Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η επιμήκυνση ωριμάνσεων θα είναι κοντά στα 15 χρόνια

Πρωτοφανές ενδιαφέρον για επενδύσεις βλέπει ο Αλ. Τσίπρας. Δηλώθηκαν 3,6 δισ. μέσα από το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης εισοδημάτων. Τα οικονομικά του μπακαλόγατου και οι αιχμές για το ΣτΕ και την παραγραφή προστίμων.

Τσίπρας: Η επιμήκυνση ωριμάνσεων θα είναι κοντά στα 15 χρόνια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να μιλήσει για την οικονομία ασχολήθηκε 15 λεπτά κυρίως με τον Πάνο Καμμένο και τα tweets του Παύλου Πολάκη. «Δεν είστε τρολ στα social media αλλά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στα θέματα της οικονομίας υποστήριξε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει κλειδωμένος αλγόριθμος σε ό,τι αφορά στα μέτρα για το χρέος.

Αυτό που διασφαλίστηκε είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ύψος του 2% του ΑΕΠ. Μπορεί να λέτε ότι είναι πολύ, θα συμφωνήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι με τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα έπρεπε να έχουμε πλεονάσματα 2,6% του ΑΕΠ.

Το 0-15 που μπήκε και αφορά στην επέκταση της ωρίμανσης των λήξεων δεν μπορεί να είναι στο μηδέν αλλά στην περιοχή του 15. Αυτό σε συνδυασμό με τη ρήτρα ανάπτυξης μας δίνει σταθερότητα και βεβαιότητα ότι τα μέτρα για το χρέος «θα είναι κοντά στα δεκαπέντε χρόνια και σε κάθε περίπτωση, οι εταίροι γίνονται συνεταίροι», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Οι αγορές

Είπατε ότι χάσαμε 5-0 στη διαπραγμάτευση αλλά φάγατε αυτογκόλ. Αν είναι έτσι, γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό από το 2009 τα ελληνικά ομόλογα, ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ασκησε κριτική στη δήλωση Μητσοτάκη ότι οι επενδυτές έρχονται γιατί ξέρουν ότι η αντιπολίτευση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και δήλωσε πως χαιρετίζει το γεγονός ότι στον Economist κάλεσε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι πρωτοφανές, είπε ο πρωθυπουργός και θα το αξιοποιήσουμε.

Ο μπακαλόγατος

Είναι δυνατό να λέτε ότι κόστισε η διαπραγμάτευση 100 δισ. ευρώ; αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι το τρίτο δάνειο ελήφθη για να εξοφληθούν δάνεια που είχαν ληφθεί και όχι νέο χρέος.

Σε ό,τι αφορά στην απώλεια ΑΕΠ τη διετία 2015-2016, με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, το 2014 αντέτεινε τις αστοχίες στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά, οπότε προβλεπόταν ανάκαμψη και υπήρξε βαριά ύφεση. Με βάση αυτή την μπακαλίστικη λογική, το 2012 στο ΑΕΠ χάθηκαν 16 δισ., το 2013, 31 δισ. και το 2014, συνολικά 35 δισ. ευρώ. Σύνολο 82 δισ. ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός.

Αν με την ίδια λογική του μπακαλόγατου προσθέσουμε και το δάνειο των 140 δισ. ευρώ, πάμε στα 220 δισ. ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Είναι σοβαρή αυτή η στάση; αναρωτήθηκε.

Η κυβέρνηση θα κριθεί στο κοινωνικό πεδίο, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η φοροδιαφυγή

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν έφερε έσοδα από τη φοροδιαφυγή, ανέφερε ότι τα βεβαιωθέντα ποσά για παραβάσεις λαθρεμπορίου σε καπνικά-καύσιμα ήταν 219 εκατ. ευρώ την προηγούμενη διετία, ενώ στη διετία της σημερινής κυβέρνησης πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα Λαγκάρντ τα βεβαιωθέντα ποσά είναι 237 εκατ. ευρώ και στη λίστα Μπόργιανς από το 2015 βεβαιώθηκαν 12 εκατ. ευρώ.

Στην εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων κατορθώθηκε να δηλωθούν 3,6 δισ. ευρώ, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.

Το τι θα εισπράξουμε είναι άλλη υπόθεση και θα θέλαμε την αντιπολίτευση σύμμαχο και όχι να χαίρεστε που μπορεί ενδεχομένως, από θεσμικά εμπόδια, να χαθούν κάποια χρήματα. Εσπευσε στο φόντο της απόφασης του ΣτΕ να προσθέσει ότι «το καλό το παλικάρι βρίσκει μονοπάτι».

Ο Καμμένος, ο Πολάκης και η θεσμική χυδαιότητα

Απαντώντας στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί «θεσμικής χυδαιότητας», ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι «θεσμική χυδαιότητα» να κάνεις κριτική σε σεβαστές αποφάσεις της δικαιοσύνης αλλά τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και οι κρυμμένες στα συρτάρια λίστες φοροδιαφυγής καθώς και οι μίζες της Siemens, όπως και το να χαρίζεις το Ερρίκος Ντυνάν, αφού προηγουμένως έχεις αφήσει να δουλεύουν εκεί «φίλοι» με αργομισθίες.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «θεσμική χυδαιότητα» ήταν το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής που έγινε στο Politico από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατηγορήσατε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ανεπάγγελτοι, δεν θα χαθούν. Αλίμονο σε άλλους, που χωρίς την καρέκλα δεν θα είχαν τίποτα».

Είχα πει ότι θα είστε ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ζητά επί τέσσερα χρόνια εκλογές. Θα είστε και ο πρώτος που θα πανηγυρίζει για την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις αλλά θα δει την ήττα στις κάλπες, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v