέρνηση,  ενώ τα στελέχη της εκτιμούν ότι οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ στην κεφαλή, για να τη «ρίξουν», θα εντείνονται πλέον με κάθε αφορμή και «χωρίς προκάλυμμα».

Το καλό κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Μαξίμου δεν οδήγησε στη λύση της απεργίας των συμβασιούχων «ελέω ΔΑΚΕ».

Παρά την εισήγηση του προέδρου της Ομοσπονδίας για λύση της απεργίας μετά τις βελτιωτικές προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, αποφασίσθηκε παράταση μέχρι αύριο «και βλέπουμε».

Κατά τα κυβερνητικά στελέχη, αυτό που μεσολάβησε ήταν η αλλαγή πορείας της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ, ΔΑΚΕ, η οποία ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε ταχθεί κατά της απεργίας, χθες ψήφισε... λευκό, δίνοντας την πλειοψηφία στις παρατάξεις του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) και της ΛΑΕ υπέρ της παράτασης.

Την ίδια ώρα που το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωνε την απόφαση, στη Βουλή μαινόταν η μάχη μεταξύ κυβέρνησης και (σύσσωμης) της αντιπολίτευσης για την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διαδικασία και τους όρους του διαγωνισμού για τις προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας των δήμων.

Όπως αναμενόταν, η τροπολογία εγκρίθηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η παγίδα...

Τι μέλλει γενέσθαι; Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μετά και την αυριανή ημέρα, η απεργία θα λήξει. Όπως λένε, αφενός η κινητοποίηση έχει αρχίσει να εκφυλίζεται καθώς, με το επιχείρημα του καύσωνα, αυξήθηκε το προσωπικό ασφαλείας που είχε διατεθεί για την αποκομιδή των σκουπιδιών και, αφετέρου, το απεργιακό μέτωπο έχει εμφανίσει ήδη ρωγμές.

Όπως διευκρινίζουν οι επιτελείς, η κυβέρνηση δεν θα ενθαρρύνει την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους, αλλά εάν ο ένας δήμος μετά τον άλλον καλέσουν σήμερα ιδιωτικά συνεργεία να αναλάβουν δράση, οι συμβασιούχοι θα καταλάβουν «την παγίδα».

Ποια είναι αυτή; Ότι η συνέχιση της απεργίας (με το «λευκό» της ΔΑΚΕ) δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά τους ίδιους, αφού θα ανοίξει τον δρόμο σε μια σειρά δήμους να προχωρήσουν σε μόνιμες συμβάσεις με εργολάβους.

«Με εντολή Μητσοτάκη»

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με εντολή του κ. Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε στη συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητα

Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο που έκανε χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης: «Είτε από σκοπιμότητα είτε από λάθος εκτίμηση, η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα επέλεξε να απομονωθεί και από τους εργαζόμενους και από την κοινωνία. Επέλεξε να τοποθετηθεί απέναντι σε μία κυβέρνηση και σε έναν υπουργό που προσπαθούν να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων, να ενισχύσουν τη μόνιμη δουλειά στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ και να κόψουν τη φόρα όσων ορέγονται "μπίζνες" στον τομέα αυτό. Ανεξαρτήτως προθέσεων, η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -και μάλιστα διαπαραταξιακά- επέλεξε σήμερα να ενταχθεί στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δυστυχώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το τίμημα της σημερινής τους επιλογής δεν θα το πληρώσει η κυβέρνηση, όπως αφελώς πιστεύουν -ή και επιδιώκουν ορισμένοι. Θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και η κοινωνία, στους οποίους και θα πρέπει να απολογηθούν».

«Βόμβα» από το ΣτΕ

Αν η ΠΟΕ-ΟΤΑ έδωσε το «μικρό» χτύπημα στην κυβέρνηση, το «μεγάλο» ήλθε από... το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικούς τους φορολογικούς ελέγχους μετά το πέρας της πενταετίας.

Με αυτή την απόφαση-βόμβα που «έσκασε» χθες το βράδυ, θα ανοίξει ενδεχομένως ο δρόμος για την ακύρωση όλων των φοροελέγχων που διενεργούνται (και διενεργήθηκαν) σε μεγαλοκαταθέτες, κυρίως μέσα από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα τιναχτεί στον αέρα η διετής προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να εισρεύσουν στα ταμεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ.  Κι όλα αυτά ενώ αναμένεται νέος κύκλος έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για την υπόθεση του «Noor 1», η οποία προσέλαβε διαστάσεις πολιτικο-αστυνομικού θρίλερ μετά την προχθεσινή κόντρα στη Βουλή.

«Περιμέναμε πολυμέτωπη επίθεση από τη ΝΔ μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και ήρθε», έλεγε αργά χθες το βράδυ κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Με την επισήμανση «είμαστε έτοιμοι για τη μάχη»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v